ACTUALITATE 14 aprilie 2016

Dansul popular, la modă printre tinerii din zona Buzaielor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2087 vizualizări

 Peste 160 de copii participă la cursul de dansuri populare organizat la Sita Buzăului de Daniel Neagoe şi Rodica Boieru

Faptul că tradiţiile sunt mai vii ca niciodată în zona Buzaielor o arată Balurile Portului Popular organizate aici, Şezătoarea de la Sita Buzăului sau alte evenimente culturale pline de istorie şi de frumoase obiceiuri româneşti. Dar poate cel mai reprezentativ fenomen care arată că Ţara Buzaielor îşi iubeşte neamul este iniţiativa a peste 160 de copii de a participa la cursurile de dans popular organizate la Căminul Cultural din Sita Buzăului de directorul instituţiei şi coordonatorul activităţii, Daniel Neagoe, şi de coregrafa Rodica Boieru.

În cadrul unei festivităţi şcolare organizate la Căminul Cultural din Sita Buzăului de elevii de la Bobocea, Daniel Neagoe a anunţat oficial că vor începe înscrieri pentru cursuri de dans popular. La vremea respectivă s-au înscris pe loc şase copii. „Am văzut pe Facebook întrebările părinţilor referitor la noi înscrieri. Când am lansat ideea eram la o serbare. Am văzut foarte multe fetiţe îmbrăcate în ii. Atunci, pe loc s-au înscris şase copii, la vreo două săptămâni încă vreo 16 şi tot aşa”, a spus Daniel Neagoe.

Condus de dorinţa de a promova valorile româneşti, directorul Căminului Cultural a făcut public anunţul şi pe Facebook. Şi astfel au început să curgă apelurile telefonice şi înscrierile, de la 6 la 16, la peste 50 şi în final până la... 160. Atâţia tineri, cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, dau viaţă în fiecare seară de vineri instituţiei de cultură din Sita Buzăului, prin forfotă, energie, dans, strigăte şi voie bună, exact aşa cum îi şade bine românului.

Dansurile populare, un lucru natural în zona Buzaielor

Micuţa Ştefania, în vârstă de nouă ani, ne-a spus, din spatele unui surâs timid, că ea şi-a dorit să vină la dansuri pentru că nu vrea să se facă de râs, semn că toţi prietenii ei ştiu deja sau învaţă tainele dansurilor populare.

„Am fost bucuroasă să văd că vin aşa mulţi copii, dar nu foarte surprinsă. Am văzut de ceva timp că ia amploare acest fenomen al dansurilor populare”, a precizat şi Rodica Boieru, care a mai spus că lucrul cu tinerii iubitori de folclor este un adevărat energizant: „Eu mă încarc instant. Astăzi am avut multe lucruri de rezolvat şi am fost foarte obosită. Când am intrat şi am văzut grupul de copii, mi-am spus că trebuie să mă mobilizez. Mi-am lăsat toată oboseala la uşă şi m-am reîncărcat”.

Coregrafa a mai precizat de asemenea că şi la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului sunt înscrişi alţi peste 260 de copii, dornici să înveţe tainele dansului.

„Ansamblul «Brâuleţul» a ajuns la un anumit nivel. Cred că acest lucru i-a inspirat pe tineri şi i-a motivat pe părinţi. Toată lumea îşi doreşte să îşi vadă copilul dansând din tot sufletul. Mai mult decât atât, cred că părinţii îşi doresc să îi ştie pe copii aici cu noi şi nu în altă parte. Pe lângă dans, tinerii învaţă aici şi bune maniere, disciplină, să lucreze în echipă, să se comporte în societate şi aşa mai departe. Se mai întâmplă un lucru, cred eu, care i-a determinat pe părinţi să îşi înscrie copiii la dansuri: generaţii întregi nu au avut unde să înveţe să danseze. Aici la Sita a fost o ruptură. De la formaţiile de dansuri vechi, în care am activat şi eu şi Rodica, până la «Brâuleţul», nu au mai existat alte formaţii. Sunt părinţi care ne spun că nu ştiu să danseze, iar la petreceri stau deoparte, drept pentru care nu vor să îşi ştie copiii în aceeaşi situaţie. Printre motive se mai regăsesc şi dragostea pentru folclor, patriotismul şi interesul pentru portul popular”, a explicat directorul Căminului Cultural.

Daniel Neagoe a ţinut să puncteze: „Dacă nu repetăm o săptămână sau două, ne lipsesc copiii. Aşa de mult ne-am ataşat încât a devenit un lucru natural. În ceea ce priveşte «Brâuleţul», nu credeam că o să ajungem la acest nivel. A fost nesperat de bine”.

Dansurile locale, de bază

Vineri seara a fost a şasea întâlnire a micuţilor dansatori cu instructorii lor. Fără să se lase intimidaţi de privirile puţinilor spectatori din sală, copiii au emanat energie vie în timp ce s-au învârtit, au strigat, au cântat şi au repetat fiecare mişcare a dansurilor locale, care sunt de bază pentru fiecare locuitor al zonei Buzaielor. „Învăţăm mai întâi dansuri locale pentru că toată lumea trebuie să le ştie. În general, tinerii au venit aici să înveţe aceste dansuri de bază ca să nu le fie jenă când merg la o petrecere şi vine momentul să iasă la dans”, a spus Rodica Boieru.

Potrivit coregrafei, după ce învaţă dansurile din zona folclorică locală, adică sârba, chindia, breaza, ciobănaşul şi altele, tinerii vor învăţa să joace şi dansuri specifice altor zone din ţară: „Avem un folclor atât de divers şi bogat, încât este foarte păcat să nu îl abordăm. Avem montate suite din zona Oaşului, din zona Făgăraşului, de pe Mureşul superior sau din zona Olteniei – căluşul şi dans oltenesc de fete. Acum mi-am propus să montez şi un dans din zona Rupea”, a spus Rodica Boieru.

Debut la Zilele Comunei

Coordonatorii tinerilor dansatori spun că viitorul Ansamblului Folcloric „Brâuleţul”, cel mai popular grup de dansuri populare din zona Buzaielor, este fără îndoială asigurat. „Eu le spun celor mici: aveţi grijă că membrii ansamblului sunt foarte buni. Aveţi grijă că veţi veni din urmă şi oamenii trebuie să vadă că sunteţi cel puţin la fel de buni ca şi ei. Acesta este un impuls şi îi ambiţionează”, a spus Rodica Boieru, care a mai precizat, pe un ton amuzat: „În momentul de faţă, dacă vrem să facem un spectacol avem două variante: ori să construiască Dan încă un Cămin şi să îl lege de acesta, ori să mutăm publicul pe scenă şi noi să dansăm în sală”.

Răspunsul coordonatorului Daniel Neagoe, director al Căminului Cultural, a venit prompt şi hotărât: „Ne vom face debutul la Zilele Comunei pe terenul de sport, în faţa scenei. Va fi foarte greu când vom ajunge la costume. Peste câteva săptămâni m-am gândit să facem o şedinţă cu părinţii şi poate le achiziţionăm din timp pentru fiecare”.

Teme articol: Dans popular cursuri dans
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.