ACTUALITATE 14 februarie 2018

Două premii Pro Urbe în 2018

de Iulia Drăghici - Taraș | 703 vizualizări

Hotărârea a fost votată de consilierii locali din Sfântu Gheorghe

Două personalități din Sfântu Gheorghe vor fi distinse în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe de anul acesta cu premiul „Pro Urbe„. Hotărârea a fost aprobată marți, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local.

Consilierii locali din Sfântu Gheorghe au decis ca anul acesta două personalități, una de naționalitate română și alta de naționalitate maghiară,  să fie distinse cu titlul „Pro Urbe”.  

„Anul acesta am inițiat un proiect de hotărâte, întrucât au trecut patru ani în care comunitatea românească  nu s-a bucurat de niciun loc în acordarea acestui premiu. Am avut două variante: fie să se revină la vechiul regulament, de trei plus unu, fie, dacă se consideră că e prea mult (...), am spus să fie unu la unu, adică să primim și noi dreptul de a acorda acest premiu anual unei personalități și bineînțeles și dumneavoastră. E o chestie de principiu până la urmă, pentru că trăim împreună și mai era argumentul că și noi suntem plătitori de impozit și taxe. Am considerat de cuviință să solicităm acest lucru, cu atât mai mult cu cât din partea Consiliului Local acest lucru nu necesită niciun efort financiar”, a spus inițiatorul proiectului,  consilierul local din partea PSD, Rodica Pârvan.

Propunerea a fost aprobată de Consiliul Local, însă a fost subliniat faptul că discuțiile se vor relua după acordarea premiului, dat fiind faptul că actuala hotărâre este valabilă doar pentru anul în curs, nu și pentru anii viitori.

„Pare o chestiune simplă, dar este o chestiune complexă. Sunt foarte multe aspecte care trebuie analizate. (...) E important ca acum să găsim o soluție să mulțumim pe toată lumea pentru anul 2018, iar după aceea (...) să încercăm să avem o analiză și să găsim soluții pe un termen mai rezonabil, pentru anii care urmează. Trebuie să recunoaștem că sunt situații că se acordă premiul „Pro Urbe” pentru personalități care nu și-au desfășurat activitatea în interesul întregii comunități din acest oraș. Asta nu înseamnă că aceste persoane nu trebuie premiate, însă poate trebuie încercăm să găsim soluții prin care să fie mai multe tipuri de premii, să fie mult mai clare reglementare modurile de nominalizare a acestor persoane, tocmai pentru ca să nu mai fie aceste discuții pe care le avem. (...) Trebuie să fim suficient de inteligenți, să avem empatie, dar să schimbăm o paradigmă și să găsim o soluții pe termen mediu. Dacă reușim până în 30 martie, nu este nicio problemă, dacă nu, trebuie să găsim soluții până la sfârșitul anului. Adevărul este că sunt foarte multe abordări și multe propuneri. Nici eu nu m-am lămurit care ar fi soluția ideală pe termen mediu. (...) Cred că trebuie să avem dezbateri. Important este să rezolvăm problema pentru acest moment și să încercăm să găsim soluții pe termen mediu”, a fost răspunsul primarului Antal Árpád, care și-a dat cuvântul că în viitor va identifica o soluție care să mulțumească ambele comunități.

Titlul „Pro Urbe” a fost iniţiat în 1997 şi se acordă anual cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe. Premiul se acordă anual persoanelor trecute de 70 de ani care au contribuit la dezvoltarea municipiului Sfântu Gheorghe, la promovarea imaginii şi la ridicarea prestigiului acestuia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.