ACTUALITATE 4 octombrie 2012

De la 1 octombrie se aplică penalizări la taxele și impozitele locale

de Covasna Media | 347 vizualizări

Fiecare zi de întârziere e penalizată cu 2% din taxele şi impozitele datorate.

Cei care nu și-au plătit încă taxele și impozitele către administrațiile publice locale, vor scoate mai mulți bani din buzunar. Potrivit legii, cine își achită aceste dări în primele trei luni ale anului, beneficiază de reducere, iar cei care nu o fac până în octombrie vor fi penalizați cu 2% pentru fiecare lună de întârziere. Am vrut să aflăm în ce măsură s-au achitat covăsnenii de această povară, astfel am cerut date referitoare la plata impozitelor locale de la câteva primării din județ.

Cei din Sfântu Gheorghe au plătit

Trei sferturi dintre persoanele fizice din Sfântu Gheorghe și-au achitat taxele și impozitele locale până la începutul acestei luni. Viceprimarul Sztakics Éva ne-a declarat că datele finale le va avea în câteva zile pentru că sunt și persoane care își plătesc dările prin bancă, iar aceste sume nu au intrat încă în contul Primăriei. În ceea ce privește impozitele pe mașini, acestea au fost plătite în proporție de 60% atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul persoanelor juridice. Acestea din urmă și-au achitat impozitele pe imobile tot în proporție de 60%. „Nu este rău, dar se putea și mai bine. De altfel și în anii precedenți am avut cam tot această valoare la începutul lunii octombrie” – a declarat viceprimarul Sztakics Éva.

Mai mult de jumătate dintre contribuabilii persoane fizice și-au plătit taxele și impozitele locale în primele trei luni ale anului, și au beneficiat astfel de reducere.

La Întorsura situația e jumi-juma

Peste jumătate dintre contribuabilii din Întorsura Buzăului și-au achitat impozitele și taxele locale în primele nouă luni ale anului. Potrivit primarului Leca Băncilă, 53,8% este procentul dărilor achitate aferente acestui an. Desigur, sunt și datorii vechi, unele mai mari, altele mai mici, care nu au fost puse la socoteală.

La Ilieni Primăria mărește „pofta de plată”

Politica Primăriei Ilieni în ceea ce privește taxele și impozitele locale este aceea de a-i face pe cetățeni să înțeleagă faptul că prin plata acestor dări au diferite beneficii. „Procentul de plată a taxelor și impozitelor locale a fost în prima jumătate a anului de peste 50%. Încercăm să păstrăm valoarea taxelor și impozitelor la un nivel cât mai mic nu numai din populism, dar și pentru că această metodă este un motor de motivare a oamenilor. Dacă taxele și impozitele sunt mici, oamenii plătesc mai ușor și mai cu plăcere, iar astfel avem și noi de câștigat în urma redistribuirii fondurilor către administrațiile publice locale” – ne-a declarat primarul localității, Fodor Imre.

Romii n-au nicio treabă cu taxele și impozitele

Primarul comunei Vâlcele, Kovács László, spune că cetățenii comunei sunt destul de conștiincioși atunci când vine vorba despre plata taxelor și impozitelor, până la această dată fiind achitate deja în proporție de 60%. Problema este însă alta: datoriile la amenzi, care se înmulțesc și nimeni nu le plătește.

Casierul comunei și cel care știe tot ce mișcă aici în materie de finanțe, Ovidiu Rujoiu, ne-a declarat că din taxe și impozite comuna ar trebui să adune anual în jur de 300.000 de lei. Pentru că nu toți înțeleg însă să achite aceste dări, autoritățile reușesc să adune cam 80% în fiecare an, mai ales acum când, ajutoarele sociale fiind distribuite de către Poștă, nu mai pot reprezenta un instrument de constrângere la plata taxelor și impozitelor.

„Probleme și mai mari avem cu colectarea amenzilor pe care mulți le încasează, care ar trebui să intre la bugetul local dar nu prea sunt achitate de către nimeni. Sunt amenzi mari, avem persoane care au adunat din amenzi și 30.000 de lei, e clar că nu le vor plăti. Tocmai de asta, respectivele cazuri vor ajunge în instanță și intenționăm, ca autoritate publică locală, să cerem transformarea acestor amenzi în ore de muncă în folosul comunității”, a declarat casierul Primăriei.

Potrivit acestuia, cele mai multe amenzi pe care le încasează vâlcelenii nu au legătură, așa cum s-ar crede, cu scandalurile și tulburarea ordinii și liniștii publice ci cu furturile de lemne și materiale lemnoase, furturi care au loc pe toată perioada anului dar care se înmulțesc mai ales odată cu apropierea sezonului rece.

Și la Zagon tot romii sunt rău platnici

În cea mai mare comună a județului, Zagon, impozitele și taxele locale sunt achitate până în prezent în proporție de 70%, iar procentul ar putea ajunge la 100% dacă nu ar fi vorba și despre romii care, evident, nu prea se înghesuie la a-și plăti dările. Primarul Kis Iosif a arătat că, fără luarea în evidențe a romilor, la Zagon nu ar fi probleme în plata impozitelor și taxelor, localnicii fiind foarte conștiincioși în această privință. Din păcate însă, spune primarul, anual bugetul scade tocmai din această cauză. Numai anul trecut, veniturile la bugetul local s-au diminuat cu 100.000 de lei, bani pe care romii nu i-au plătit la impozite și taxe, dar nici la amenzile care rămân veșnic neachitate.

Taxe şi impozite mai mari din 2013

Lucrurile nu vor sta mai bine nici la anul. Potrivit Agerpres, taxele și impozitele locale precum și amenzile vor crește de la 1 ianuarie cu 16%. „Această majorare reprezintă indexarea cu rata inflaţiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012. Astfel, de anul viitor vor fi plătite sume mai mari pentru impozitul pe clădiri şi pe terenuri, pentru impozitul pe mijloacele de transport, pentru impozitul pe spectacole, pentru taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere, precum şi pentru sancţiuni” – arată sursa citată.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.