ACTUALITATE 2 martie 2009

Descentralizare sau transfer de proprietate?

de Covasna Media | 829 vizualizări
Baza sportivă din Sfântu-Gheorghe, subiect de dispută între CSM şi autorităţile locale

Problema transferului Sălii Sporturilor din Sfântu-Gheorghe este adusă în discuţie tot mai des în ultima perioadă, la nivelul autorităţilor locale care şi-au manifestat dorinţa ca această bază sportivă să treacă în administrarea municipalităţii. Subiectul a reprezentat şi o parte importantă a discuţiilor purtate acum două săptămâni cu ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, la Miercurea-Ciuc, când reprezentanţii autorităţilor locale au solicitat transferul acestei săli. În spiritul descentralizării, ministrul s-a

Baza sportivă din Sfântu-Gheorghe, subiect de dispută între CSM şi autorităţile locale

Problema transferului Sălii Sporturilor din Sfântu-Gheorghe este adusă în discuţie tot mai des în ultima perioadă, la nivelul autorităţilor locale care şi-au manifestat dorinţa ca această bază sportivă să treacă în administrarea municipalităţii.

Subiectul a reprezentat şi o parte importantă a discuţiilor purtate acum două săptămâni cu ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, la Miercurea-Ciuc, când reprezentanţii autorităţilor locale au solicitat transferul acestei săli. În spiritul descentralizării, ministrul s-a arătat deschis acestui proces, atât aici cât şi la nivelul întregii ţări. Pe această temă a fost întocmit şi un proiect de hotărâre de Guvern privind preluarea sălii, care nu a fost semnat însă de prefect, Codrin Munteanu afirmând că nu intenţionează să „semneze pe genunchi“ şi înainte de a avea toate datele problemei. Prefectul a gândit inclusiv o dezbatere publică pe tema transferului Sălii de Sport la administraţia locală, în care părţile implicate să-şi prezinte argumentele.

Între timp, Consiliul Local va aduce pe ordinea de zi a următoarei şedinţe, de joi, un proiect de hotărâre prin care iniţiază trecerea de la Agenţia Naţională de Sport în subordinea sa a bazei sportive şi a Clubului Sportiv.

Descentralizare sau transfer de proprietate?

Insistenţa din ultima vreme a autorităţilor locale privind preluarea Sălii Sporturilor a dat de gândit conducerii Clubului Sportiv Municipal (CSM), care pune sub semnul întrebării anumite aspecte legate de acest transfer. „Mi se pare o chestie pripită şi deranjante sunt două lucruri. În tot ce am auzit referitor la transferul bazei sportive, n-am auzit un cuvânt despre CSM, care este deţinătorul acestei baze, şi sigur ne punem întrebarea dacă este normal ca nici măcar să nu fim consultaţi asupra viitorului nostru, şi nu mă refer la viitorul personal. Personal aş avea multiple alternative“, a declarat directorul CSM, Carol Şanta. Mai mult, acesta consideră nefiresc să se treacă la schimbarea proprietarului Sălii atâta timp cât ministerul nu a definitivat strategia de reorganizare a cluburilor din România. În opinia acestuia, în cazul Clubului din municipiu nu ar fi vorba de descentralizarea despre care se tot discută, ci de un transfer de proprietate.

Interesul poartă fesul?

În privinţa Sălii Sporturilor s-a adus în discuţie şi că ar exista unele interese de natură imobiliară.

Întrebat despre acest subiect, Carol Şanta a menţionat că, după cum reiese din declaraţiile din presa centrală ale unor conducători din sport, în toată ţara exisă interese imobiliare vis-a-vis de bazele sportive.

„Pe mine mă pune pe gânduri următoarea realitate. În ultimii ani, din suprafaţa care este bază sportivă s-au făcut nişte dezmembrări care nu au nicio legătură cu sportul. În partea stângă a bazei sa dezmembrat o porţiune de cca 500 – 1000 de mp care e în curtea Şcolii Varadi, la stradă s-a făcut o dezmembrare şi s-au amplasat tomberoanele de gunoi, pe un teren de fotbal de antrenament cu dimensiuni regulemantare şi cu drenaj amenajat încă dinainte de ’89 s-a amplasat un teren sintetic pe jumătate din suprafaţa asta, astfel distrugi posibilitatea de a avea un teren de antrenament regulamentar (...) Iar cea mai elocventă treabă, nici nu trebuie să vorbim de transferul proprietăţii şi deja s-au schimbat destinaţii, când pe o suprafaţă de cca 1.200 de m se amplasează o parcare, pe un teren în litigiu încă, şi dacă amenajarea unei parcări nu înseamnă schimbarea de destinaţie a unui teren pentru sport, atunci o să-mi cer scuze. Dacă această parcare ar deservi noua sală de sport ar fi de înţeles, dar atâta timp cât accesul la ambele săli se face din strada Stadionului, în faţa căreia e imposibil de parcat şi nu deranjează pe nimeni, în loc să adoptăm o altă variantă, în care accesul la noua sală să se facă din strada Vânătorilor, pentru că ar fi şi mai uşor şi mai logic. În aceste lucruri n-am spus că sunt interese imobiliare, dar cele enumerate până acum nu cred că au servit interesului sportului“, a afirmat directorul CSM.

Venituri depăşite de cheltuieli

Nu în ultimul rând, Şanta vorbeşte şi despre cheltuielile materiale ale Sălii Sporturilor, şi care, raportat la venituri, sunt mult mai mari.

Potrivit acestuia, anual Sala are nevoie de aproximativ 1,2 milioane de lei pentru întreţinere, iar veniturile realizate sunt mai puţin de jumătate. „Este lesne de înţeles că fără contribuţia ministerului, fără subvenţia de la bugetul de stat, care va dispărea în cazul transferului, este aproape imposibil de întreţinut sala, chiar dacă este exploatată 24 de ore din 24”, a precizat el.

Directorul CSM a mai afirmat că este o falsă problemă faptul că nu ar plăti copiii din Galaţi sau alte oraşe pentru folosirea Sălii, şi plătesc copiii din Sfântu-Gheorghe. Şanta a arătat că, prin Ordinul preşedintelui ANS, în toate bazele din ţară, deci şi aici, inclusiv loturile naţionale plătesc, iar sumele încasate de la loturile naţionale sunt principalul mijloc de a realiza venituri.

Totodată, mai spune el, inclusiv structurile private – baschet, futsal - beneficiază de aceleaşi tarife ca şi loturile naţionale, iar aceste tarife nu acoperă nici 60% din cheltuielile efective. „Cu toate acestea, structurile de baschet şi futsal au restanţe importante la chiria sălii încă de anul trecut. Pentru a argumenta necesitatea preluării unei baze sportive pentru că aceste două structuri sportive nu plătesc, ca să nu plătească Consiliul Local va trebui să ia în cârcă o cheltuială de 1,2 milioane de lei (...) Şi mi se pare demagogică formularea, atâta timp cât pe bazele sportive care sunt în proprietatea Primăriei, copiii din Sfântu-Gheorghe plătesc – patinoar, ştrand - nu mi se pare normal să dăm „reţete“ în nişte baze care nu ne aparţin”, mai spune directorul CSM. Tot el se întreabă retoric dacă trecerea Sălii în subordinea municipalităţii va însemna cumva că ea va putea fi folosită în mod gratuit de toată lumea, fără chirie.

La momentul potrivit

Directorul CSM Sfântu-Gheorghe spune că el, ca persoană, nu se opune schimbării proprietarului Sălii Sporturilor şi nici nu ar avea cum întrucât ar fi decizia ministerului, dar acest lucru ar trebui să aibă loc în momentul în care şi există un cadru legislativ care să sprijine funcţionarea activităţii sportive de performanţă. „Mi s-ar părea normal să aşteptăm finalizarea strategiei ministerului, privind reorganizarea cluburilor şi odată cu celelalte cluburi din România să trecem şi noi la acest sistem”, spune el. Carol Şanta a afirmat că deocamdată ar trebui rezolvate câteva lucruri, cum ar fi stabilirea de criterii de performanţă în alocarea banului public pentru activi tatea sportivă.

„Nu poate fi lăsat sportul la bunul plac al unor oameni care nau mare tangenţă cu sportul. Mi se pare nefiresc ca, comisia locală de sport să nu consulte ministerul de tineret şi sport, direcţia de sport judeţean, CSM, locul unde se întâmplă performanţe, în atribuirea unor sume pentru proiecte (...) Cea mai importantă rezolvare a problemei sportului ar fi comunicarea instituţională şi argumentarea economică a unor măsuri şi să avem în vedere ceea ce este mai bine pentru comunitatea locală într-un an de criză, decât orgoliile de a face ce vrem într-o bază în care n-am bătut două cuie“, spune aceeaşi sursă.

Primar vs. Prefect

Vorbind de Sala Sporturilor, Antal Arpad consideră absolut normală preluarea de către municipalitate a administrării acesteia de la instituţiile centrale. Prefectul Codrin Munteanu a arătat însă recent că, înainte de a semna proiectul, doreşte o analiză riguroasă a implicaţiilor trecerii Sălii Sporturilor din administrarea centrală la cea locală. În acest sens, Munteanu a propus organizarea unei dezbateri publice, mai ales în condiţiile în care discuţiile despre trecerea Sălii Sporturilor în administrarea auto rităţilor locale au scos la iveală diverse proteste ori zvonuri, acestea trebuind soluţionate şi verificate înainte de luarea unei decizii definitive. Primarul Antal nu este însă de acord cu punctul de vedere al prefectului Munteanu şi spune că, de fapt, acestuia i-a fost solicitată semnătura pe proiectul ce ar urma să ajungă la Guvern mai mult ca „un gest de corectitudine”, în cele din urmă autorităţile locale putând solicita Ministerului Turismului şi Sportului să iniţieze procesul de descen tralizare al Sălii Sporturilor, nemaifiind nevoie de semnătura prefectului.

„Mă întreb însă pe cine reprezintă de fapt domnul Codrin Munteanu, ce interese reprezintă şi dacă într-adevăr doreşte o relaţie bună cu autorităţile locale sau doreşte să fie o frână în dezvoltarea judeţului”, a spus Antal Arpad.

Potrivit primarului, CSM Sfântu-Gheorghe, care îşi desfăşoară activitatea în Sala Sporturilor, nu aduce în prezent la bugetul local niciun leu, în timp ce din bugetul local se dau fonduri pentru anumite echipe ale municipiului, fonduri care ajung la CSM, prin chiria ce se plăteşte pentru Sală, banii ajungând în cele din urmă la Bucureşti. Mai mult, Antal Arpad spune că Primăria acordă anual finanţări anumitor cluburi, ca urmare a proiectelor depuse de către acestea.

„În aceste condiţii, de ce să nu fie CSM şi baza sportivă ale oraşului, iar când vin copii din Galaţi, de exemplu, să plătească pentru cazare, folosirea sălii de sport, iar când se duc copiii noştri de la diverse echipe să nu plătească, economisind astfel tot de la bugetul local… Nu mă poate convinge nimeni că pentru oraş ar fi păguboasă această preluare”, a mai explicat Antal Arpad, adăugând că Guvernul, dacă chiar îşi doreşte, poate susţine sportul din Sfântu-Gheorghe cu toate că acesta nu este în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului.

Referindu-se la zvonurile potrivit cărora în jurul Sălii Sporturilor ar exista şi anumite interese imobiliare, Antal Arpad crede că la nivelul Prefecturii Covasna „nu ar trebui să se meargă după zvonuri, fie acestea inventate fie venite din partea acelora care sunt interesaţi ca respectiva clădire să rămână în proprietatea Statului“. Totuşi, pentru înlăturarea suspiciunilor, Antal Arpad a promis că în hotărârea pe care Consiliul Local Sfântu-Gheorghe o va adopta pentru iniţierea trecerii din domeniul Statului în cel al municipiului a CSM şi a Sălii Sporturilor, va exista un articol prin care se va arăta că baza sportivă preluată nu îşi va schimba destinaţia.

În condiţiile în care, în prezent, Sala Sporturilor are nevoie de 1,2 milioane de lei anual pentru cheltuieli curente şi de întreţinere şi de alte 700.000 de lei pentru activitatea sportivă a CSM şi chiar dacă a anunţat „strângerea curelei“ la cheltuieli din bani publici din cauza crizei, Antal Arpad spune că preluarea Sălii şi a bazei sportive nu ar afecta negativ bugetul municipiului.

„Există capitolul de cheltuieli şi cel de venituri. În acest moment, municipiul Sfântu-Gheorghe acordă sprijin de peste zece miliarde de lei vechi pentru activităţi de sport, inclusiv pentru cluburi care aparţin de CSM (…). Suntem pregătiţi să preluăm financiar managementul acestor baze sportive şi cu cheltuielile şi cu veniturile aferente“, a mai explicat Antal Arpad.

CSM Sfântu-Gheorghe are în jur de 120 de sportivi legitimaţi, majoritatea medaliaţi la campionatele naţionale, unii componenţi de lot naţional sau olimpic. În ultimul an, doar din bani veniţi de la buget sau din venituri proprii, Sala Sporturilor a fost dotată în mod corespunzător pentru jocurile de cupe europene, la baschet, cu tabelă electronică de 10.000 de euro, au fost schimbate scaunele – 30.000 de euro, plus lucrări de geamuri termopan, zugrăveli, vestiare, holuri şi altele. Clubul are programate în bugetul pentru anul 2009 investiţii ce constau în construirea unui bazin semiolimpic şi amenajarea de terenuri sintetice de sport. Un transfer al bazei sportive spre municipalitate ar putea determina anularea acestor proiecte.

Ana Sidon, Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
gardianul, 2 martie 2009
Domnule Primar, daca bugetul municipalitatii nu este afectat de suplimentarea cheltuielilor cu circa 2.000.000 lei, cat ar costa functionarea anuala a acestei sali, cum se face ca nu ati aprobat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.