ACTUALITATE 24 septembrie 2021

Directorul CTS Covasna, despre transfuzia în tratamentul COVID-19: „Plasma convalescentă s-a dovedit a fi un mare fâs”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1053 vizualizări

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Covasna, dr. Andy Rosin, spune că instituția pe care o conduce nu mai recoltează plasmă provenind de la donatorii care s-au vindecat de COVID-19, pentru că studiile recente au dovedit că transfuzia cu această componentă a sângelui este nu doar ineficientă în tratarea bolii, ba chiar poate fi și periculoasă. 

Covasna nu adoptă tâmpenia la modă. Noi ne facem meseria, nu ne jucăm de-a moda. (...) Plasma convalescentă, nu hiperimună, cum spuneau unii fără să stăpânească terminologia de specialitate, s-a dovedit a fi un mare fâs. Adică ajută exact ca ventuzele la picior de lemn. (...) Cine a spus de plasma asta, întâmplător nu era medic. Omul voia să își vândă kiturile de recoltare. Noi nu am recoltat niciodată prin astfel de kituri, am recoltat clasic, pentru a nu fi acuzați de zădărnicirea combaterii nu știu cui și zace în congelator și acum. Slavă Domnului, spitalele noastre, cele din județ, au înțeles că nu e bună de nimic și nu au comandat. Mai departe noi nu am făcut reclamă că avem pentru că riscul este enorm la o astfel de plasmă transfuzată, să dezlănțui o furtună de citokine care omoară pacientul cu mult mai sigur decât virusul. Iar astăzi și Agenția Europeană a Medicamentului și Food and Drug Administration au stabilit, prin studii, că nu se făcuseră studii, nu aveau când – ei au lăudat-o ca la site-urile matrimoniale, „nu am văzut-o, dar e frumoasă”, s-a dovedit că nu modifică cu nimic evoluția pacienților de COVID, ba că uneori dăunează. (...) Eu cunosc chiar un personaj de mare expunere publică, decedat în urma administrării de astfel de plasmă”, a declarat joi directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin.  

Anul trecut, și autoritățile din județul Covasna, dar și cele de la nivel național, făceau apel la persoanele care au trecut prin boala COVID-19 să meargă la centrele de transfuzii să doneze plasmă. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.