ACTUALITATE 28 martie 2018

Declaraţie privind susţinerea unirii Basarabiei cu România, lansată de reprezentanţii Forumului Civic al Românilor

de Agerpres | 828 vizualizări

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ce reuneşte 44 de asociaţii culturale şi civice din cele trei judeţe, a lansat marţi, în cadrul unui simpozion, o declaraţie comună prin care îşi exprimă susţinerea pentru reunirea Basarabiei cu România, aceasta fiind semnată de mai multe zeci de persoane prezente la eveniment.

„În puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele pot singure să-şi hotărască soarta lor, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş îşi declară susţinerea pentru reunirea României cu Republica Moldova. Iar dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu că ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu vor mai fi graniţe pe Prut. Prin prezenta declaraţie de unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu fraţii noştri români de pretutindeni Centenarul Marii Uniri 1918-2018 şi adeziunea la valorile naţionale şi democratice ale spaţiului cultural românesc“, se arată în declaraţie.

În cadrul simpozionului organizat la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan“ din Sfântu Gheorghe au fost evocate mai multe personalităţi din judeţele Covasna şi Harghita care au contribuit la pregătirea şi înfăptuirea unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918, dar şi a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

De asemenea, a fost lansat un calendar, realizat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita cu prilejul Centenarului, în care se regăsesc câteva figuri proeminente, originare din această zonă, care au jucat roluri importante în evenimentele de acum o sută de ani, printre acestea numărându-se patriarhul Miron Cristea, mitropolitul Nicolae Colan, episcopul Justinian Teculescu şi scriitorul Romulus Cioflec.

„În această parte de ţară s-au ridicat şi au fost personalităţi de primă linie implicate în pregătirea, în realizarea şi desăvârşirea Marii Uniri. (...) Este şi aceasta o modalitate prin care să punem în valoare această contribuţie, deoarece, după cum se cunoaşte, există încă prejudecăţi că această parte de ţară, percepută ca o zonă monoetnică maghiară, a fost mai puţin prezentă în evenimentele de acum 100 de ani. Iată că şi prin acest calendar putem dovedi contrariul“, a declarat directorul Centrului, dr. Ioan Lăcătuşu, potrivit căruia o parte dintre aceste calendare vor fi distribuite în şcoli.

Împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România a fost celebrată marţi la Sfântu Gheorghe şi printr-un ceremonial militar şi religios, organizat la grupul statuar Mihai Viteazul de către Prefectura Covasna şi Garnizoana Militară, precum şi printr-un program cultural-artistic susţinut de corul „Voievozii munţilor“ din Vâlcele.

La festivitate au participat câteva zeci de persoane, care, după încheierea paradei militare, s-au prins într-o horă în faţa statuii voievodului. Printre participanţi s-au numărat şi câteva persoane din judeţul Covasna care au luat parte la Marea Adunare Centenară desfăşurată duminica trecută la Chişinău.

„Sunt plin de emoţie, la fel cum am fost şi duminică la marşul Centenar de la Chişinău (...) Este un an pe care l-am aşteptat foarte mult pentru că este un an istoric şi sper să rămână un reper istoric, (...) adică să nu mai vorbim despre 2018 ca despre anul în care vom face unirea, ci 2018 să fie anul în care, efectiv, s-a făcut reunirea Basarabiei cu România“, a declarat Cosmin Iosub, un tânăr din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.