Două cadre didactice susţin că au fost nedreptăţite de Inspectoratul Şcolar Judeţean
Ana-Maria Kosztandi şi Maria Kicsid, cadre didactice în judeţul Covasna, au semnalat presei câteva dintre pretinsele nedreptăţi şi abuzuri la care au fost supuse de către Inspectoratul Şcolar Judeţean în cursul anului şcolar 2013/2014, ceea ce s-ar părea că le afectează şi în prezent.
Conform afirmaţiilor făcute de Ana-Maria Kosztandi, în anul şcolar menţionat, în urma unui concurs pentru ocuparea postului de învăţătoare în localitatea Chiuruş, s-a trezit în situaţia de a rămâne fără post pe motiv că postul pentru care dăduse concurs nu era disponibil. Acuzaţiile Anei-Maria Kosztandi o vizează pe Nagy Erika, inspector de Management Resurse Umane în cadrul IŞJ, pe care o suspectează de rele intenţii şi de acordare de favoritisme către alte persoane. „Mi-a spus că numai dacă cineva moare în accident rutier o să am loc de muncă”, a afirmat Ana-Maria Kosztandi. Aceasta a precizat că a acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean, pe bază de litigiu de muncă, şi a avut câştig de cauză atât la Sfântu Gheorghe, cât şi la instanţa de la Braşov, unde s-a judecat recursul. În urma procesului, învăţătoarea a primit o despăgubire egală cu drepturile salariale cuvenite pentru perioada 2013 – 2014, dar în posesia sumei de 28.000 lei, cât a decis instanţa că îi revenea, a intrat numai prin executare silită.
Kosztandi susţine că ar fi trebuit repusă în postul pe care l-a solicitat şi care în prezent este ocupat de o colegă care nu are calificarea necesară. „Sunt sigură că ea a plătit fiindcă şi de la mine pe 9 septembrie au cerut bani… un inspector de specialitate a cerut bani de la noi”, a declarat Ana-Maria Kosztandi. Situaţia despre care vorbeşte a dezavantajat-o pe învăţătoare, care în prezent nu are un loc de muncă, şi prin faptul că, nemaifiind încadrată în învăţământ, a fost împiedicată să îşi finalizeze examenul pentru obţinerea gradului didactic I.
Într-o situaţie similară susţine că se află şi Maria Kicsid, care a activat la Grădiniţa „Gulliver” din Sfântu Gheorghe. Conform afirmaţiilor făcute de ea în faţa reprezentanţilor mass-media, la începutul anului şcolar 2014/2015, pe posturile scoase la concurs au fost repartizate persoane cu medii mai mici decât media pe care o obţinuse ea.
Pot dovedi acuzaţiile
Cele două învăţătoare, care au pregătire corespunzătoare şi experienţă în învăţământ, îşi asumă afirmaţiile în totalitate şi susţin că le pot corobora cu dovezi concrete în orice moment. Consilierul local Mădălin Guruianu, care le susţine cauza celor două presupuse victime ale Inspectoratului Şcolar Judeţean, a precizat: „Probabil că o să mai cunoaşteţi în săptămânile următoare şi alte persoane care au prins curaj şi vă vor spune lucruri despre neregulile care se întâmplă în IŞJ Covasna.”
Contactată pentru a exprima un punct de vedere vizavi de aceste acuzaţii, inspectorul şcolar general Keresztély Irma a precizat că va da o replică numai în momentul în care va deţine informaţii detaliate despre acuzaţiile care i se aduc instituţiei pe care o conduce.