Declaraţiile 392 şi 393 se depun până în 25 februarie
Nerespectarea termenului duce la amenzi de până la 14.000 de lei
Declaraţiile informative 392A, 392B şi 393 aferente anului 2015 trebuie depuse de toţi contribuabilii cu afaceri de până în 220.000 de lei până în 25 februarie. Potrivit noului Cod Fiscal, declaraţiile pot fi trimise Fiscului şi online.
„În ceea ce privește modalitățile de depunere, este important de știut că, din acest an, potrivit noilor reglementări cuprinse în Ordinul ANAF nr. 522/2016, cele două declarații pot fi depuse la registratura organului fiscal competent și la poștă, prin scrisoare recomandată, ca și până acum, dar și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii”, informează avocatnet.ro.
Preşedintele de onoare al Corpului Experţilor Contabili şi a Contabililor Autorizaţi din România, filiala Covasna, Debreczeni János, a declarat că pentru a depune aceste declaraţii online, trebuie neapărat să ai semnătură electronică. „Toate declaraţiile online merg pe semnături electronice, dacă nu trebuie împuternicit cineva care are astfel de semnătură. Le recomand oamenilor să meargă să depună personal aceste declaraţii pentru că semnătura electronică poate să coste undeva la 50 de euro”, spune Debreczeni János.
Noul cod de procedură fiscală menţionează că în cazul în care termenul de depunere a declaraţiilor nu se respectă, atunci amenzile sunt între 12.000 și 14.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii și mari, respectiv între 2.000 și 3.500 de lei pentru ceilalți contribuabili.
Declaraţia 392A se referă la „livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul 2015”, 392B are în vedere „livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul 2015”, iar 393 priveşte „veniturile obţinute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internaţional de persoane, cu locul de plecare din România în anul 2015”.
Pe baza declaraţiilor informative privind operațiunile din sfera TVA se stabilește contribuția României la bugetul Uniunii Europene. „Prin intermediul acestor declaraţii, Ministerul de Finanţe culege informaţii cu privire la politica de TVA şi ia decizii viitoare privind strategiile taxei pe valoare adăugată”, a mai precizat preşedintele de onoare al CECCAR Covasna, Debreczeni János.