VIDEO Tamás Sándor: De 1 Decembrie, judeţul nu mai vrea manevre de agitare a opiniei publice
De 1 Decembrie, sărbătoarea națională a României, nu se poate accepta ca organizatorii să aducă tineri naționalişti din alte județe care mai apoi să scandeze în aşezările judeţului: afară, afară cu ungurii din ţară! – a atras atenţia Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, la şedinţa ordinară a plenului din luna octombrie, în cadrul căreia s-a alocat suma de 30 mii lei pentru organizarea festivităţilor de 1 decembrie. Programul festivităţilor va fi asigurat de Prefectură.
„Nu se poate tolera şi sprijini nici cu bani şi nici cu organizare faptul că tineri naționalişti aduşi din alte județe să scandeze pe străzile oraşului Sfântu Gheorghe: Afară, afară cu ungurii din țară! Acest lucru este inadmisibil, lucru despre care l-am informat într-un cadru oficial şi pe prefectul judeţului, organizatorul principal al festivităţilor” – a subliniat Tamás Sándor, menţionând: „Este interesant de observat faptul că nu s-au găsit așa-zișii vinovaţi care, la statuia Ostaşului român din cartierul Gării, acum doi ani, au înlocuit drapelul românesc cu unul secuiesc, şi nu au fost identificaţi nici persoanele care au vandalizat drapelul României din faţa sediului Prefecturii, deşi, la faţa locului, se află mai multe camere video. În schimb, mass-media centrală a reuşit să stigmatizeze o întreagă comunitate, cea a secuilor, ceea ce este un lucru inadmisibil.” Preşedintele CJ Covasna a precizat faptul că prefectul Sebastian Cucu şi-a asumat responsabilitatea că în acest an nu se va mai scanda lozinci antimaghiare, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi.
În cadrul şedinţei ordinare s-a aprobat rectificarea bugetelor pentru consiliile locale din Covasna, Comandău şi Zagon, instituţiile primind în total 275 mii lei, pentru deszăpezire. „Comandău întotdeauna reprezintă un punct sensibil în ceea ce priveşte deszăpezirea, este cea mai izolată localitate a judeţului, de aceea îl sprijinim cu prioritate” – a arătat preşedintele CJ Covasna. Pentru lucrările de deszăpezire autorităţile locale vor primi următoarele sume: Consiliul Local al oraşului Covasna 150 mii lei pentru deszăpezirea drumului între Covasna şi Comandău, Consiliul Local al comunei Comandău 25 mii lei pentru deszăpezirea drumurilor din localitate, iar Consiliul Local al comunei Zagon 100 mii lei pentru deszăpezirea drumului între localităţile Păpăuţi şi Comandău.
CJ Covasna a lansat procedura de achiziţie publică pentru lucrările de deszăpezire a drumurilor pe care le administrează, pentru că contractul cadru anterior a expirat. Până când se finalizează procedura de achiziţie publică, deszăpezirea va fi executată de către Drumuri şi Poduri S. A. Covasna aflată în proprietatea CJ Covasna, lucrările vor fi atribuite prin achiziţie publică directă. „Nu se întrevede finalul licitaţiilor publice, iar siguranţa este importantă, pe drumurile județene traficul nu poate fi perturbat din cauza zăpezii sau a furtunilor de zăpadă” – a justificat Tamás Sándor hotărârea respectivă.
La rectificarea bugetului, consilierii judeţeni au aprobat majorarea bugetului Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont cu suma de 72,2 mii lei. Două noi posturi vor fi disponibile în curând, în această toamnă personalul a fost suplimentat cu patru posturi. În viitor, se va acorda o mai mare atenţie acestei activităţi, fiind un serviciu public important. De asemenea, Școala Populară de Artă și Meserii a primit suma de 12 mii lei, pentru instalarea unui sistem de supraveghere la sediul instituției.
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna