ACTUALITATE 6 martie 2017

Dezbaterile, o metodă de învăţare continuă

de Iulia Drăghici - Taraș | 5645 vizualizări

Marele câştigător al Covalact Saint George City of Debate 1.1, Teodor Iancu – interviu în exclusivitate pentru „Observatorul de Covasna”

Teodor Iancu, elevul în vârstă de 17 ani de la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iaşi, a reuşit să câştige în acest sfârşit de săptămână la Sfântu Gheorghe atât finala Covalact Saint George City of Debate 1.1, cât şi titlul de cel mai bun vorbitor al ediţiei.

Într-un interviu exclusiv acordat ziarului nostru, marele învingător al celui mai mare concurs de dezbateri pentru liceeni din România ne-a spus că cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştim despre competiţiile de dezbateri este că acestea sunt caracterizate de o evoluţie a participanţilor şi că nimeni, dar absolut nimeni, nu poate să iasă învingător dintr-un astfel de concurs de la prima încercare.

„Cred că ceea ce e special la debate, pe lângă faptul că dobândeşti abilităţi cognitive, talent pentru public speaking, inteligenţă sau putere de muncă, este că e important să ai dorinţa de a evolua. Nimeni nu se duce vreodată la prima lui competiţie şi e cel mai bun debater. Acest lucru nu există, oricât de talentat ai fi. E vorba de a învăţa continuu, e un proces de lungă durată”, ne-a spus Teodor, care a mai precizat că prima dată când a venit la Sfântu Gheorghe a fost la Saint George City of Debate 8, ediţia care a câştigat neoficial titlul de cea mai amplă competiţie pentru liceeni din Europa. Acela a fost şi momentul său de debut pe „scena” concursurilor naţionale de dezbateri. De atunci, Teodor Iancu a mai punctat cu prezenţa sa la încă trei ediţii Saint George City of Debate, iar cea de anul acesta s-a dovedit a fi „cireaşa de pe tort”.

Întrebat despre finală, unde s-a aflat în echipa opoziţiei privind moţiunea „AP crede că în România stabilirea vinovăţiei în procesele penale ar trebui realizată de către un juriu”, acesta ne-a spus: „A fost o finală interesantă, dinamică. Pe alocuri au existat lucruri care puteau fi spuse mai eficient sau într-o manieră care să convingă mai mult, dar per total a fost o experienţă bună, din care am putut să învăţ despre subiectul pus în discuţie, ideea proceselor cu juraţi”.

Pentru Teodor Iancu, Covalact Saint George City of Debate nu este o premieră nici în ceea ce priveşte câştigarea unui concurs de debate. „E a treia competiţie pe care am câştigat-o. Prima victorie am avut-o în 2015 la o competiţie la Râmnicu Sărat şi mai apoi am câştigat şi o competiţie la Bucureşti”.

Tânărul ieşean mai spune că şi-a dezvoltat pasiunea pentru debate pe măsură ce a participat la concursuri şi că a ales această activitate extracurriculară pentru că i se pare că este o activitate care dezvoltă foarte mult personalitatea unui adolescent. „Eu consider că spiritul critic este o valoare fundamentală. Dezbaterile m-au făcut să văd lucrurile din mai multe perspective, să fiu mai critic pe alocuri, să îmi pun întrebări când vine vorba de o ştire, de o decizie, în general de tot ceea se întâmplă în jurul meu. Avantajul pe care îl aduce debate-ul este faptul că cei care îl practică, dar mai ales tinerii, devin mult mai conectaţi cu realitatea socială, atât din România, cât şi din străinătate, în sensul în care sunt obligaţi să citească, să se informeze, să afle diverse lucruri. Mai mult decât atât, le dă şi o capacitate argumentativă care ajută chiar şi în cele mai simple situaţii din viaţa cotidiană”, ne-a explicat Teodor Iancu.

„E clar că aceasta este o competiţie la care merită să vii”

Despre ediţia a 11-a a celei mai mari competiţii naţionale de dezbateri pentru liceeni, Covalact Saint George City of Debate 1.1, Teodor are doar cuvinte de laudă.

Teodor Iancu-cel mai bun vorbitor (2)„E impresionant faptul că e a 11-a ediţia a Saint George City of Debate şi e impresionant faptul că organizatorii reuşesc în fiecare an să aducă un număr enorm de echipe la această competiţie. În general, competiţiile din ţară se rezumă la 30, 40 de echipe pentru că e foarte greu de gestionat logistic un număr atât de mare de participanţi şi mi se pare că în ultimii doi ani competiţia de la Sfântu Gheorghe reuşeşte să se îmbunătăţească şi să suplinească minusurile organizatorice care vin cumva natural din faptul că ai de gestionat o competiţie de aproape 300 de oameni. Cred că această competiţie urmează un trend ascendent în ceea ce priveşte condiţiile. (...) Au fost locuri mai bune de cazare, mâncare mai bună şi altele. Mi s-au părut unele dintre cele mai bune condiţii pe care le-am văzut vreodată la o competiţie în ţară. E clar că aceasta este o competiţie la care merită să vii, comparativ cu ceea ce mai este pe circuit la nivel naţional, iar eu am fost la destul de multe competiţii”.

Când am discutat despre o recomandare pe care ar face-o tinerilor care nu sunt siguri dacă le este util sau nu să aibă activităţi de dezbateri, ieşeanul ne-a spus: „Nu e o decizie de viaţă şi de moarte, dar debate-ul e o activitate plăcută şi productivă indiferent de nivelul la care este practicată. E frumos şi să mergi la o competiţie şi să o câştigi, dar mi se pare că beneficiul pe care ţi-l aduce debate-ul şi plăcerea pe care ţi-o aduce această activitate derivă efectiv din capacitatea ta de a vedea că te poţi contrazice cu celălalt, că poţi să accezi către orizonturi care nu îţi erau disponibile până atunci”.

Când vine vorba de planurile sale de viitor în ceea ce priveşte studiile superioare, Teodor Iancu ne-a spus că după terminarea liceului va urma cursurile unei facultăţi de drept, fie în străinătate, fie în România.

„Alegerea mea educaţională, când vine vorba de universitate, e destul de bine stabilită, în sensul în care vreau să dau la drept. Mă gândesc fie să aplic în Marea Britanie, fie Bucureşti, fie Iaşi. Domeniul e stabilit, locul unde voi studia, mai puţin. (...) Dacă voi rămâne în România voi încerca să aplic pentru magistratură, dacă voi merge în afară, încă nu m-am decis ce voi face pentru că orizontul e prea plin de oportunităţi care nu îmi sunt clare pentru a şti exact ceea ce trebuie să fac”, a încheiat marele câştigător al celei de-a 11-a ediţii a Saint George City of Debate.

Sursă foto: Observatorul de Covasna şi Facebook/Saint George City of Debate

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.