ACTUALITATE 17 septembrie 2021

Dezbatere publică: patru străzi din Sfântu Gheorghe vor primi nume

de Iulia Drăghici - Taraș | 2661 vizualizări

Un proiect de hotărâre al Consiliului Local Sfântu Gheorghe, care privește stabilirea denumirilor pentru patru străzi din municipiu, se află în dezbatere publică. Documentele publicate pe site-ul primăriei, la secțiunea „Transparență în administrația publică”, arată că drumurile care în prezent nu poartă nicio denumire s-ar putea chema în viitorul apropiat: Puskás Ferenc, Kolcza – Tag, Budai József și Gelu Păteanu. 

„Puskás Ferenc” ar urma să fie strada perpendiculară cu strada Izvorului, paralelă cu strada Imreh István. Propunerea acestui nume a venit din partea unui cetățean, potrivit proiectului de hotărâre. Aici se arată că strada este aproape de Arena Sepsi, patinoar și noul Stadion Sepsi OSK, „al cărui centru de copii și juniori este filiala Academiei Puskás”. 

În plus, se notează și că pentru municipiul Sfântu Gheorghe „ar fi o mândrie să aibă o stradă denumită după marele sportiv Puskás Ferenc (1927 – 2006), care a fost decorat cu titlul de sportivul națiunii. A fost medaliat cu  aur la olimpiadă, vicecampion mondial. A îmbrăcat tricoul național de 85 de ori, până în curând a fost cel mai prolific marcator al naționalelor din Europa și golgheterul secolului XX. Este singurul jucător din lume care a marcat în finalele de la olimpiadă, campionat mondial, campionat european, liga campionilor. (...) Cel mai mare stadion al Ungariei îi poartă numele”. 

„Kolcza – Tag” ar urma să se numească strada aflată pe partea superioară a străzii Pădurii, în zona numită la fel, „Kolcza tag”. „Coasta abruptă și împrejurimile pârâului Ipacs, care se întinde de-a lungul laturii de nord a dealului numit Panorama Lumii, situat la sud de Őrkő, a fost denumită „Groapa Kolcza” după foștii proprietari, negustorii Kolcza, iar zonele din imediata apropiere au fost denumite de către locuitorii din Simeria „Kolcza - tag”. Astăzi, pentru excursioniștii din oraș este o locație populară”, se arată în anexele proiectului de hotărâre. 

Numele de „Budai József” este propus pentru strada perpendiculară cu strada Jókai Mór, paralelă cu strada Fermei. 

Denumirea este numele unui pomicultor și geolog care a trăit între anii 1851 – 1939, născut în localitatea Bodoș din județul Covasna.  „A terminat Universitatea din Cluj. O perioadă a fost profesor suplinitor la departamentul geologie. În lipsa posturilor de profesor devine învățător, după care agricultor la Bodos. Din anul 1890 până la pensionare (1926) este învățător la școala elementară din Cluj, apoi profesor gimnazial la Mezőtúr și la Miskolc. Era un luptător consecvent al revoluţiei paşoptiste, nu a acceptat serviciu de stat, preda doar la școlile confesionale. Și în timp ce activa ca profesor se ocupa de încrucişarea şi înnobilirea soiurilor pomicole. În total a produs 138 noi soiuri de fructe. Cel mai renumit și cunoscut soi de mere este „Budai Domokos””, scrie în proiectul de hotărâre vizat.

O altă stradă, care este paralelă cu strada Toamnei, situată în partea estică a acesteia, delimitată de strada Sombori Salamon Sándor (la nord) și strada Armata Română (la sud), ar putea primi numele „Gelu Păteanu”. Acesta a fost un poet, scriitor și traducător, care a trăit în perioada 1925 – 1995. 

Pieţe şi străzi primesc nume noi, şi-şi recapătă numele vechi. Faptul că orașele din Ținutul Secuiesc trebuie să stabilească procente și în acest fel, motivul fiind distribuția națională, este un pas înapoi. Străzile primesc numele unor oameni care, în timpul vieții, nu au creat nicio valoare.

În sfârșit, în Sfântu Gheorghe se acordă respectul cuvenit unui român formidabil, prin botezarea unei străzi, cu numele lui. El este Gelu Păteanu (1925 - 1995), poet, scriitor, traducător. El a încercat ceea ce puțini au reușit, să reconcilieze poporul român şi cel maghiar, în Țara Transilvaniei. A reușit prin faptul că a fost foarte apreciat de societatea scriitorilor atât în Ardeal, cât și în Ungaria. Venea cu plăcere la Sfântu Gheorghe, la diferite întâlniri literare, la seri memoriale. După un spectacol susținut într-o impecabilă maghiară, a ridicat sala in picioare, primind aplauze lungi de la spectatorii Teatrului de Stat. El a fost, pentru noi, Gyalu. Un scriitor din Cluj-Napoca i-a spus cândva, probabil a fost Bajor Andor, că tu nu ești Gelu, tu ești Gyalu. Aşa a rămas, și a purtat cu plăcere acest nume”, scrie, printre altele, în documentele care motivează această propunere, pe un text semnat de Czegő Zoltán. 

Este de menționat și că, în 2017 și 2018, Comisia de Atribuire de denumiri a județului Covasna a respins propunerea numirii străzii în discuție „Gelu Păteanu”, respectiv că revenirea asupra propunerii a fost făcută de consilierul local Liviu Vasile Comăneci. 

Proiectul de hotărâre cu caracter normativ privind atribuirea de denumire a unor străzi din Municipiul Sfântu Gheorghe a fost publicat pe site-ul primăriei în 10 septembrie și este în dezbatere publică până în data de 22 septembrie. 

Eventualele propuneri, sugestii, opinii exprimate în scris, conţinând numele, prenumele, domiciliul şi nr. de telefon al semnatarului, se vor depune la Compartimentul Relaţii cu Publicul, Informaţii, Registratură sau la adresa de e-mail: cecilia.benko@sepsi.ro”, mai arată anunțul publicat pe site-ul primăriei. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.