ACTUALITATE 21 septembrie 2018

Dezastrul inundațiilor, încă resimțit de covăsneni

de Covasna Media | 1813 vizualizări

Aproape 30 de persoane din Băcel și Lunca Mărcușului au protestat joi în fața AJPIS Brașov

De parcă nu ar fi îndeajuns faptul că apele le-au înghițit și distrus munca de-o viață, mai mulți covăsneni s-au trezit acum discriminați de legislația din România, care nu îi despăgubește în urma inundațiilor din iunie-iulie pe motiv că nu se găsesc în situația de a fi în pericol de excluziune socială. Nemulțumite de situație, 30 de persoane din Băcel și Lunca Mărcușului au protestat joi la sediul AJPIS Brașov.

Supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât, spun ei, s-au simțit mințiți de guvernanții care, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Interne Carmen Dan, ministrul Agriculturii Petre Daea și cel al Transporturilor Lucian Șova, în iulie, imediat după inundații, au analizat situația sinistraților covăsneni chiar de la fața locului și le-au transmis acestora, privindu-i în ochi, că vor fi ajutați prin intermediul despăgubirilor.

„Când începe ploaia mă bufnește plânsul, că mi-e frică că-mi vine apa-n casă”

Sunt mai bine de două luni de atunci, însă banii nu s-au mai făcut văzuți nicicum. Ba mai mult, oamenii s-au trezit în fața ușilor închise. Excepție fac cele câteva familii, din peste 62, aflate, potrivit anchetelor Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) – Covasna și Brașov –în pericol de excluziune socială.

Noi am venit aici pentru că suntem foarte supărați, dosarele noastre au fost trimise și instrumentate de Brașov, din 62 de familii grav afectate de inundații, sunt doar 7 familii care au primit despăgubiri, care spun ei (n.red. AJPIS) sunt aflate în pericol de excluziune socială. Doamna Dăncilă a spus că în baza Legii 480, toate gospodăriile vor fi despăgubite, dar după ce a trecut un pic de timp, au băgat-o cu Legea 416 alin. 28, adică doar cei care sunt în risc de excluziune socială vor primi despăgubiri. Toți am avut apă de un metru, un metru și ceva în casă, totul e distrus, totul e praf. Vrem să ni se dea banii, ajutorul acesta, pentru că pentru noi contează, chiar dacă e un minim. Era vorba ca gospodăriile care erau afectate sub 50 la sută să primească 5.000 de lei, iar cele care sunt afectate peste 50 la sută  - 10.000 de lei. Așa era ordonanța de urgență 480. Dar ei au sucit-o, după două luni jumătate ne-au băgat-o sub nas cu 416/2001. Pagubele la mine cred că sunt în jur de 90.000 de lei. Gândiți-vă și dumneavoastră, să nu mai ai în casă nici măcar o masă și un scaun pe care să stai, că toate sunt putrede, ude”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, Mariana Iuga, una dintre persoanele prezente la protestul din Brașov.  

Iar situația este parcă trasă la indigo în cazul celorlalți covăsneni nemulțumiți care se simt discriminați pentru simplul fapt că muncesc, au venituri și nu cad sub cupola termenului de „excluziune socială”.

Săptămâna trecută a căzut și soba. După două luni. Acum se umflă și rigipsul. Am crezut că se salvează, să nu ne mai apucăm anul ăsta de reparații, dar nu. Ne-au spus că noi nu suntem oameni marginalizați social și nouă nu ni se acordă nimic. Bani sunt doar pentru anumite persoane, dar nu se știe de unde a plecat lista. (...) Noi având alte venituri, au zis că ne descurcăm. Ceea ce nu-i normal. Toți suntem plătitori de impozite, toți ne vedem de treabă”, ne-a spus o altă victimă a inundațiilor din Lunca Mărcușului.

Digul care m-a inundat pe mine, că locuiesc la casa de lângă, e exact cum a fost, e rupt. I-am spus și domnului primar: faceți ceva că mie mi-e frică să mai stau în casă. Când începe ploaia mă bufnește plânsul, că mi-e frică că-mi vine apa-n casă”, ne-a spus joi și Aurora Vrânceanu.

Cu toate că nu văd nicio rezolvare imediată, oamenii spun totuși că sunt dispuși să meargă până în pânzele albe să își caute dreptatea.

„Nu credem că se va mai rezolva ceva, dar vrem să mergem în instanță pentru că localitățile astea două – Băcel și Lunca Mărcușului nu au fost inundate numai acum. Digurile sunt praf. Au licitat niște firme și puteți să veniți să vedeți ce lucrări fac”, ne-a mai spus Mariana Iuga.

Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu a spus joi, contactat de Observatorul de Covasna, că nu a fost informat de protestul covăsnenilor în Brașov și de nemulțumirile acestora, drept urmare nu poate comenta pe marginea subiectului, dar și că în ceea ce privește subiectul anchetelor sociale răspunderea aparține AJPIS Covasna.

Peste 150 de case afectate de inundații și doar 37 de persoane vor primi despăgubiri

După inundațiile din iunie – iulie, când digul de pe Râul Tărlung a cedat sub greutatea volumului mare de apă strâns într-un timp scurt și a măturat satul Lunca Mărcușului din Dobârlău și Băcel din Chichiș, peste 150 de gospodării au fost afectate: 60 de gospodării (3 imobile erau nelocuite) în Băcel, 62 în Lunca Mărcușului și 31 (2 imobile erau nelocuite) în Catalina, potrivit proceselor verbale întocmite de Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, citate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale într-un răspuns la o solicitare prin Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public.

„În localitatea Băcel, 47 gospodării au fost avariate/distruse în proporție de peste 50% și alte 10 gospodării au fost afectate în proporție de până la 50%; În Lunca Mărcușului, 57 gospodării au fost avariate/distruse în proporție de peste 50% și alte 5 gospodării au fost afectate în proporție de până la 50%; În Catalina, 10 gospodării au fost avariate/distruse în proporție de peste 50% și alte 19 gospodării au fost afectate în proporție de până la 50%”. (...) În urma anchetelor sociale s-a constatat că un număr de 37 de persoane singure/familii din județul Covasna se încadrează în prevederile art. 28 alin. (1) din Legea  nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, fapt pentru care s-a propus acordarea ajutorului de urgență pentru acestea:

• 7 din Lunca Mărcușului (6 au primit câte 10.000 lei și 1 a primit 5.000 lei);

• 15 din Catalina (9 vor primi câte 10.000 lei, iar 6 vor primi câte 5.000 de lei);

• 14 din Băcel (toate cele 14 familii/persoane singure vor primi câte 10.000 de lei);

• 1 din Chichiș - va primi 10.000 lei”, arată aceeași sursă.

Cine a realizat anchetele sociale

În același răspuns al Ministerului Muncii se arată că „pentru stabilirea situațiilor de necesitate sau a celor care pot conduce la riscul de excluziune socială, anchetele sociale sunt efectuate de către personalul de specialitate cu pregătire în asistență socială din cadrul agențiilor județene pentru plăți si inspecție socială împreună cu un reprezentant al primăriei. Propunerea privind acordarea ajutorului de urgență se face în funcție de situația constatată și de documentele doveditoare.

Anchetele sociale sunt avizate de către primarul din localitate, apoi de prefect, iar ulterior sunt semnate de către directorul agenției județene pentru plăți și inspecție socială și transmise centralizat, spre verificare și validare, Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

După validare, urmează etapa de solicitare a fondurilor necesare plății si apoi plata efectivă a ajutorului de urgență”.

Între timp, pentru aceste 37 de gospodării sau persoane aflate în pericol de excluziune sociale, plățile au început în 12 septembrie a.c., potrivit AJPIS Covasna.

De altfel, în perioada iunie - iulie 2018, 495 de familii/persoane singure au primit ajutoare de urgență ca urmare a inundațiilor produse în celelalte județe, în valoare totală de 2.740.000 lei, mai transmite Ministerul Muncii.

Daniela Luca

Iulia Drăghici

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.