Dezastru agricol în judeţ: cartofii s-au uscat în pământ
Seceta și căldurile au distrus recolta de cartofi din Covasna, iar producătorii rămân cu pierderi imense.
Seceta prelungită din ultimele două luni și căldurile de peste 50 de grade de la nivelul solului au compromis definitiv culturile de cartofi din județul Covasna, astfel că producția va fi una foarte mică; nici la culturile de grâu, sfeclă de zahăr sau de porumb nu stăm mai bine, tot din aceleași cauze. Situația generală este una dezastruoasă, iar oamenii își văd speranțele și banii îngropați în pământul transformat în praf de la atâta uscăciune.
Dacă anul trecut producătorii de cartofi covăsneni nu mai știau pe unde să vândă tonele de cartofi pentru că aveau mult prea multe, ceea ce a dus la stricarea cartofilor în beciuri și depozite în această primăvară, situația din toamna care se apropie va fi la polul opus, deoarece majoritatea culturilor au fost compromise de secetă și căldură.
Nu vom avea cartofi locali în toamnă
Directoarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului de la Târgu Secuiesc, Mike Luiza, caracterizează actuala situație ca fiind una dezastruoasă, cu pierderi imense pentru producători și cu nicio șansă de redresare. Potrivit lui Mike, producția de cartofi timpurii este compromisă în totalitate, același lucru putându-se spune și despre cartofii târzii, care au început să încolțească în pământ din cauza temperaturilor foarte ridicate de la nivelul solului. Potrivit lui Mike, recolta pe care o vom avea în acest an în județul Covasna este una infimă ca și cantitate, iar ca și calitate vorbim deja despre cartofi degenerați.
“E o situație disperată de-a dreptul, pentru că în toamnă nu vom avea ce vinde. Seceta și căldurile din această vară au compromis totul – culturile de cartofi, de grâu, de porumb. În luna iunie, la Târgu Secuiesc am avut în total 18 litri de apă din ploaie iar în iulie, de la început și până acum a căzut un singur litru de apă; asta în condițiile în care fiecare plantă de cartof are nevoie de un litru de apă zilnic”, a explicat Mike.
Luiza Mike spune că România nu va muri de foame din cauza lipsei de cartofi, deoarece, se pare, Europa e plină de cartofi în prezent, existând și țări în care guvernele susțin în mod real agricultura și o sprijină în situații de criză, cum a fost cea din acest an, cu secetă și călduri insuportabile.
“Cartofi vor fi, sunt convinsă că vor fi pline supermarketurile; nu vor fi însă cartofi românești, iar unora le convine acest lucru”, a spus cu amărăciune Luiza Mike.
Sistemele de irigare, un vis îndepărtat
Una peste alta, pentru că de acum încolo ne putem aștepta la veri tot mai secetoase și fierbinți, directoarea Stațiunii de la Târgu Secuiesc este de părere că ar trebui ca Statul să se implice cu adevărat în susținerea agriculturii și a producătorilor de diverse culturi. Mike spune că în județul nostru ar trebui realizat un bazin de acumulare pentru sisteme de irigații, însă procedura este complicată și deloc ieftină, niciun producător nu ar putea să o susțină de unul singur (nici n-ar fi corect), așa că tot Statul este cel care trebuie să intervină.
“Am tot vorbit despre această necesitate, am tot atras atenția, dar nimeni nu a luat în serios la modul concret propunerile noastre. Așa cum se întâmplă mereu la noi, probabil că Statul va interveni atunci când va fi prea târziu, când oamenii vor abandona agricultura și cultivarea de cartofi, grâu sau porumb – probabil că atunci se vor trezi și cei de la nivel înalt”, a mai arătat Mike.
“Şi-au îngropat banii în pământ”
Vorbind strict de situația actuală, Mike Luiza a declarat că s-au demarat deja acțiuni prin care se solicită declararea stării de calamitate în județul Covasna, pentru că situația este de-a dreptul disperată. Mike susține că există producători care au luat împrumuturi pentru actualele culturi sau care au încheiat contracte ce nu vor putea fi onorate, după cum există și producători care au cumpărat sămânță de export investind aproximativ 30.000 de lei la hectarul cultivat – oamenii aceștia și-au îngropat pur și simplu banii în pământ, iar perspectiva unei toamne fără niciun câștig le dă fiori pe șira spinării.
Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cartofi Cartof-Cov, Romulus Oprea, a confirmat la rândul său situația disperată, trăgând aceeași concluzie: covăsnenii vor abandona culturile de cartofi, așa că din cel mai mare județ producător de cartofi vom ajunge probabil un județ în care simbolul cartofului va fi doar o amintire.
“Avem de-a face cu o situație fără precedent – la cartofi timpurii se produc între 5 și 9 tone la hectar, în condițiile în care producția normală pe hectar era în alți ani între 25 și 33 de tone. Problema e că totul e compromis și terminat, nu sunt șanse de revenire, plantele sunt moarte din cauza secetei, cartofii târzii fiind deja încolțiți în pământ”, a explicat Oprea.
Producătorii vor declararea stării de calamitate
Referindu-se la sistemele de irigare, Romulus Oprea a arătat că există câțiva fermieri care fac eforturi uriașe pentru a iriga, deoarece investiția în aceste sisteme este enormă.
”Sigur că autoritățile, Ministerul Agriculturii, ar trebui să se implice. Toată lumea se plânge, toată lumea pledează pentru susținerea agriculturii, toți sunt solidari cu noi la nivel declarativ, dar nimeni nu face nimic concret, ne lasă să ne chinuim și să pierdem – atunci, nu e normal să abandonăm, să ne orientăm către altceva...? Poate că se vor trezi unii la toamnă sau în iarnă, când prețul la grâu va fi uriaș pentru că nu e producție, seceta distrugând bobul de grâu exact atunci când acesta avea nevoie de apă pentru a se dezvolta. Porumbul e iarăși compromis, e clar că trebuie făcut ceva – cine a mai văzut până anul acesta ca în județul Covasna frunzele porumbului să fie uscate...? Statul ar trebui să intervină, mai ales că seceta nu este un risc acoperit de asiguratori – în toate țările europene, statele oferă asigurare pentru secetă, doar la noi producătorii sunt ignorați”, a spus Oprea, care consideră și el că Prefectura și Consiliul Județean Covasna ar trebui să declare imediat starea de calamitate, pentru a-i ajuta măcar în cel de-al doisprezecelea ceas pe producătorii care au contracte și credite la bănci, astfel încât să fie păsuiți de penalități.
Direcţia Agricolă analizează și evaluează
Conducerea Direcției Agricole (D.A.) Covasna spune că este la curent cu întreaga situație, drept pentru care alături de reprezentanți ai Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) și reprezentanții agricoli din primării, au fost inițiate acțiunile de constatare pe teren.
“Ne-am apucat de evaluarea pierderilor totale la cartofi, porumb și sfeclă, dorind să le oferim producătorilor documente cu care să justifice la Fisc sau la cei cu care au contracte faptul că nu-și pot onora datoriile și îndatoririle din cauza secetei și căldurii – cauze independente de ei, astfel încât oamenii să nu aibă probleme”, a explicat directorul D.A. Covasna, Konczei Csaba.
În ceea ce privește necesitatea unui bazin de acumulare care să permită realizarea sistemelor de irigare, Konczei Csabaa a admis că acesta ar fi binevenit pentru agricultura covăsneană, însă a arătat că deocamdată nu există nimic la nivel legislativ care să faciliteze demararea unui astfel de proiect și care să ajute la finanțare.
Anul trecut, în județul nostru s-au cultivat cartofi pe o suprafață de peste 17.000 de hectare de teren, iar producția a fost una dintre cele mai spectaculoase ale ultimilor ani, adică de 40, 45 sau chiar 50 de tone la hectar. În acest an însă, producția va fi atât de mică și atât de slab calitativă încât cu siguranță vom consuma cartofi străini, din țările europene care înțeleg să-și susțină concret producătorii.
Referitor la cererea producătorilor agricoli de declarare a stării de calamitate pentru județul Covasna, prefectul Codrin Munteanu a arătat că documentația în acest sens a fost deja transmisă Ministerului Agriculturii în urmă cu o săptămână, Prefectura autosesizându-se în acest sens; în prezent, pentru că există o întreagă metodologie în acest sens, se așteaptă un răspuns și soluțiile Ministerului.
(monicavajna.wordpress.com)