ACTUALITATE 3 mai 2010

Dezbatere publică pe tema schimbării denumirilor de străzi

de Covasna Media | 772 vizualizări
La solicitarea Forumului Civic, aceasta va avea loc în data de 6 mai, la Primărie 03mai2010-straziTema schimbării denumirii a mai bine de 20 de străzi din orașul nostru va fi supusă unei dezbateri publice organizată în data de 6 mai, la sediul Primăriei Sfântu-Gheorghe, ocazie cu care oamenii își pot prezenta opiniile și sugestiile legate de această inițiativă. Solicitarea privind organizarea acestei dezbateri a venit din partea conducerii Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, care a înaintat

La solicitarea Forumului Civic, aceasta va avea loc în data de 6 mai, la Primărie

03mai2010-straziTema schimbării denumirii a mai bine de 20 de străzi din orașul nostru va fi supusă unei dezbateri publice organizată în data de 6 mai, la sediul Primăriei Sfântu-Gheorghe, ocazie cu care oamenii își pot prezenta opiniile și sugestiile legate de această inițiativă.

Solicitarea privind organizarea acestei dezbateri a venit din partea conducerii Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, care a înaintat Primăriei o adresă în acest sens.

Președintele Forumului, dr. Ioan Lăcătușu, ne-a declarat că o asemenea dezbatere este absolut necesară, având în vedere importanța proiectului, cheltuielile și sensibilitățile pe care le implică.

„În baza legii privind transparența publică decizională, am solicitat să se organizeze o dezbatere, sunt mulți oameni care nu pricep de exemplu ce este comunist la denumirea străzii „Prieteniei”, în plus este un proiect important, care implică cheltuieli, interesează mulți oameni și presupune anumite sensibilități”, a declarat Lăcătușu.

9.000 de oameni vor trebui să își schimbe actele

Procesul de schimbare a denumirilor a peste 20 de străzi din Sfântu-Gheorghe a fost inițiat de primarul Antal Arpad, pe motiv că multe dintre străzile oraşului nu mai sunt actuale – fiind de factură comunistă - străzi precum Viitorului, Făcliei sau Avântului sau care, spune primarul, nu au nicio legătură cu oraşul, de exemplu strada Horia, Cloşca şi Crişan. Cu aceeaşi ocazie, primarul a pregătit şi împărțirea în trei a Bulevardului 1 Decembrie 1918 – Mihai Eminescu, Petofi Sandor şi 1 Decembrie 1918.

Redenumirea străzilor presupune şi schimbarea cărților de identitate pentru cele 9.000 de persoane care locuiesc în zonele incluse în lista cu denumiri noi.

Majoritatea noilor denumiri evocă personalități maghiare, primarul arătând că se dorește respectarea procentului etnic și la acest nivel, întrucât în prezent principalele artere au denumiri românești, spune el.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Primar_la_Hetea, 3 mai 2010
D-le Primar uitati-va de ex la denumiriile strazilor din Brasov: Automotoarelor, Brigadierilor, Caramidariei, Dupa Ziduri, Pacii, Printre Pietre, Progresului, etc. Si nu sunt asa de interesati sa citeste integral
eugen, 3 mai 2010
Daca murim de dragul procentului etnic,hai sa facem o lege la nivel national,prin care strazile,cartierele parcurile etc.sa fie denumite cu o combinatie de cifre si litere in functie de topografia citeste integral
emi, 3 mai 2010
Dar, str. Lazar Mihaly , de ce nu i se schimba denumireaa ? Acum 20 de ani,era o placă comemorativă care îl ridica în slăvi ce mare comunist a fost respectivul .
carabus, 3 mai 2010
sint atitea probleme de rezolvat pentru oras,incit aceasta idee cu schimbarea numelor de strada este o timpenie.de ce nu s-a calculat inainte de a emite ideea geniala ,ce costuri presupune si ce citeste integral
Yeke, 3 mai 2010
Ma doare in cot de noile denumiri(de nume), ma deranjeaza mai mult cat trebuie sa platesc, pentru a primaria plateste numai CI care este cel mai ieftin, talon carnetul actele firmelor de ce sa platesc citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.