ACTUALITATE 18 martie 2009

Doar 3 medici înscrişi pe 67 de posturi

de Covasna Media | 679 vizualizări
Doar trei medici s-au înscris în judeţul Covasna pe cele 67 de posturi scoase la concurs în domeniul sănătăţii

Doar trei medici s-au înscris în judeţul Covasna pe cele 67 de posturi scoase la concurs în domeniul sănătăţii, dintre cei înscrişi unul fiind la Spitalul Dr. Radu Horia din Vâlcele şi alţi doi la Spitalul Judeţean. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna (ASP), dr. Deme Judith, a declarat că nu sunt medici de specialitate, rezidenţi, care să vină, iar având în vedere că la nivel naţional au fost scoase la concurs 3.000 de posturi, fiecare candidat se îndreaptă spre un post cât mai

Doar trei medici s-au înscris în judeţul Covasna pe cele 67 de posturi scoase la concurs în domeniul sănătăţii

Doar trei medici s-au înscris în judeţul Covasna pe cele 67 de posturi scoase la concurs în domeniul sănătăţii, dintre cei înscrişi unul fiind la Spitalul Dr. Radu Horia din Vâlcele şi alţi doi la Spitalul Judeţean.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna (ASP), dr. Deme Judith, a declarat că nu sunt medici de specialitate, rezidenţi, care să vină, iar având în vedere că la nivel naţional au fost scoase la concurs 3.000 de posturi, fiecare candidat se îndreaptă spre un post cât mai aproape de domiciliul său.

„Sperăm să scoatem periodic posturile la concurs şi încet să acoperim necesarul. Probleme mari sunt în special la urgenţă, acesta este domeniul deficitar la noi. Celelalte specializări sunt

acoperite într-un fel sau altul, dar la urgenţă într-adevăr avem deficit“, a declarat Deme Judith. Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 3.000 de posturi pentru medici, cele mai multe din aceste posturi fiind alocate oraşelor mici, tocmai pentru a nu se crea inflaţie de medici în zonele unde nu este nevoie acută de personal medical.

Din cele 3.000 de posturi, jumă tate sunt pentru specialişti şi jumătate pentru rezidenţii din ultimul an, iar concursul pentru ocuparea posturilor va avea loc la sfârşitul lunii martie.

Specialiştii „trag“ spre centrele universitare

Conform Agerpres, Preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Covasna, Kerekes Jeno, este de părere că lipsa de interes pentru posturile scoase la concurs este cauzată de faptul că specialiştii, îndeosebi cei tineri, „trag“ spre centrele universitare unde există spitale mai bine dotate şi profesionişti de la care să înveţe meserie.

Pe de altă parte, foarte mulţi sunt tentaţi să plece în străinătate, îndeosebi în ţările vest-europene care se confruntă, de asemenea, cu o lipsă acută de medici specialişti.

„Trebuie să mai luăm în calcul şi faptul că în unele domenii nu există suficienţi specialişti, cum ar fi urgenţa“, a declarat pentru Agerpres Kerekes Jeno, potrivit căruia „lipsa de apetit“ a multor medici de a lucra în spitale ar mai putea fi explicată şi prin faptul că sunt mult prea prost plătiţi faţă de pregătirea profesională pe care o au şi faţă de importanţa muncii lor.

„Să nu uităm că medicina nu e o profesie uşoară, iar din cauza acuzaţiilor de malpraxis mulţi preferă să facă o medicină defensivă, de autoapărare. Pe de altă parte, veniturile sunt mult prea mici pentru o categorie socială de elită“, a mai declarat preşedintele Colegiului medicilor Covasna.

Ana Sidon

Teme articol: spital medici
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Zavalita, 18 martie 2009
Romania va avea in curand o mare problema cu ocuparea posturilor in sanatate, in special medici si asistente. Un medic roman care stie germana, franceza sau engleza deja poate lucra relativ usor in citeste integral
Marius, 18 martie 2009
"Triumful e in orice meserie"! -Karl Marx
Vali, 18 martie 2009
Responsailitate mare, respect si bani putini. Cum sa aiba apetit pentru medicina tinerii din Romania? Respect pe medici care fac treaba, cat si pe maturatorii strazii car isi fac treaba cum trebuie.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.