ACTUALITATE 4 septembrie 2019

Demonstrație unică de turnare a clopotului, în Piața Libertății

de Daniela Luca | 871 vizualizări

Acesta va fi amplasat pe clădirea monument istoric a Școlii Reformate din Sfântu Gheorghe 

În cadrul celei de-a IV-a ediții a Întâlnirii Internaționale a Fierarilor care va avea loc în perioada 6 – 8 septembrie în Piața Libertății, un clopot realizat cu tehnică tradițională va fi turnat de cei mai iscusiți maeștri din domeniu. 

Maestrul fierar Nagy György din Tălișoara, cel care a inițiat proiectul, a precizat în cadrul unei conferințe de presă că turnarea clopotului în formă de lut va avea loc vineri, 6 septembrie. Forma va fi îndepărtată a doua zi, astfel că toți cei prezenți în Piața Libertății vor putea fi martori ai acestui moment. 

Clopotul va fi amplasat la Școla Reformată din Sfântu Gheorghe, clădire monument istoric proiectată de arhitectul Kós Károly. 

„Nagy György este un exemplu de urmat în ceea ce privește ținerea în viață a acestei munci tradiționale. El arată și diferența între adevăratul fier forjat și așa-numitul fier forjat. (...) Suntem foarte bucuroși că a patra oară se organizează în Sfântu Gheorghe acest eveniment unic în România pentru că niciunde în țară nu există această întâlnire a fierarilor, iar momentul culminant după cum aș zice va fi turnarea clopotului care va fi cam peste două săptămâni inaugurat la Școala Elementară a Liceului Teologic, în strada Korösi Csoma Sándor. (...) Acest clopot își va găsi locul bine meritat spre bucuria copiilor. Îi mulțumesc domnului Nagy György și sper să continue această muncă imensă, dar foarte valoroasă”, a precizat marți, 3 septembrie, în cadrul conferinței de presă, viceprimarul Sztakics Éva-Judit. 

Nagy György a precizat că acest clopot, care va avea o greutate de aproximativ 10 kilograme și o înălțime de 30 de centimetri, va fi unic în felul său. Totodată, maestrul fierar spune că nivelul evenimentului crește de la an la an, dovadă fiind cei peste 20 de maeștri din Germania, Slovacia, Austria, Rusia, Ungaria și România care vor veni la Sfântu Gheorghe în acest final de săptămână. 

„Programele mereu au fost făcute în așa fel ca fiecare vizitator să primească ceva ce îl interesează. O să fie și potcovit, vor fi realizate lame de cuțit, va fi turnat clopotul cu tehnologie tradițională, va fi și sudat tradițional , vor fi puse șinele pe roțile căruțelor. De asemenea va fi și o expoziție cu aproximativ 150 de obiecte realizate de fierari”, a precizat maestrul fierar. 

De asemenea, la eveniment va fi prezentă și singura femeie potcovar din Ungaria, Kajos Viktória. 

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură Kónya Ádám, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe. Proiectul a fost inițiat de maestrul fierar Nagy György. 

A IV-a Întâlnire Internațională a Fierarilor

Program

Vineri, 6 septembrie 2019

15:00    Festivitatea oficială de deschidere a celei de a IV-a Întâlnire Internațională a Fierarilor  / Piața Libertății

15:00    Concert István Ildikó și prietenii / Piața Libertății

16:00    Demonstrație de forjare / Piața Libertății

18:00    Turnarea clopotului în formă de lut cu tehnică tradițională - cu colaborarea lui Slíz Robert / Piața Libertății

Sâmbătă, 7 septembrie 2019

  9:00     Demonstrație de forjare / Piața Libertății

11:00     Trasul șinelor pe roțile de la căruță – prezintă președintele Breslei Fierarilor din Ungaria: Takács Zoltán/ Piața Libertății

14:00     Confecționarea lamei de cuțit din oțel de damasc, demonstrație de forjare / Piața Libertății

16:00     Desfacerea clopotului prin îndepărtarea formei de lut / Piața Libertății

Duminică, 8 septembrie 2019

14:00     Demonstrație de forjare / Piața Libertății

16:00     Pregătirea potcoavelor și potcovitul – prezintă Kajos Viktória, singura fierăriță din Ungaria / Piața Libertății

19:00     Exprimarea recunoștinței și concert Tárkány művek / Piața Libertății

Organizatorii își rezervă dreptul de modificare a programului.

Organizatori: Casa de Cultură Kónya Ádám, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, inițiatorul de proiect, Nagy György.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.