ACTUALITATE 9 mai 2017

De la o invenție inedită, la o afacere înfloritoare

de Iulia Drăghici - Taraș | 4122 vizualizări

Nyaguly Sandor din Turia, inventatorul presei mobile de fructe și legume și-a brevetat produsul și acum primește comenzi din toată țara

Cine s-ar fi gândit că un camion poate să fie transformat într-o adevărată făbricuță mobilă de produs suc natural? Ei bine, Nyaguly Sandor din comuna covăsneană Turia nu doar că s-a gândit la acest lucru, ci l-a și pus în aplicare. În anul 2011, covăsneanul a devenit inventatorul presei mobile, mai târziu a brevetat produsul, iar acum începe să culeagă roadele muncii sale de peste ani. În urmă cu șase ani venea pe piața din România cu acest produs revoluționar, care îmbină cu succes trei atuuri: costul redus al investiției, tendințele de consum ale oamenilor în ceea ce privește produsele naturale și mobilitatea deplasării.

În acești ani și-a mărit baza de clienți în toată țara și a vândut șapte camioane, al optulea e în producție, dar dacă lucrurile vor merge în continuare în ritmul acesta, Nyaguly Sandor se teme, în mod fericit, că s-ar putea să nu mai facă față comenzilor.

Un astfel de camion, care spălă, zdrobește și presează fructele și legumele proaspete și filtrează, pasteurizează și ambalează sucul obținut, ajunge să coste circa 20.000 de euro, fără TVA.

Chiar dacă nu produce el toate piesele, inventatorul din județul Covasna a găsit modalitatea să asambleze componentele importate în așa fel încât să producă un volum de lucru care să permită prelucrarea a 300 de kilograme de fructe sau legume într-o singură oră.

Cele mai mari avantaje aduse de presa mobilă

prelucrare-fructe-mobila-camion-spateCe face și mai specială această invenție? În primul rând mobilitatea, respectiv faptul că poți să te plimbi ușor peste tot cu ea, fiind construită într-un camion, iar în al doilea rând ușurința cu care se obțin avizele pentru a produce sucul natural, atât de căutat și apreciat în zilele noastre.

„Oamenilor care își doresc să pornească o afacere în domeniul sucurilor naturale de fructe le recomand un punct de lucru mobil pentru că autorizația sanitară se obține foarte simplu. Dacă ar fi un punct fix, legislația obligă patronul să aibă grup sanitar adecvat, sală de mese și vestiare, lucru care pentru un punct de lucru mobil nu sunt prevăzute. Oricum costurile de amenajare și întreținere ale punctelor de lucru fixe ajung cu mult mai mari decât în cazul celor mobile”, spune inventatorul Nyaguly Sandor.

Cum a început totul...

Ideea de a crea presa mobilă i-a venit Nyaguly Sandor după ce a observat că mare parte din recolta sa de fructe ajunge la gunoi.

„Când ne-am mutat de la bloc la casa de la țară am văzut ce risipă se face cu merele tradiționale, netratate. Îmi părea rău când vedeam că putrezeau efectiv sub pomi. Chiar dacă o parte ajungea palincă, altă mică parte în pivniță, mare parte din fructe se stricau sub pom. Atunci m-am gândit că cel mai bine ar fi să facem suc din aceste fructe din curtea noastră, pentru că își păstrează prospețimea până la un an de zile. Ușor, ușor mi-a venit ideea cu camionul, care mă ajuta și să mă deplasez peste tot. Primul camion de procesare de fructe l-am făcut în 2011 și când am ieșit pe stradă cu el și am deschis ușile, oamenii au fost mirați în primă fază, dar apoi au venit cu merele lor și le-am făcut suc. Atunci m-au descoperit și ziariștii din județ, care mi-au spus că trebuie să brevetez invenția. Așa am început procesul de brevetare și până la urmă am reușit”, ne-a declarat Nyaguly Sandor.

Mai multe informații despre presa mobilă pot fi obținute accesând site-ul oficial, www.presa-mobila.ro/.

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.