ACTUALITATE 13 aprilie 2016

Despre „Legătura dintre natură şi vieţile noastre”, vineri la APChat 7

de Iulia Drăghici - Taraș | 1066 vizualizări

„Cred că întâlnirea de vineri mă va aduce față în față cu niște oameni care vor nu numai să asculte, dar să şi facă”, spune invitatul Magor Csibi

Ediţia cu numărul 7 din seria conferinţelor APChat Powered by Autoliv abordează „Legătura dintre natură şi vieţile noastre” prin intermediul discursului lui Magor Csibi, directorul WWF Danube Carpathian Programme Romania, organizaţia care lucrează pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării, fondatorul Think Outside The Box, ecologist, maratonist și promotor al schimbării. Evenimentul va avea loc vineri, 15 aprilie, de la ora 18,30 la Extensia din Sfântu Gheorghe a Universității „Babeș-Bolyai”.

„Având în vedere că Sfântu Gheorghe este unul dintre orașele cu societatea civilă foarte activă din țară, dar și faptul că până acum am văzut o implicare reală a oamenilor în determinarea viitorului urbei, mă aștept să mă întâlnesc cu oameni care văd dincolo de individ și înțeleg cu adevărat ideea de comunitate. De multe ori, când particip la conferințe despre sustenabilitate și mediu, mulți oameni înțeleg mesajul, dar puțini duc mai departe ideea de a trăi în armonie cu natura în viața lor de zi cu zi. Cred că întâlnirea de vineri mă va aduce față în față cu niște oameni care vor nu numai să asculte, dar să şi facă. Din acest motiv chiar aștept cu nerăbdare, dar și cu oarecare emoții, întâlnirea”, ne-a declarat invitatul APChat de vineri, Magor Csibi.

Organizatorul principal al evenimentului, preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate, Daniel Şanta, ne oferă o listă cu motive pentru care nu trebuie să ratăm conferinţa APChat de vineri: „Magor Csibi este unul dintre oamenii care își doresc schimbarea în societatea românească și profită de orice ocazie pentru a o susține sau promova. E suficient să spunem, cred, că este omul care a readus zimbrul în pădurile României, că este unul dintre cei mai mari luptători pentru protecția acestor păduri, că este ecologist, dar și maratonist, că este un orator extraordinar cu foarte multe lucruri de spus. Și dintr-o dată vedem câte motive ne oferă să așteptăm cu entuziasm această întâlnire. Cred că suntem privilegiați de prezența sa pe 15 aprilie la Sfântu Gheorghe și vă invit să nu ratați această nouă ediție APChat, avem un invitat remarcabil”.

„Orice acțiune de-a noastră va avea un impact pe natura din jurul nostru”

Ca un scurt preludiu al întâlnirii de vineri, Magor Csibi ne-a spus cum trebuie să fie în mod ideal legătura dintre natură şi vieţile noastre: „În mod ideal natura nu începe unde se termină orașele noastre, ci este prezentă în fiecare localitate, în fiecare cartier, comunitate și casă. Iar aici nu mă refer doar la faptul că avem viețuitoare peste tot în jurul nostru, ci mai degrabă la faptul că orice decizie luăm, orice acțiune de-a noastră va avea un impact pe natura din jurul nostru, deseori efecte mai mari decât ne-am putea noi închipui. Omul care ține la natură vede dincolo de ego sau de individ și este capabil să se regăsească, să se gândească și ca o comunitate sau parte a unei comunități. Abia atunci când începem să ne gândim la oamenii care ne înconjoară în mod constant, o să observăm că suntem parte dintr-un sistem mare, funcțional, cel puțin până acum, și interdependent. Orice decizie care poate părea la prima vedere ca una cu caracter personal poate afecta comunitatea, natura și viitorul nostru”.

Invitatul conferinţei APChat cu numărul 7 mai precizează: „Individul care are legătură cu natura se informează, ia decizii și trăiește, gândindu-se de fiecare dată la impactul lui și la impactul comunității din care face parte și este o parte activă a determinării viitorului. Informarea este primul și cel mai important caz. Poate că noi spunem că suntem prietenoși cu natura, pentru că suntem atenți să nu consumăm prea multă electricitate sau apă, pentru că nu aruncăm deșeuri aiurea și colectăm selectiv, dar nu știm că uleiul folosit de noi e una dintre principalele cauze pentru tăierea celor mai valoroase păduri de pe glob. Sau nu înțelegem care e valoarea și rolul unui urs în viața noastră de zi cu zi, în economie și ce am pierde dacă această specie ar dispărea. Dacă vrem să trăim în armonie cu natura, trebuie să ne punem fără încetare întrebări. Tot ce mâncăm, tot ce folosim și cumpărăm are un impact mai mic sau mai mare asupra naturii, iar noi avem puterea de a ne asigura că impactul nostru negativ este minimal”.

Joi seara, teatru creştin la TAM

Ediţiile anterioare APChat, organizate de Asociaţia pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe, au adus în faţa publicului covăsnean personalităţi remarcabile precum Cătălin Beldea, Eduard Novak, Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov, Aurora Liiceanu sau Ion Besoiu. Potrivit organizatorilor, accesul gratuit la întâlnirile cu figuri din lumea culturală, artistică, științifică sau sportivă este posibil datorită companiei Autoliv – cel mai important angajator din județ, care este sponsorul seriei de evenimente APChat.

Joi seara de la ora 19,30, Teatrul „Andrei Mureşanu” găzduieşte piesa de teatru creştin „Urma paşilor Tăi”, sub regia Elizei Bercu-Bodeanu. Evenimentul este organizat tot sub egida Asociaţiei pentru Comunitate, în parteneriat cu Centrul Ecleziastic „Mitropolit Nicolae Colan” şi Teatrul „Andrei Mureşanu”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.