ACTUALITATE 14 decembrie 2015

Doamna Stela, femeia peste care s-a pogorât duhul Crăciunului

de Mirela Cara | 437 vizualizări

Cu o pensie de urmaș de numai 19 lei și un ajutor social de 124 de lei, femeia din Belin își trăiește bătrânețile ajutată de vecini

În Belin Vale, printre casele noi ce se înalță în comunitatea romă, o căsuță albăstruie și dărăpănată, care parcă așteaptă prima rafală de vânt să se împrăștie peste pământul ce o înconjoară, stă mărturie a unor vremuri vechi în care comunitatea romă, atât de prosperă în prezent, se afla sub semnul sărăciei.

Cei mai tineri dintre romi și-au croit un drum în viață, au plecat în străinătate, s-au întors cu bani și și-au ridicat vizibil nivelul de trai, construindu-și case frumoase și rezistente. Printre ei, există însă o femeie de 83 de ani pe care toată lumea o știe drept Stela, femeia din căsuța cu o singură încăpere, cu pereții crăpați și acoperișul rupt.

Doamna Stela, cum îi zic localnicii, e renumită în sat pentru sărăcia ei. Cu o pensie de urmaș de numai 19 lei și un ajutor social de 124 de lei, femeia își trăiește bătrânețile ajutată de vecini din când în când cu o porție de mâncare caldă. Deprinsă cu lipsurile și mizeria și resemnată în fața destinului, Stela nu se plânge și nu speră la minuni. Cu simplitatea și smerenia specifice omului sărac, ea mulțumește pentru fiecare ajutor primit pe care îl răsplătește cu câteva vorbe și urări de bine.

Doamna Stela Belin decembrie 2015 - 01

Ajutor de la voluntarii Crucii Roşii

Impresionați de povestea ei și dornici de a-i oferi o mică bucurie, locuitorii din Belin Vale au informat echipa de la Crucea Roșie despre situația doamnei Stela, astfel încât aceștia s-au mobilizat și, în cursul săptămânii trecute, au mers la casa cea dărăpănată unde au aruncat tot ce era vechi, au reparat pereții și au îmbunătățit cu tot ce au putut viața femeii care-și duce existența într-o încăpere. „Am fost anunțați că există o doamnă în vârstă care are o pensie de 19 lei pe lună. Firește că în afară de ea mai sunt și alți oameni nevoiași, dar noi am considerat că pe ea s-o alegem acum și să încercăm să o ajutăm. Acum că vin și sărbătorile, ne-am gândit că gestul nostru ar fi și un cadou de Crăciun pentru ea. Ne-am gândit să reparăm pereții, podeaua și eventual să schimbăm mobilierul”, ne-a spus managerul proiectului, Kernaszt Huba Attila, care și-a propus ca în primăvară să revină la casa doamnei Stela pentru a repara și exteriorul.

În cadrul proiectului inițiat de Crucea Roșie, au fost mobilizați angajați și voluntari ai organizației, precum și câțiva membri ai comunității. „Noi am vrea să se implice mai mult comunitatea pentru că doamna îi aparține comunității. Noi am urmărit prin gestul nostru să oferim un exemplu că oamenii au nevoie de exemple pozitive. Orice ajutor ar fi binevenit atât din partea oamenilor, cât și din partea firmelor care doresc să se implice în acest caz”, a mai spus managerul de proiect, care a precizat că femeia ar avea și în continuare nevoie de sprijin pentru a putea duce un trai decent atât cât mai are de stat printre noi.

Puțin bulversată de agitația din casa ei, doamna Stela nu știa dacă să se bucure de gestul oamenilor care i-au sărit în ajutor sau să își spună oful ca să se mai elibereze de povara sufletească pe care i-o creează sărăcia de atâta amar de vreme. „Am cei 19 lei de la soțul meu care a fost în Armată. A lucrat puțin că a fost om bolnav. Mai iau un social, 124 de lei din care nu mai rămâne nimic. Nu am avut copii. Am crescut așa o fată, dar nici ea nu mă poate ajuta că are copii mulți. Mă mai ajută vecinii cu mâncare. Azi mă bucur că mă ajută lumea că eu nu am avut posibilitatea să fac nimic”, ne-a spus doamna Stela, care, când și-a spus vârsta și a auzit urarea de mulți ani înainte, a replicat: „Nu-mi mai doresc. Nu mai am putere s-o mai duc așa. Sunt prea bătrână și nici să mestec mâncarea nu mai pot”.

Și totuși, dincolo de tristețea care pare să nu se mai dezlipească de pe chipul ei, doamna Stela a schițat un zâmbet de bucurie și recunoștință pentru frumosul și nesperatul cadou pe care echipa Crucii Roșii i l-a oferit pentru Crăciunul din acest an, semn că uneori, gesturile frumoase pot dezmorți sufletele închistate în suferință și durere.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mirela Cara, 16 decembrie 2015
Bună ziua! Ne bucură dorința dumneavoastră de a o ajuta pe această doamnă. În urma comentariului pe care l-ați postat, am luat legătura cu cei de la Crucea Roșie, care mi-au dat două citeste integral
Cosmin, 16 decembrie 2015
Vreau sa donez 100 USD pentru Doamna Stela, sa aibe o masa plina de Craciun si un zambet pe buze; sa isi poata aduce cu placere aminte de trecutele sarbatori petrecute alaturi de sotul ei. sa uite citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.