ACTUALITATE 17 octombrie 2016

Depozitele şi turnul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, în circuitul expoziţional

de Agerpres | 1419 vizualizări

Conducerea Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe vrea să includă în circuitul expoziţional turnul clădirii şi depozitele care găzduiesc obiecte de patrimoniu şi colecţii deosebit de valoroase.

Directorul instituţiei, Vargha Mihály, a declarat că turnul a fost folosit ani de zile ca depozit, iar proiectul de reabilitare şi modernizare a muzeului, care se doreşte a fi realizat cu fonduri europene, prevede, printre altele, şi includerea acestuia în circuitul expoziţional.

„O noutate importantă este că turnul, care este simbolul muzeului şi al arhitecturii lui Kós Károly (1883-1977-n.r) va putea fi vizitat. (...) Turnul a fost folosit ca depozit, acum l-am degajat şi dorim să facem acolo un spaţiu expoziţional, iar turistul să poate merge sus, să bea o cafea şi să se uite prin geamurile acelea interesante, să aibă o perspectivă asupra cartierului. (...) Am degajat deja turnul, care era plin de cărţi şi reviste, ca să putem face măsurătorile necesare, pentru că sunt nişte parametri, trebuie să verificăm dacă structura permite ca o sută de oameni să urce acolo. (...) Nutrim speranţa că vom avea un turn vizitabil, care va aduce beneficii muzeului”, a declarat Vargha Mihály.

El a mai spus că proiectul prevede şi realizarea unor „depozite vizitabile”, menţionând că în depozitele muzeului există foarte multe colecţii care, din lipsă de spaţiu, nu au putut fi expuse până acum.

„Dorim să facem depozite vizitabile, ceea ce e un concept nou în muzeologia modernă. (...) Până acum au fost două tipuri de obiecte - cele aflate în expoziţiile de bază şi cele din depozite. Acum, muzeologia modernă permite ca în anumite locuri special amenajate să intre şi vizitatorul şi noi dorim să facem acest lucru, deci o mărire a spaţiului expoziţional. (...) Prin această modernizare a muzeului o să fie de cinci ori mai multe obiecte muzeale expuse”, a mai spus directorul instituţiei.

În luna august, Consiliul Judeţean Covasna a aprobat un proiect de investiţii pentru reabilitarea ansamblului Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, precum şi depunerea acestuia spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, în vederea obţinerii sumei necesare de 22 milioane de lei. Proiectul prevede îmbunătăţirea infrastructurii, în general, precum şi modernizarea funcţiilor muzeului, înfiinţat în urmă cu mai bine de 140 de ani.

Potrivit conducerii instituţiei, Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe este vizitat anual de peste 30.000 de persoane, iar în urma implementării acestui proiect se preconizează dublarea numărului de vizitatori.

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.