ACTUALITATE 31 octombrie 2022

Drapelul României, arborat din nou de militarii din județul Covasna pe Vf. Moldoveanu

de Iulia Drăghici - Taraș | 1387 vizualizări

Sunt aproape 30 de ani de când militarii din județul Covasna sărbătoresc într-un fel inedit Ziua Armatei, printr-o tradiție începută de Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”. Expediția cu drapelul României până în Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România, a avut loc anul acesta în perioada 26-27 octombrie. 

Au participat peste 30 de persoane, militari de la Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, Depozitul 92 Geniu din Arcuș, Batalionul 5 Rachete Sol-Aer „Horea” din Vâlcele, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gheorghe Doja” Covasna, angajați ai IPJ Covasna, ai Bazei de Perfecționare pentru Vânători de Munte din Predeal, de la Centrul Militar Zonal Vrancea, cadre militare în rezervă, dar și membri ai societății civile. 

Alături de aceștia, au urcat și militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung Muscel.

Anul acesta a fost a 27-a ascensiune pentru reprezentanții Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, tradiție inițiată în anul 1996. Pentru structurile garnizoanei din Sfântu Gheorghe a fost a patra ascensiune, pentru că acestea s-au alăturat din 2019. 

Încercăm, an de an, să aducem alături de noi cât mai mulți oameni în activitatea aceasta. Este un omagiu pentru cei care s-au jertfit pentru independența, suveranitatea țării, pentru ca noi să avem un viitor mai bun, dar și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, respectiv a faptului că armata este alături de populația civilă și îi ajută să își atingă și să își depășească limitele”, ne-a spus unul dintre inițiatorii expediției, comandantul Depozitului 92 Geniu din Arcuș, lt. col. Liviu Gaiță. 

Evenimentul este și un mod de a transmite un gând pentru unul dintre prietenii militarilor, fost participant al expediției, trecut în neființă, pompierul Dumitru Berchiu. 

An de an, când urcăm, gândurile noastre zboară și către el”, a mai spus Liviu Gaiță. 

Expediția pe Vârful Moldoveanu a debutat în 1996, la inițiativa colonelului în rezervă Adrian Negoiță și a locotenent-colonelului Mihai Liviu Gaiță. Din 2019, acțiunea s-a deschis și către publicul larg și celelalte instituții din județ. 

Evenimentul este unul cu dublă semnificație pentru militarii covăsneni. Se marchează în primul rând Ziua Armatei, pentru că ascensiunea se organizează de obicei în jurul datei de 25 octombrie. În al doilea rând, pentru că e aproape de ziua de 3 noiembrie, se celebrează și Ziua Vânătorilor de Munte.

Și în iunie, un grup de aproximativ 40 de persoane, format din militari din garnizoana Sfântu Gheorghe, dar și din civili, a purtat, tot într-o expediție montană, drapelul României până la Crucea Eroilor de pe Caraiman. Același drapel a fost sfințit și ridicat apoi pe catargul de la Monumentul Ostașului Român din Sfântu Gheorghe de Ziua Eroilor. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.