ACTUALITATE 15 aprilie 2009

Demersuri pentru îndiguirea şi regularizarea Buzăului

de Covasna Media | 627 vizualizări
Proiectul a fost întocmit şi are o valoare de aproximativ 10-11 milioane de euro

Autorităţile locale din zona Întorsura Buzăului – Sita Buzăului fac demersuri pentru realizarea unui proiect amplu de amenajare şi regularizare a râului Buzău, care anual inundă numeroase gospodării. Primarul comunei Sita Buzăului, Constantin Filofi, şi-a exprimat speranţa ca finanţarea să înceapă în acest an, iar proiectul care a fost întocmit s-ar derula prin Apele Române. Acesta are o valoare de 10-11 milioane de euro, însemnând lucrări pe o distanţă de 14,7 km de-a

Proiectul a fost întocmit şi are o valoare de aproximativ 10-11 milioane de euro

Autorităţile locale din zona Întorsura Buzăului – Sita Buzăului fac demersuri pentru realizarea unui proiect amplu de amenajare şi regularizare a râului Buzău, care anual inundă numeroase gospodării.

Primarul comunei Sita Buzăului, Constantin Filofi, şi-a exprimat speranţa ca finanţarea să înceapă în acest an, iar proiectul care a fost întocmit s-ar derula prin Apele Române. Acesta are o valoare de 10-11 milioane de euro, însemnând lucrări pe o distanţă de 14,7 km de-a lungul râului Buzău. Proiectul există deja de câţiva ani şi a fost permanent actualizat, însă nu se identificaseră fonduri pentru a-l susţine.

Proiectul presupune intervenţia de la intrarea în comuna Sita, de-a lungul râului, prin regularizări, majorarea albiei, îndiguire în zonele mai periculoase - Bobocea, Zăbrătău, Crasna, centrul Sita Buzăului -, precum şi consolidarea malului pe aproximativ jumătate din distanţa totală cuprinsă în proiect.

„În fiecare an 80-100 de gospodării din satele Bobocea, Zăbrătău, Crasna sunt inundate. Important este să înceapă finanţarea, iar dacă încep lucrările le vom supraveghea îndeaproape”, a precizat primarul. Potrivit acestuia, speranţe pentru demararea acestor lucrări există, iar câţiva specialişti din cadrul Direcţiei Apele Române Buzău – Ialomiţa sau şi interesat de situaţia proprietăţii terenurilor de lângă cursul apei, în sensul facilitării intervenţiei pe lucrări.

Deputatul Horia Grama a declarat pe acest subiect că a purtat discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului, privind acest proiect al râului Buzău, şi va încerca să-l promoveze pentru a se obţine finanţare şi a se rezolva astfel problema inundaţiilor. „Promisiuni sunt, încercăm ca acest proiect să fie o prioritate şi să înceapă în acest an”, a afirmat deputatul Horia Grama.

Zeci de gospodării din zona Buzaielor sunt inundate anual din cauza râului Buzău care iese din matcă cu ocazia ploilor sau a topirii zăpezilor. Autorităţile din zonă au solicitat de mai multe ori sprijin pentru demararea unui proiect de regularizare şi îndiguire a Buzăului, pentru a rezolva astfel problema. În comuna Sita Buzăului a existat până acum un an-doi chiar o şcoală care fusese inundată de 17 ori, pentru ca până într-un final Primăria să acceseze fonduri şi să construiască o nouă şcoală.

În urmă cu o lună, şi primarul comunei Dobârlău, Vasile Maxim, reluase către conducerea judeţului şi Prefectură solicitarea privind sprijinul în vederea rezolvării problemei inundaţiilor cauzate de pârâul Tărlung. Potrivit primarului, este vorba de două zone unde ar fi necesară intervenţia, şi anume la Lunca Mărcuş, unde sistemul de pompe adus de Autoritatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare trebuie pus în funcţiune pe o platformă care să fie realizată de autorităţile locale. A doua zonă problematică din punctul de vedere al inundaţiilor este în centrul Dobârlăului, unde pe o lungime de 800 de metri trebuie realizată canalizarea pârâului Tărlung.

Suma de care au nevoie autorităţile locale pentru a rezolva aceste probleme este de aproximativ 7-8 sute de mii de lei, bani solicitaţi printr-o Hotărâre de Guvern.

Ana Sidon

Teme articol: inundatii raul Buzau
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.