Comunicat lansare proiect Modernizarea transportului în comun prin achiziţionarea de autobuze electrice
30.06.2025
Comunicat lansare proiect
MODERNIZAREA TRANSPORTULUI ÎN COMUN PRIN ACHIZIȚIONAREA DE AUTOBUZE ELECTRICE
Scopul proiectului: Modernizarea și decarbonizarea transportului public de călători de la nivelul zonei metropolitane Sfântu Gheorghe.
Beneficiar: Parteneriatul dintre UAT Municipiul Sfântu Gheroghe și comunele: Ozun, Reci, Valea Crișului, Ilieni, Bixad, Malnaș, Micfalău, Bodoc, Ghidfalău, Moacșa, Arcuș și Chichiș.
Perioada de implementare: 25 luni
Rezumat proiect și activități:
În anul 2022, prin asocierea Municipiul Sfântu Gheorghe cu 12 localități limitrofe s-a înființat Zona Metropolitană Sfântu Gheorghe care cuprinde alături de municipiu și următoarele comune: Arcuș, Bixad, Bodoc, Chichiș, Ghidfalău, Ilieni, Malnaș, Micfalău, Moacșa, Ozun, Reci și Valea Crișului, zonă în care transportul public de călători este asigurat prin două moduri de transport: rutier și feroviar. Prin prezentul proiect se propune dezvoltarea unei rețele de transport integrată și eficientă, care să răspundă nevoilor populației din această zonă, rezultând reducerea traficului rutier și impactul negativ al acestuia asupra mediului înconjurător. De asemenea, prin activitățile planificate se dorește decongestionarea reală și sustenabilă a transportului urban din Municipiul Sfântu Gheorghe.
Obiectivul general al proiectului constă în modernizarea și decarbonizarea transportului public de călători de la nivelul zonei metropolitane Sfântu Gheorghe. În vederea realizării acestui obiectiv, prezenta investiție propune achiziționarea a 30 de autobuze electrice și 15 stații de încărcare. Cele 30 de autobuze electrice vor asigura un transport ecologic și eficient la nivelul a 14 rute din cadrul Zonei Metropolitane Sfântu Gheorghe. Cele 30 de autobuze achiziționate vor avea următoarele dimensiuni: autobuze de 7 m: 8 buc., autobuze de 9m: 12 buc., autobuze de 12 m: 8 buc., autobuze de 18 m: 2 buc. Pentru buna exploatare a parcului de autobuze electrice, se vor opera cu 15 stații duble de încărcare lentă, peste noapte, tot la amplasamentul depoului si autogării, câte una dubla pentru fiecare 2 autobuze. Echipamente de diagnoză și SDV-uri specifice autobuzelor vor fi parte integrată a achiziției mijloacelor de transport. Achiziționarea autobuzelor electrice reprezintă o investiție strategică în viitorul mobilității urbane.
Beneficiile economice, sociale și de mediu pe termen lung depășesc costurile inițiale, iar oportunitatea de a accesa finanțări europene face acest demers și mai atractiv. Prin adoptarea acestui tip de transport, comunitățile locale contribuie la un viitor mai sustenabil, mai sănătos și mai eficient.
Pe lângă activitatea propriu-zisă de modernizare a transportului în comun prin achiziționarea autobuzelor electrice, proiectul vizează și derularea unei campanii de conștientizare a populației cu privire la importanța și beneficiile utilizării transportului în comun.
Grupul țintă este definit de totalitatea populației Zonei Metropolitane Sfântu Gheorghe.
Beneficiarii direcți ai investiției sunt: - locuitorii Zonei Metropolitane Sfântu Gheorghe:, al cărei efectiv este de 87.347 persoane.
Beneficiarii indirecți aii investiției sunt: - populația județului Covasna ( 199.627 locuitori) care beneficiază de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării sonore - restul unităților administrativ-teritoriale ale județului Covasna și Regiunii Centru pentru care prezentul proiect contribuie un exemplu de bune practici.
Valoarea emisiilor
Rezultate proiect:
Valoarea emisiilor GES: - valoare la începutul implementării proiectului: 27.472 tone echivalent CO2 -valoare la finalul implementării proiectului 27.036 tone echivalent CO2;
Persoane care utilizează transportul public electric - 289.843 persoane în anul anterior implementării proiectului - 315.891 persoane în primul an de după finalizarea implementării proiectului - 333.311 persoane în ultimul an al perioadei de durabilitate a proiectului;
30 de autobuze electrice și 15 stații de reîncărcare achiziționate;
1 campanie de promovare a transportului public electric organizată;
1 Activitate de cooperare transnațională alcătuită din 2 sesiuni de diseminare a bunelor practici în localitățile Kecskemét și Veszprém din Ungaria.