ACTUALITATE 11 iulie 2017

Dinu Iancu Sălăjanu concertează duminică la Zăbala

de Iulia Drăghici - Taraș | 2874 vizualizări

Comuna covăsneană Zăbala se pregătește din nou de mare sărbătoare. Ediția a VII-a a Sintiliei Zăbălenilor va avea loc în 16 iulie, în compania unor oaspeți de seamă, printre care și solistul de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu. Tradițiile populare românești vor fi puse la loc de cinste în Poiana Sintiliei, loc unde vizitatorii vor avea ocazia să guste bucate din lapte de oaie preparate chiar la fața locului. Organizatorii promit și multă voie bună, printr-un program complex la scenă.

„Asociația Cultural Creștină „Căciula” din Zăbala organizează în duminica ce precede sărbătoarea religioasă a Sfântului Mare Proroc Ilie, care este și hramul bisericii din localitatea noastră, un program artistic în care avem oaspeți de seamă ai jocului și cântecului românesc precum Dinu Iancu Sălăjanu, Ovidiu Homorodean, Cătălin Doinaș, Ansamblul artistic Tulgheș, Elena și Maria Istrate, Lorena și Radu Adam, Junii Covăsneni și Izvorașul din Zăbala. În Poiana Sintiliei vor fi aduse circa 200 de oi, fiind în special o sărbătoare cu tradiție a oierilor, care vor fi mulse și se vor face preparate din lapte pe loc la stâna din vecinătatea scenei. Va fi o zi cu tradiții populare în care ne vom bucura românește! Vă așteptăm cu drag!”, transmit organizatorii prin intermediul rețelei de socializare Facebook.

Evenimentul va începe în jurul orei 11:30, după încheierea Liturghiei la Biserica din localitate, moment în care participanții, îmbrăcați în costume populare, însoțiți de cai și căruțe, vor porni înspre Poiana Sintiliei cu cântec, joc și voie bună. Ajunși acolo, participanții vor lua parte și la o simulare a unei cereri în căsătorie, după tradiția zăbălenilor.

„Sintilia Zăbălenilor este organizată ca un omagiu adus ciobanilor care își sacrifică sărbătorile și își lasă în urmă familia pentru a practica un meșteșug foarte vechi, acela de creștere a oilor. Așa cum ne-a fost lăsat din strămoși, această sărbătoare este dedicată oierilor ca un simbol de românism din centrul țării. Aici sunt invitați toți cei care îndrăgesc tradițiile, jocul, cântecul și portul românesc. Am observat în anii trecuți nevoia oamenilor de a petrece ca odinioară, astfel că, în linii mari, vom păstra organizarea edițiilor trecute, însă programul va fi diversificat cu invitați de seamă”, au transmis, pentru „Observatorul de Covasna”, reprezentanții Asociației Cultural Creștine „Căciula”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.