ACTUALITATE 12 februarie 2015

Dan Ţopa renunţă la postul de director al Teatrului „Andrei Mureşanu”

de Mirela Cara | 352 vizualizări

Dan Topa

Directorul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, Dan Ţopa, şi-a anunţat oficial demisia, în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi. Vorbind despre principalele motive care l-au condus către această decizie, Ţopa a precizat că, în linii mari, este vorba de chestiuni de ordin personal, dar şi de o lipsă de implicare şi susţinere din partea comunităţii.

Înainte de a vorbi despre motivele pentru care a ales să renunţe la funcţia de director al TAM, Dan Ţopa a prezentat pe scurt câteva din realizările pe care le-a avut în cei aproape doi ani cât s-a aflat la conducerea instituţiei: „Am luat această decizie de a-mi prezenta demisia, şi am prezentat-o domnului primar, în momentul în care am considerat că misiunea mea artistică se poate încheia. Consider că Teatrul în momentul acesta este într-o foarte bună relaţie cu comunitatea şi cu Administraţia. Când am venit eu în instituţie, bugetul era consumat, nu aveam nicio sală. În momentul acesta, este în derulare proiectul sălii Arta, cu posibilitatea de realizare de 120%. Există finanţare şi doar timpul fizic a mai rămas de depăşit, astfel încât Teatrul Andrei Mureşanu să aibă o sală proprie”. Referitor la bugetul pentru 2015, care tocmai s-a aprobat, fostul manager al TAM a afirmat că acesta este cel mai mare de până acum, ceea ce dă speranţe că activitatea Teatrului se va desfăşura foarte bine în viitor.

Lipsa vieţii sociale...

Întrebat care sunt concret motivele pentru care părăseşte teatrul românesc din Sfântu Gheorghe, Dan Ţopa a precizat că acestea sunt de mai multe naturi: „Trebuie să recunosc că s-au adunat. Într-adevăr, unele sunt personale. La o anumită vârstă e greu să te adaptezi într-o anumită zonă, fiind vorba de două zone diferite din România, cu două culturi diferite. Mie îmi place să socializez mai mult decât se socializează aici. Sunt un om care comunică şi îmi place foarte mult să stau printre oameni… Aici e mai greu, eu după ora 16:00 nu mai însemn nimic în zilele în care nu sunt repetiţii sau spectacole. Sunt un străin aici. E foarte greu să te adaptezi, atât timp cât ai un altfel de ritm artistic social.

...şi a sprijinului mediului de afaceri

În ceea ce priveşte celelalte motive ale demisiei, regizorul Dan Ţopa a precizat că şi-ar fi dorit ca Teatrul să se bucure de un sprijin considerabil şi o mai mare implicare a comunităţii, în special a celei româneşti, în proiectele instituţiei. „Speranţa mea a fost întâlnirea cu comunitatea românească şi susţinerea Teatrului de către aceasta. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar voi spune că aici lasă de dorit pentru că mă aşteptam ca mediul oamenilor de afaceri români să fie mai prezent în susţinerea financiară a Teatrului Andrei Mureşanu”, a declarat Ţopa.

Din cele arătate de Dan Ţopa, activitatea teatrului se desfăşoară cu dificultate din pricina faptului că echipa nu beneficiază de o sală în care să îşi poată juca spectacolele, să facă repetiţii etc. Mai mult decât atât, au fost puşi adesea în situaţia de a pleca în deplasare doar pentru a nu sta degeaba.

În ceea ce priveşte relaţia cu Primăria Sfântu Gheorghe, directorul Ţopa a afirmat că pe toată durata desfăşurării activităţii a menţinut relaţii bune de colaborare, mulţumindu-le reprezentanţilor acesteia la care a găsit bunăvoinţă şi înţelegere pentru multe dintre problemele semnalate.

O altă chestiune sensibilă cu care Dan Ţopa s-a confruntat în timpul directoratului a fost bugetul limitat, care cel mai adesea era compus numai din fondurile pentru salarii. „Eu am cerut şi pentru două spectacole şi un festival, dar în momentul în care ţi se dau numai banii de salarii şi, poate, puţin peste – foarte puţin, cât ai putea face un spectacol pentru copii – clar că din momentul acela totul este mai greu”, explică Ţopa.

Relaţia cu TAM va rămâne deschisă

În continuare, regizorul a dorit să sublinieze că doreşte ca relaţia sa cu Teatrul şi cu instituţiile din Sfântu Gheorghe să rămână deschise. Mai mult decât atât, şi-a exprimat disponibilitatea de a participa la evenimentele care se vor derula în viitor şi de a ajuta Teatrul oricând va fi solicitat să o facă. Vreau să-mi păstrez puţinii prieteni şi oamenii pe care am reuşit să mi-i apropii în această perioadă.”

Directorul demisionar a subliniat că în Sfântu Gheorghe a avut o relaţie foarte bună cu multe instituţii şi asociaţii împreună cu care a făcut proiecte, acordându-şi sprijin reciproc. De aceea, ca recomandare pentru persoana care îl va urma la conducerea TAM, Dan Ţopa a precizat că în opinia sa este important ca persoana respectivă să păstreze buna relaţie cu Administraţia – Primăria, Consiliul Judeţean şi Prefectura – cu care Teatrul se află în acest moment în relaţii foarte bune. Este totodată recomandabil pentru următorul director să nu aibă teama de a-şi spune problemele şi de a încerca să le găsească soluţii. „Este ca într-o căsnicie. Când comunici, lucrurile se-ndreaptă”, a spus zâmbind Dan Ţopa.

Directorul TAM va mai rămâne în funcţie până în jurul datei de 22 martie, după care conducerea instituţiei va fi preluată de un director interimar, care va asigura pregătirea concursului pentru ocuparea funcţiei vacante, în conformitate cu prevederile legale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.