ACTUALITATE 14 decembrie 2009

Diversitate şi talent la Târgul Meşteşugarilor

de Covasna Media | 489 vizualizări
Lucrările meşteşugarilor, expuse la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe [singlepic=712,250,250,,left]Meşteşugarii din Covasna şi Harghita şiau prezentat lucrările, la acest sfârşit de săptămână, la Muzeul Naţional Secuiesc (MNS) din Sfântu Gheorghe, în cadrul Târgului Meşteşugarilor. Lucrări tradiţionale pe sticlă, lemn sau materiale textile, bijuterii, jucării ori diverse obiecte de decoraţii sau utile vieţii cotidiene, toate realizate manual, alături de produse alimentare

Lucrările meşteşugarilor, expuse la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe

Meşteşugarii din Covasna şi Harghita şiau prezentat lucrările, la acest sfârşit de săptămână, la Muzeul Naţional Secuiesc (MNS) din Sfântu Gheorghe, în cadrul Târgului Meşteşugarilor.

Lucrări tradiţionale pe sticlă, lemn sau materiale textile, bijuterii, jucării ori diverse obiecte de decoraţii sau utile vieţii cotidiene, toate realizate manual, alături de produse alimentare – cum ar fi turta dulce sau colacul secuiesc (kurtoskalacs) şi diverse sorti mente de băuturi tari ori medicamentoase, realizate pe bază de plante, au fost prezentate sâmbătă şi duminică în cadrul Târgului Meşteşugarilor organizat de MNS. Pe lângă diversele produse realizate de către meşteşugari, pe care au putut să le cumpere direct de la aceştia, vizitatorii Târgului au fost delectaţi şi cu muzică tradiţională secu iască, de către o orchestră locală invitată la eveniment. Bartok Piroska, afiliată la Asociaţia Meşteşugarilor din Harghita, a venit la Târgul de la Sfântu Gheorghe tocmai de la OdorheiuSecuiesc.

Femeia nu vorbeşte prea bine româneşte, dar spune că este invitată la diverse târguri de acest gen din ţară şi că peste tot munca sa este bineprimită şi apreciată. Bartok Piroska se ocupă cu con fecţionarea diverselor ţesături ornamen tative pentru pereţi, mese, ghivece de flori şi chiar suporturi de ziare.

„Fac aceste împletituri, le fac manual în totalitate şi sunt invitată în diverse locuri. Lucrez pe modele tradiţionale şi pot spune că sunt destul de căutate, mai ales de către cei care cunosc această latură a tradiţiei”, spune Bartok Piroska. Unul dintre cele mai atractive standuri de la Târgul Meşteşugarilor la reprezentat cel al picturii pe sticlă, un stand aparţinând unui întreprinzător din Sfântu Gheorghe, Kadar Attila, care până nu demult se ocupa strict cu vânzarea corpurilor de iluminat. „Piaţa corpurilor de iluminat este atât de plină încât miam spus că trebuie să aduc ceva nou. Mam apucat de pictarea corpurilor de iluminat în urmă cu trei luni, deşi până atunci nu făcusem niciodată aşa ceva. Şi am observat că le pot face, deşi nu prea sau vândut în magazine. De aici am trecut la pahare şi alte lucruri din sticlă, folosind motive populare, ceea ce le face unicat, deocamdată, că sar putea să le observe şi alţii”, spune Kadar Attila, arătând că, deocamdată, picturile pe corpuri de ilumi nat, pahare, abajururi sau ceasuri, îi satisfac recent descoperita pasiune.

David Eszter este o tânără de profesie graficiandesigner, din Sfântu Gheorghe şi, în urmă cu câtva timp, a început să confecţioneze mici bijuterii, pictând pe ceramică. Imaginea de ansamblu a acestora este veselă, în combinaţii surprinzătoare de culori şi de bungust. „În timpul liber am încercat să fac nişte bijuterii, practic pictând peste ceramică, cu acril şi seringă. Pentru mine a pornit totul ca o distracţie, dar apoi miam făcut şi o mică firmă, pentru a putea duce aceste lucrări în magazine“, explică David Eszter.

La un stand cu turtă dulce şi colaci secuieşti, Tab Ildiko din Bodoş îi îmbie pe vizitatorii Târgului cu produse proaspete, realizate după reţete secrete, păstrate cu sfinţenie. Alţi meşteşugari îi atrag pe vizi tatori inclusiv cu câte un păhărel de tărie, numai bun pentru o zi friguroasă de decembrie, iar oamenii, veniţi cu mic şi mare la eveniment, par a nu se mai da plecaţi, fiecare dorind să ia acasă măcar o amintire de la ceea ce înseamnă Târgul Meşteşugarilortalent, dăruire, pricepere şi elemente care, prin unicitatea lor, pot înfrumuseţa câte un colţişor de casă.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.