Drapelul secuiesc va trebui îndepărtat de pe Primărie
Potrivit noului prefect al judeţului, Codrin Munteanu, arborarea steagurilor secuieşti de către instituţiile publice încalcă legea, iar în acest context, vor trebui înlăturate. Codrin Munteanu spune că, potrivit Legii 1157/ 2001, ce se referă la normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, în instituţiile publice poate fi arborat doar drapelul României, în vreme ce, odată cu intrarea ţării noastre în
Prefectul Codrin Munteanu spune că arborarea steagurilor secuieşti de către instituţiile publice încalcă legea
Potrivit noului prefect al judeţului, Codrin Munteanu, arborarea steagurilor secuieşti de către instituţiile publice încalcă legea, iar în acest context, vor trebui înlăturate. Codrin Munteanu spune că, potrivit Legii 1157/ 2001, ce se referă la normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, în instituţiile publice poate fi arborat doar drapelul României, în vreme ce, odată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană (UE), este permisă şi arborarea drapelului Uniunii, acesta având „un statut special“.
Potrivit prefectului, autorităţile covăsnene au arborat drapelul secuiesc şi pe cel al Republicii Ungare, alături de cel al României, mergând pe principiul că „ceea ce nu este interzis prin lege, este permis“, aceasta fiind însă o abordare greşită a legii. Munteanu a explicat că, dacă un text de lege recomandă un anumit lucru, acesta nu poate fi interpretat în sens invers, lucru cunoscut chiar şi de un student de anul I la drept.
Pierdut drapel secuiesc, îl declar nul
În ceea ce priveşte dispariţia drapelului secuiesc din sala de şedinţe comună a CJ şi a Prefecturii Covasna, exact în momentul învestirii lui Munteanu ca prefect – dispariţie constatată de preşedintele CJ Tamas Sandor, aceasta rămâne un mister. În vreme ce autorităţile judeţene spun că drapelul secuiesc s-a făcut de negăsit, prefectul de Covasna dă asigurări că respectivul drapel nu se află, în niciun caz, în Prefectura Covasna. Referitor la situaţia arborării steagului secuiesc din punct de vedere al legalităţii, Codrin Munteanu a prezentat o adresă întocmită de fostul prefect Gyorgy Ervin, prin care acesta cerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna să îndepărteze din sala de şedinţe comună a CJ şi a Prefecturii Covasna drapelul Republicii Ungare şi pe cel secuiesc, denumit un „drapel neidentificabil“ în respectivul document.
Noul prefect de Covasna a arătat că, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului, va cere respectarea legii în ceea ce priveşte arborarea drapelelor de către instituţiile publice şi a menţionat că nu îşi doreşte „un joc de-a drapelele“ ci o bună funcţionare a judeţului, spre dezvoltarea acestuia.
„Cineva, în judeţul acesta, are o preocupare mai puţin legată de ceea ce înseamnă dezvoltare reală şi mai mult legată de jocul cu steagurile“, a apreciat Codrin Munteanu în acest context.
Nu doar CJ Covasna a flancat drapelul României şi pe cel al UE cu un drapel secuiesc, ci şi Primăria Sfântu-Gheorghe. Pe sediul acesteia a fost arborat, în luna decembrie a anului trecut, alături de drapelul României şi cel al UE, şi drapelul secuiesc. Referitor la această situaţie, Codrin Munteanu a apreciat că există deja un precedent (cazul CJ), ceea ce va simplifica situaţia, Primăria Sfântu Gheorghe urmând a respecta legea referitoare la arborarea drapelelor.
Monica Rizea