ACTUALITATE 4 februarie 2016

DSP Covasna: E o tendință de creștere a infecțiilor respiratorii

de Sever Ioan Miu | 783 vizualizări

Vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă soluţie împotriva îmbolnăvirii

Un bărbat de 38 de ani, nevaccinat și având condiții preexistente, a murit joi la București de gripă sezonieră, cazul fiind raportat autorităților în ultima săptămână din ianuarie. Sánta Ferenc, epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna, spune că există o tendință de creștere a infecțiilor respiratorii, însă momentan nu se poate vorbi de epidemie și nici nu s-a raportat încă vreun caz de gripă în județ.

„A început un trend de ridicare a cazurilor de infecții respiratorii. Nu sunt sigur, cred că o să fie un trend crescător în continuare, dacă crește cu vreo 200-300 de cazuri deja apare o mică epidemie aici. Marți vedem ce se va raporta”, spune Santa. „Această tendință s-ar putea să fie din cauza circulației mai intense a virusurilor care au existat și până acum dar s-ar putea să fi apărut în populație virusul gripal, dar nu e așa de mare nivelul ca să spunem precis că e epidemie”, a mai spus epidemiologul.

La nivelul României, de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și a Infecției Respiratorii Acute Severe, și până pe 2 februarie, s-au înregistrat 95 de cazuri de gripă A. Cele mai multe, 72, aparțin subtipului H1pdm9, potrivit site-ului Centrului Național de Supraveghere și Control al bolilor transmisibile.

Sánta mai spune că, în caz de epidemie, cei care nu s-au vaccinat nu pot face aproape nimic: „Cei nevaccinați vor trece printr-o boală care depinde de sistemul lor imunitar. Asta, ce este la televizor, că ia un fel de paracetamol cu un nume sucit, că nu-ți dai seama că e paracetamol, arată că a luat o tabletă, și-a revenit și merge repede la serviciu, astea-s glume proaste, reclame la medicamente”. Aflăm însă că mai există o speranță, întrucât unii medici de familie nu au folosit tot vaccinul pe care-l primiseră: „Unde medicul nu a putut folosi vaccinul că nu s-a cerut, acolo mai este, unde lumea e mai ambițioasă pentru prevenție, acolo nu mai este vaccin. E cam târziu să se vaccineze oamenii, dar depinde de zonă, că nu apare peste tot la fel. Sunt arii mai restrânse, unde virusul gripal apare mai târziu, sunt zone, cartiere mai liniștite, în timp ce în jurul școlilor, creșelor și unde sunt mulți muncitori o să fie mai multă activitate”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.