ACTUALITATE 8 decembrie 2017

Deputatul Kulcsar: Raportul subcomisiei pentru minoritatea maghiară va fi trimis forurilor internaţionale

de Covasna Media | 583 vizualizări

Raportul subcomisiei pentru minoritatea maghiară din cadrul Parlamentului României, întocmit în urma vizitei din acest an în judeţele Covasna şi Harghita, va fi trimis forurilor internaţionale, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Sfântul Gheorghe, preşedintele acesteia, deputatul Kulcsar Terza Jozsef.

Acesta a menţionat că raportul consemnează o serie de probleme specifice enunţate de reprezentanţi ai comunităţii maghiare din cele două judeţe, iar faptul că acestea sunt evidenţiate într-un act oficial al Parlamentului României este, în opinia sa, deosebit de important.

„Raportul este un act oficial al Parlamentului României, deci nu poate spune nimeni că ungurii l-au scris aşa cum au vrut ei. A fost făcut de specialişti din Parlament (...) Deci, este un act oficial şi o să facem o sinteză, pentru că este destul de lung, şi o să îl ducem la ambasade, la forurile europene, peste tot (...) Consider important că s-a făcut această subcomisie pentru minoritatea maghiară în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, pentru că este un punct de pornire ca să discutăm despre problemele comunităţii noastre. E o comisie de dialog, în primul rând, ştiu că sunt mulţi care vor să o oprească, dar nu o să reuşească (...) Avem o grămadă de probleme nerezolvate, de la imobile neretrocedate şi folosirea limbii materne până la simboluri naţionale şi autonomie, despre care noi, comunitatea maghiară, considerăm că trebuie să vorbim în mod civilizat, la masă, nu prin pieţe şi stadioane“, a declarat Kulcsar Terza Jozsef, care este liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna şi deputat ales pe lista UDMR, în baza unei alianţe electorale încheiate anul trecut între cele două formaţiuni politice.

Acesta a mai adăugat că ar dori ca anul viitor comisia, înfiinţată la iniţiativa sa, să îşi extindă activitatea asupra problemelor identitare ale tuturor maghiarilor din Transilvania, nu doar ale celor din judeţele Covasna şi Harghita unde sunt majoritari din punct de vedere numeric.

Raportul a fost întocmit în urma vizitei din luna mai a.c. a membrilor subcomisiei, care au avut întâlniri atât cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai unor ONG-uri maghiare, cât şi cu prefecţii celor două judeţe, în calitate de reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu. Documentul consemnează intervenţiile acestora, dar şi faptul că unele aspecte punctuale sesizate sunt „exagerate“ şi că ar putea fi rezolvate pe „calea dialogului“, a evidenţiat sursa citată.

Kulcsar a precizat că subcomisia a fost înfiinţată în luna februarie a.c, în scopul promovării egalităţii de şanse, combaterii discriminării etnice şi rezolvării unor probleme specifice comunităţii maghiare, dar şi cu scopul de a se crea un cadru de dialog şi dezbateri cu partea română pe teme legate de relaţiile interetnice româno-maghiare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.