ACTUALITATE 17 aprilie 2014

Drept la replică

de Covasna Media | 724 vizualizări

Ca reacție la articolele apărute în Observatorul de Covasna din 15 și 16 aprilie 2014, Inspectoratul Școlar Județean Covasna face următoarele precizări:

La Inspectoratul Școlar Județean Covasna a fost înregistrată o cerere din partea doamnei profesoare Mihaela Blănaru, prin care aceasta contesta două decizii diferite de sancționare luate în cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.Prima contestație se referă la diminuarea salariului din cauza unui incident din luna decembrie 2013, în urma căruia și cadrul didactic și elevul au prezentat certificate medico-legale de la Serviciul de Medicină Legală. Colegiul de disciplină al Inspectoratului Școlar Județean Covasna a respins contestația și a menținut această sancțiune.

A doua contestație, referitoare la desfacerea contractului de muncă, are la bază o sesizare cu privire la probleme de evaluare, de notare defectuoasă. Această contestație a fost admisă de către Colegiul de disciplină al Inspectoratului Școlar Județean Covasna din cauza unor vicii de procedură. În urma analizării procesului-verbal al Consiliului de administrație din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul” a rezultat că nu s-a respectat art. 281 alin. (1) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011: „Pentru personalul didactic din unitățile de învățământ preuniversitar, propunerea de sancționare se face de către director sau de cel puțin 2/3 din totalul membrilor Consiliul de administrație”. Din procesul-verbal a rezultat că propunerea de sancționare, ca etapă distinctă în cadrul procedurii de sancționare disciplinară, nu a fost făcută nici de director, nici de cel puțin 2/3 din numărul total al membrilor Consiliului de administrație. Contestarea unei sancțiuni disciplinare la Colegiul de disciplină este doar una din etapele care pot fi parcurse în cadrul unui litigiu disciplinar. Următoarea etapă poate fi contestarea în instanță la Tribunalul Covasna. Pentru a fi analizate faptele, procedura legală trebuie să fie respectată. Și în cazul litigiilor în instanță, prima dată se analizează problemele legate de procedură și ulterior, după caz, fondul. Din moment ce a fost sesizat, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, analizând documentele, a constatat eroarea în cazul procedurii de sancționare. Acest lucru nu înseamnă că a părtinit una dintre părțile litigiului în ceea ce privește faptele, respectiv fondul cauzei.

Din informațiile noastre rezultă că incidentul de pe holurile liceului, din luna ianuarie 2014, dintre cadrul didactic și un elev (un alt incident la care se face trimitere într-unul dintre articolele menționate), nu s-a finalizat printr-o decizie de sancționare în Consiliul de administrație al Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

Dorim să subliniem faptul că Inspectoratul Școlar Județean Covasna este constant preocupat de asigurarea respectării legislației în vigoare în toate școlile din județ. Deciziile luate la nivelul acestei instituții sunt luate pe o solidă bază legală, nepărtinitor și echidistant.

Menirea asumată a acestei instituții este de a asigura calitatea actului educațional din județ, afirmarea elevilor și a cadrelor didactice performante, respectarea deontologiei profesionale și aplicarea prevederilor legislației în vigoare.

Inspectoratul Școlar Județean Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 18 aprilie 2014
Acelasi limbaj de lemn.... vom face si vom drege in vreme ce educatia se duce dracului...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.