ACTUALITATE 30 martie 2017

Discuţii aprinse în CL Sfântu Gheorghe pe subiectul „ Pro Urbe ”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1882 vizualizări

Cu toate că a proiectul de hotărâre privind conferirea titlului onorific „ Pro Urbe ” pe anul 2017 a fost retras de pe ordinea de zi, pe motiv că textul de laudatio nu a fost tradus în limba română, subiectul a fost unul care a stârnit discuţii aprinse în şedinţa ordinară de joi, 30 martie a.c., a Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

Într-un proiect de hotărâre distinct, consilierul PSD Rodica Pârvan a solicitat acordarea a două titluri „ Pro Urbe ”, pe motiv că de când se acordă doar câte un premiu anual, respectiv din 2014, cetăţenii de etnie română au pierdut şansa de a beneficia de această distincţie.

Pentru că nu a strâns numărul de voturi suficient, proiectul a fost respins, însă discuţia a fost departe de a se fi încheiat.

„Am propus, şi îmi menţin propunerea, având în vedere proporţia 75% – 25% (cetăţeni de etnie maghiară, respectiv română - n. red.), vă rog să fiţi de acord ca în numele acestei proporţii a populaţiei, fiind al patrulea an, să ni se dea acel loc, dacă nu doriţi să suplimentăm. (...) Normal, matematic vorbind, ar fi rândul nostru. Dacă nici asta nu se poate, înseamnă că nu se vrea”, a spus Rodica Pârvan, subliniind totodată că de când s-a schimbat regulamentul şi titlul se acordă unei singure persoane, nicio persoană de etnie română nu a mai fost distinsă cu „ Pro Urbe ”.

„Menţionăm că în ultimii trei ani nu s-a mai venit cu nicio propunere de nominalizare la premiul Pro Urbe, întrucât existând un singur loc, nu putea fi ocupat de către un reprezentant al comunităţii româneşti, ţinând cont de componenţa comisiilor şi a Consiliului Local”, scrie şi în proiectul de hotărâre semnat de consilierul Rodica Pârvan şi respins în şedinţa ordinară de joi.

În aceleaşi pagini ale proiectului de hotărâre, consilierii PSD şi PNL l-au propus ca beneficiar al titlului „Pro Urbe” pe părintele Ioan Cucu, de la Biserica Buna Vestire din Sfântu Gheorghe, care la 22 ianuarie 2017 a împlinit vârsta de 70 de ani. Din discuţiile purtate în cadrul şedinţei de joi, a reieşit că nominalizarea a fost respinsă pentru că nu a fost susţinută de comisia de cultură, întrunită în 23 martie.

Şedinţa a continuat într-un schimb ameţitor de replici, între consilierul Rodica Pârvan, de o parte, şi preşedintele de şedinţă, Kelemen Szilárd Péter, secretara oraşului Sfântu Gheorghe, Kulcsár Tünde, viceprimarul Sztakics Éva-Judit, de cealaltă parte şi s-a ajuns la concluzia că pentru a se vota acordarea la patru ani a titlului „Pro Urbe” către un cetăţean de etnie română, consilierul PSD trebuie să mai redacteze încă un proiect de hotărâre, care să fie supus votului consilierilor.

Legat de retragerea de pe ordinea de zi a proiectului Conferirea titlului onorific „Pro Urbe” pe anul 2017, dar şi despre propunerile consilierului Rodica Pârvan, viceprimarul Sztakics Éva-Judit a spus: „Ca să nu fie niciun fel de neînţelegere referitor la materialul acestei şedinţe, am retras proiectul de hotărâre pentru că nu a ajuns pe site la dispoziţia consilierilor. (...) Pentru că nu s-a terminat traducerea nu am putut să discutăm despre titlul „Pro Urbe”. De asemenea, aş preciza că avem un regulament „Pro Urbe” care precizează că până la data de 15 martie trebuie depuse cererile, iar la fiecare dintre aceste propuneri trebuie să existe cel puţin trei persoane care o susţin. Tot conform regulamentului, după data de 15 martie am avut o şedinţă în cadrul comisiei culturale şi au fost cinci propuneri, despre care am discutat, în mod organizat în comisie. Atunci a venit doamna consilier Rodica Pârvan cu solicitarea de a modifica numărul de titluri acordate la două persoane. Atunci i-am spus că o comisie nu poate să modifice o hotărâre, dar ca şi consilier are dreptul să prezinte o propunere de proiect de hotărâre, care va avea valabilitate anul acesta sau la anul, dacă va fi votat”.

Aceasta a mai precizat că proiectul privind acordarea titlului „Pro Urbe” 2017 către candidatul ales în comisia de cultură, Dancs Árpád, va putea fi votat la o dată ulterioară, cel mai probabil la o şedinţă ordinară dinaintea Zilelor Sfântu Gheorghe. Din cele cinci propuneri discutate în comisia de cultură, două propuneri din cele cinci nu au putut fi validate, una pentru că nu a fost susţinută de trei persoane, alta pentru că a fost o autonominalizare, astfel că membrii comisiei au avut de ales între trei persoane, printre care şi preotul Ioan Cucu şi Dancs Árpád.

„La şedinţa ordinară trecută am luat la cunoştinţă cu mulţumire faptul că acordarea premiului „Pro Urbe” va fi ceva mai pacifistă decât în anii anteriori şi într-adevăr va fi o pregătire adevărată pentru serbarea oraşului nostru. Cu regret am aflat că s-a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi şi din nou ne aflăm înainte de Zilele Sfântu Gheorghe şi discutăm cui să acordăm premiul „Pro Urbe”. Nu sunt mândru de acest lucru”, a ţinut să precizeze şi consilierul Bálint Iosif.

Discuţiile pe marginea premiului „Pro Urbe”, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local municipal în scopul recompensării morale a persoanelor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii s-au încheiat după zeci de minute. Presărate cu replici acide şi după concluzia că proiectul privind acordarea de două titluri „Pro Urbe” este scos din „joc”, comentariile s-au încheiat în aceeaşi notă încordată sub care s-au şi desfăşurat, fără o concluzie care să mulţumească ambele tabere.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.