Debusolare academico – profesională
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean e nemulţumită de modificarea cifrei de şcolarizare fără consultarea ei
Conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean (IȘJ) a decis ieri, în cadrul unei ședinţe a Consiliului de Administraţie, să formuleze către Ministerul Educaţiei o adresă în care își exprimă nemulţumirea cu privire la modificarea fără consultarea lor a cifrei de școlarizare din judeţ, fapt care ar avea un impact negativ asupra viitorului învăţământului profesional românesc din judeţ.
Șefa IȘJ, Keresztely Irma, a arătat că de la nivelul Inspectoratului a plecat către minister o solicitare pentru aprobarea unui număr de 69 de clase liceale, la zi, dar în cele din urmă au fost aprobate 70, cu una în plus, la Colegiul Naţional Mihai Viteazul (CNMV), de profil Pedagogic.
„Ministerul a luat act de o solicitare a unui grup de părinţi din Sfântu-Gheorghe, care a cerut o astfel de clasă. Directorul a înaintat cererea către noi, care am analizat propunerea și am ajuns la concluzia că nu este cazul unei suplimentări, pentru că acest lucru va avea un impact negativ asupra învăţământului românesc în municipiu”, a declarat Keresztely Irma.
Mai exact, cu cât crește numărul de clase la CNMV, cu atât restul școlilor au mai puţine șanse să formeze clasele de limba română, aici fiind vorba în primul rând de grupuri școlare.
Greutăţi în formarea claselor
Potrivit șefei IȘJ, conducerea CNMV a transmis cererea părinţilor direct la Minister, care fără a consulta Inspectoratul a decis să aprobe înfiinţarea acelei clase.
„Cu cât creștem numărul claselor pe linia aceasta la CNMV, cu atât desfiinţăm linia românească la toate grupurile școlare. Am devenit asistenţi la asta. Cred că e cazul să se știe că nu IȘJ desfiinţează clase, ci CNMV, care ocolind decizia IȘJ prin suplimentarea cifrei de școlarizare urmărește doar interesele proprii”, a mai spus inspectoarea generală.
Aceasta a dat ca exemplu că la Grupul Școlar Gaman Janos de 4 ani nu mai e clasă română, la Puskas Tivadar anul trecut nu s-a putut forma și acum e propusă o clasă care nu se știe dacă se va realiza, pentru că prioritar opţiunea părinţilor se va îndrepta către CNMV, indiferent de media copilului.
Keresztely spune că CNMV și Grupul Școlar Constantin Brâncuși – care e profilat pe anumite servicii - atrag cam 300 de elevi români, cu câte cinci clase de a IX-a fiecare aprobate, astfel că nu mai rămâne foarte mult pentru restul școlilor.
Șefa IȘJ a subliniat că nu are nicio obiecţie împotriva profilului pedagogic, dar a propus atunci să se renunţe la altă specializare de clasa a IX-a la CNMV și să se păstreze Pedagogia, dar în schimb s-a ajuns la aprobarea respectivei clase fără consultarea lor.
Aceasta mai afirmă în același timp că, prin decizia respectivă s-a debusolat raportul dintre linia academică și cea profesională din municipiu și chiar judeţ, iar modul în care a operat Ministerul este „nerealist”.
„Trebuie să se decidă dacă vor și învăţământ profesional, sau numai academic. Nu e problema mea, dar să se decidă ce viitor vor pentru învăţământul românesc din Covasna. Nu consider a fi corectă procedura prin care s-au aprobat cifrele de școlarizare, fără a fi consultaţi”, a mai spus șefa IȘJ. Directoarea CNMV, Brândușe Roman, nu a dorit să comenteze, a spus că respectă poziţia IȘJ, iar ei au răspuns unei solicitări venită din partea părinţilor.
Ana Sidon