ACTUALITATE 11 mai 2020

Distribuția pe localități a cazurilor de COVID-19 din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 5192 vizualizări

Un raport al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, transmis la solicitarea ziarului Observatorul de Covasna, arată că, potrivit datelor înregistrate duminică, 10 mai, dintre cazurile de coronavirus din județ, cele mai multe, aproape 64%, sunt localizate în Sfântu Gheorghe.

Distribuția pe localități: Sf. Gheorghe - 63.6%, Belin Vale - 11.6%, Zoltan și Vâlcele câte 2.5%, Covasna și Ilieni câte 2.0%, Arcuș și Belin, câte - 1.5%, Araci, Dobârlău, Hetea și Ojdula câte - 1.0%. Restul localităților sunt sub limita de 1%”, se arată în răspunsul formulat la o solicitare prin legea 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, transmisă de Observatorul de Covasna.

Aceeași adresă arată că la nivel de județ, până la data amintită, 10 mai, externate și declarate vindecate au fost 151 persoane, dar și că sunt înregistrate șapte decese la persoane depistate cu SARS-COV-2.

Totodată, la data de 10 mai 2020, evidențele DSP Covasna arătau un număr de 208 cazuri de coronavirus depistate la persoane din acest județ, din 3.237 de teste efectuate, în vreme ce autoritățile centrale, prin INSP și ale Ministerului Sănătății arătau, la aceeași dată, 219 cazuri în dreptul județului Covasna.

Există și o explicație care ar putea lămuri aceste diferențe:

Laboratoarele la care trimitem probele ne comunică rezultatele, primordial cazurile pozitive depistate pe care Ie înregistrăm în evidențele noastre. În același timp, laboratoarele raportează și către INSP. La INSP însă persoanele pozitive sunt repartizate pe județe în funcție de datele din CNP. Ca urmare, în permanență sunt diferențe între datele noastre și cele ale INSP, pentru că sunt persoane născute în județul Covasna și stabilite în alt județ, invers, persoane născute în alte județe stabilite în județul Covasna, persoane aflate de ex. într-un spital din alt județ și descoperit pozitiv acolo. Aceste situații trebuie depistate și convenite între județe care județ îl va prelua. De regulă județul de infectare. (...) În afară de cele de mai sus poate poate fi și factorul uman. Nu e ușor să prelevezi 50 de probe într-o zi prin tot județul, îmbrăcat în combinezon, mască și mănuși și să nu uiți nici o bifă. Noi însă ne cunoaștem oamenii și corectăm eventualele erori. Avem încredere în datele noastre și facem punctaje periodice cu INSP, prin care facem corecțiile necesare”, se mai arată în răspunsul DSP Covasna.

Județul Covasna are luni, 11 mai, înregistrate 221 de cazuri de coronavirus, potrivit raportării INSP. Sunt cu două cazuri mai multe decât duminică. La nivel național sunt 15.588 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.245 au fost declarate vindecate și externate. Numărul deceselor se ridică la 972.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.