ACTUALITATE 16 octombrie 2016

Directorii de şcoli intră de luni la proba interviului

de Iulia Drăghici - Taraș | 873 vizualizări

A doua parte a concursului pentru directori și directori adjuncți de şcoli, respectiv proba interviului cu prezentarea CV-ului și a planului de management, se desfășoară în judeţul Covasna în perioada 17 octombrie – 4 noiembrie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, potrivit programării publicate pe site-ul www.isj.educv.ro.

Covasna, locul III pe ţară privind rata de promovare la proba scrisă

Prima probă, respectiv cea scrisă, care s-a desfăşurat în 12 octombrie, plasează judeţul Covasna pe locul III la nivel naţional în ceea ce priveşte rata de promovare (91,4%), rezultate mai mari înregistrându-se doar în judeţele Sălaj (96,5%) şi Cluj (93%). În coada clasamentului se găsesc Vrancea (37%), Alba (65,6%) și Ilfov (68%). Rata totală de promovare înregistrată la nivel naţional este de 83,7%.

„La această primă probă, desfășurată în 53 de centre organizate la nivel național, au participat 7.758 de candidați, înregistrându-se o rată de prezență de peste 98%. Dintre aceștia, 7.197 de candidați au fost admiși în etapele următoare ale concursului, 1.143 de candidați au fost respinşi, 136 de candidați nu s-au prezentat, în timp ce alți 15 candidați s-au retras. A fost consemnată o singură eliminare din examen. În cazul a 75 de candidați lucrările nu au putut fi evaluate din cauza imposibilității constituirii comisiei de concurs potrivit prevederilor metodologice. Reamintim că după evaluarea dosarelor de înscriere, au fost validate 6.502 candidaturi pentru funcția de director și 2.257 de candidaturi pentru funcția de director adjunct, un cadru didactic având posibilitatea de a opta simultan pentru mai multe candidaturi”, arată un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, www.edu.ro.

Proba scrisă, pentru „directori de școală modernă”

Legat de toată dezbaterea care s-a născut în jurul subiectelor la examenul scris, Ministerul Educaţiei precizează că „testul a urmărit evaluarea acelor competențe cognitive dezirabile pentru exercitarea rolului de director sau director adjunct într-o școală modernă: capacitatea de a face distincție între esențial și detaliu, capacitatea de a face conexiuni logice între fenomene și evenimente, atenția la detalii, spiritul de observație, capacitatea de gândire strategică etc. Itemii asociați evaluării abilităților manageriale au fost formulați astfel încât să reflecte capacitatea de analiză critică și gândire strategică ale candidaților, evitând formulări care să solicite memorarea mecanică a informațiilor din resursele bibliografice indicate”, scrie Ministerul, potrivit site-ului oficial.

Calendarul concursului

Aceeaşi sursă arată că rezultatele ultimei probe vor fi afişate în 18 noiembrie. Pentru proba interviului, contestaţiile vor fi depuse în perioada 21–23 noiembrie, iar soluţionarea acestora şi afişarea rezultatelor finale va avea loc în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie a.c..

„Sunt declarați „admiși” candidații care au realizat un punctaj de cel puțin 35 de puncte pentru fiecare probă și din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puțin 105 puncte. Ultima etapă a concursului – validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie 2016”, transmite www.edu.ro.

16 unităţi şcolare din judeţ, fără participanţi la concursul de directori

Amintim că 16 unități de învățământ din județul Covasna nu au avut participanți la concursul de directori şi alte 17 pentru concursul de directori adjuncţi. „Din cele 81 de posturi, care înseamnă 81 de unităţi de învăţământ, în 16 unităţi de învăţământ nu s-a prezentat niciun candidat. Din cele 42 de posturi de directori adjuncţi, 17 sunt rămase goale”, declara inspectorul şcolar general al judeţului Covasna, Kiss Imre, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, atât în aceste cazuri, cât şi în cazurile în care participanţii nu au promovat concursul, conducătorii şcolilor vor fi numiţi după vechea metodologie: „În continuare, metodologia va rămâne la fel: inspectorul şcolar poate numi prin delegaţie un director, până la organizarea concursului, cum am făcut şi până acum, cu consultarea consiliului profesoral, cu avizul consiliului administraţiei al Inspectoratului Şcolar. Nu ştim sigur ce se va întâmpla. Trebuie să avem şi noi rezultatele finale şi să vedem cum va fi situaţia la nivel naţional”, explica la începutul lunii octombrie, Kiss Imre.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.