ACTUALITATE 30 septembrie 2022

Detalii despre stadiul lucrărilor de reabilitare pe străzile Táncsics Mihály, Ciucului şi Rozelor

de Covasna Media | 935 vizualizări

Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, informaţii despre stadiul lucrărilor de reabilitare pe străzile Táncsics Mihály, Ciucului şi Rozelor.

Două contracte reziliate pentru strada Táncsics Mihály

După rezilierea a două contracte cu constructori care nu s-au prezentat să realizeze lucrările pe strada Táncsics Mihály, Primăria Sfântu Gheorghe a luat decizia în acest an să facă lucrările cu societatea proprie Sepsi-Ut.

Primarul a prezentat pentru început ce s-a întâmplat în ultimii ani în privinţa acestui proiect de modernizare a străzii. În anul 2020 Primăria a lansat licitaţia pentru reabilitarea străzii Táncsics Mihály, în aprilie 2021 a fost semnat contractul de execuţie şi a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, însă constructorul nu s-a prezentat. Primăria a reziliat contractul pe 1 iulie 2021, iar în plus există deja o sentinţă definitivă a instanţei de judecată că acest constructor trebuie să plătească Primăriei daune de 56.000 de lei.

Autorităţile locale au făcut o nouă licitaţie, iar în 15 noiembrie 2021 a fost semnat un nou contract de execuţie cu alt executant, care nici acesta nu s-a prezentat să realizeze lucrările, astfel că în luna mai acest an a fost reziliat contractul şi cu acest constructor.

Având în vedere faptul că strada era într-o stare foarte proastă, Primăria a luat decizia ca firma proprie Sepsi-Ut să realizeze lucrările pentru modernizarea acestei străzi.

„Cu toate că nu pentru asta am înfiinţat societatea Sepsi-Ut, dar pentru a nu pierde încă cel puţin jumătate de an cu o a treia licitaţie, am decis să începem lucrările cu forţe proprii, astfel că acum se lucrează la modernizarea acestei străzi”, a declarat primarul Antal Árpád, care a spus că este o noutate şi pentru firma Sepsi-Ut, care a fost înfiinţată pentru lucrări mici, nu pentru modernizare totală de străzi.

Strada Ciucului, lucrări foarte sensibile şi complexe

În ceea ce priveşte strada Ciucului, lucrările sunt unele foarte sensibile şi complexe, a explicat primarul.

„Întotdeauna am spus că nu am candidat la funcţia de primar doar ca să mă gândesc la data următoarelor alegeri, şi să fac lucrări doar de aparenţă. Aproape peste tot unde s-a putut, am schimbat tot ce se putea, în condiţiile în care operatorii de utilităţi nu sunt în proprietatea Primăriei şi nu au nicio obligaţie faţă de Primărie să facă lucrări de modernizare când vrem noi. Întotdeauna ne-am chinuit foarte mult să convingem firmele de utilităţi şi să sincronizăm aceste lucrări de modernizare. Au fost situaţii în care nu am reuşit să ne înţelegem, cum a fost strada Şoimului şi cum din păcate va fi şi strada Rozelor, unde Electrica nu poate schimba acum stâlpii de curent”, a declarat Antal Árpád.

În acest sens, la solicitarea Primăriei, pe strada Ciucului s-a realizat deja modernizarea tuturor reţelelor de utilităţi, de la conducte de gaze până la trecerea cablurilor aeriene în subteran, plus alte trei tipuri de lucrări pe apă, canalizare plus magistrala principală a oraşului.

„Fiecare constructor doreşte să lucreze pe o stradă fără maşini şi fără pietoni. E şi mai ieftin, dar şi durata lucrărilor este mai redusă. Noi nu am acceptat aceste solicitări, astfel că disconfortul este mai mare şi din păcate durata mai lungă, aşa că nu am altceva de făcut decât să le cer scuze şi înţelegere oamenilor, dar pot să-i asigur că la finalul lucrărilor strada Ciucului va fi o stradă frumoasă, nou-nouţă”, a mai spus primarul Antal Árpád.

Pe strada Ciucului se fac ultimele racorduri, fiind spre finalizare şi licitaţia pentru constructorul care efectiv va moderniza strada, aceasta făcând parte dintr-un proiect european mai mare care cuprinde mondernizarea străzilor Ciucului, Fabricii, Stadionului, Nicolae Iorga, Grigore Bălan şi trotuarele de pe străzile Lunca Oltului şi Păiuş David. 

Cât despre strada Rozelor, acolo se apropie momentul asfaltării, însă din păcate Electrica nu a intervenit, astfel că s-ar putea să fie finalizată strada iar stâlpii de electricitate să rămână cei vechi iar reţeaua de curent să fie în continuare aeriană, deşi Primăria a montat stâlpi noi pe acest tronson.

(Sursa: comunicat Primăria Sfântu Gheorghe)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.