ACTUALITATE 30 martie 2022

DSP Covasna a primit 30.600 de pastile de iodură de potasiu

de Iulia Drăghici - Taraș | 633 vizualizări

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna a recepționat un stoc de 30.600 de pastile de iodură de potasiu. Deocamdată nu se știe când și cum se vor distribui populației. Autoritățile de la nivel național spun că este o acțiune preventivă, care are legătură cu războiul din Ucraina. Ministrul Sănătății a vorbit și despre „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl.

Este în plan o campanie de informare privind administrarea acestor medicamente și abia apoi ar urma eventuala distribuție, a spus Alexandru Rafila. 

Directorul DSP Covasna, Ágoston László a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, că deocamdată se așteaptă indicații privind felul în care vor fi împărțite acestea, dacă vor fi, într-adevăr implicați medicii de familie în acest proces, pentru că nu cunosc aceste detalii încă, dar și reguli clare despre administrare, dacă va fi cazul. 

Prefectul județului Covasna a spus marți, într-o conferință de presă, că populația trebuie să știe că medicamentele se vor administra doar la recomandarea specialiștilor, dacă va fi nevoie. 

Guvernul României a inițiat o campanie de prevenție și a investit o sumă destul de importantă și a comandat aceste medicamente. După informațiile mele, au ajuns la DSP. (...) E bine de știut că nimeni nu trebuie să folosească aceste medicamente până nu vin specialiștii și nu spun că este cazul să ia pastila. (...) Am verificat personal. În unele farmacii există, dar la cantitate de 100 de microni. Iar ceea ce a comandat Guvernul și ce va trebui să luăm noi, dacă va fi cazul, e de 65 de miligrame. (...) Încă o dată: nimeni nu trebuie să ia medicamentul. Este un pas foarte important, o prevenție, că nu se pot comanda aceste medicamente în urma unei catastrofe de acest gen. Acum nu e vorba de o bombă nucleară, ci o tragedie care se poate întâmpla la reactori atomici”, a punctat prefectul județului, Ráduly István. 

Luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunțat că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă, persoane sub 40 de ani, și că în această săptămână se va derula o campanie de informare. 

E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsească o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres. 

Preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, citată de G4Media.ro și Agerpres, spune că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.

Fabrica Antibiotice Iaşi, de unde a comandat Guvernul medicamentele, a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu, informează și Digi24. 

Sursa foto: G4Media.ro/ReporterIS.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.