ACTUALITATE 2 martie 2023

Două clădiri cu risc seismic ridicat din județul Covasna vor fi consolidate

de Covasna Media | 1007 vizualizări

Cererile de finanțare au fost depuse de autoritățile locale din Târgu Secuiesc și Chichiș 

Două clădiri din județul Covasna se numără între cele 50 de proiecte selectate spre finanțare în prima parte a Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat și urmează a fi reabilitate.​ Este vorba despre consolidarea seismică și reabilitarea energetică a clădirii grădiniței și căminului cultural din Băcel, dar și despre lucrări de intervenție pentru reducerea riscului seismic la construcția situată în Curtea 10 nr. 2 din Târgu Secuiesc. 

În perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis apelul de proiecte pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri, conform datelor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. 

Două dintre solicitările de includere în program, depuse de autoritățile din județul Covasna, au trecut deja de etapa de evaluare.

Astfel, se vor aloca fonduri pentru consolidarea seismică și reabilitarea energetică a clădirii grădiniței și căminului cultural din Băcel, dar și pentru lucrări de intervenție pentru reducerea riscului seismic la construcția situată în Curtea 10 nr. 2 din Târgu Secuiesc. 

„Este un proiect pe care l-am depus pe 17 februarie. Nu s-a putut decât pentru categoriile I-II, ceea ce înseamnă școli, spitale. Grădinița și căminul cultural sunt în aceeași clădire, iar ăsta a fost norocul, pentru că altfel căminul cultural nu se încadra. Lucrările vor începe aproximativ într-un an. Acesta este termenul realist”, ne-a spus Tăras Silviu, primarul comunei Chichiș, de care aparține satul Băcel.

La nivel național, 19 instituții de învățământ, 13 edificii socio-culturale, 11 blocuri de locuințe, 4 clădiri administrative și 3 unități de sănătate au fost incluse în lista celor care pot primi finanțare odată ce autoritățile locale depun documentele suplimentare necesare. Clădirile sunt din București, Argeș, Botoșani, Brașov, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ilfov, Neamț, Prahova, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea, iar suma totală solicitată pentru consolidarea lor este de 738 milioane de lei, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. 

Aceeași sursă arată că, în urma includerii pe Ordinul de ministru, beneficiarii trebuie să depună documentația necesară în vederea încheierii contractelor de finanțare. Odată încheiate aceste contracte, având în vedere că finanțarea este asigurată din bani publici, se va derula procedura de achiziție publică, iar după aceea pot începe lucrările de consolidare.

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are pentru acest an un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate și autoritățile locale nu vor fi nevoiți să restituie banii, se arată în comunicat.

Sursa foto: botosani24.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.