ACTUALITATE 25 martie 2015

Dan Șova rămâne cu imunitate, Darius Vâlcov poate fi arestat

de Covasna Media | 420 vizualizări

Darius Vâlcov a rămas fără imunitatea parlamentară și poate fi arestat de procurorii DNA. În schimb, Dan Șova rămâne cu imunitate pentru că, în cazul său, nu s-a întrunit numărul necesar de voturi care să permită arestarea. Ulterior, Dan Şova a anunţat că se autosuspendă din toate funcţiile pe care le are în PSD.

În cazul senatorului Dan Șova au fost 79 de voturi „pentru” încuviințarea arestării preventive, 67 de voturi „împotrivă” și 5 voturi „anulate”. Astfel, senatorul rămâne cu imunitate parlamentară pentru că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi, mai exact 85 de voturi „pentru”.

Dan Șova a făcut declarații după votul din plenul Senatului. „Cred că au înțeles colegii parlamentari că un proces se desfășoară în instanță. De acum încolo aștept să trimită cineva dosarul în instanță pentru a putea să mă apăr acolo, în fața judecătorilor”, a spus Dan Șova, după votul din plenul Senatului.

Întrebat de jurnaliști dacă „Parlamentul din nou a întrerupt justiția”, senatorul a răspuns: „Nu a întrerupt justiția Parlamentul, pentru că justiţia nu se face prin arestări, se face prin judecata la judecători”.

Ulterior, Dan Şova a anunţat, printr-un comunicat de presă, că se autosuspendă din toate funcţiile din PSD. Acesta îşi susţine nevinovăţia.

„În urma evenimentelor din ultimele zile, am luat decizia de a mă autosuspenda din toate funcțiile deținute în cadrul Partidului Social Democrat. După cum am afirmat și astăzi în plenul Senatului României, îmi susțin pe deplin nevinovăția și consider că decizia de astăzi, a colegilor senatori, îmi va permite să mă apăr în fața judecătorilor, așa cum se cuvine, dacă dosarul va ajunge la instanță”, se arată în declaraţia de presă trimisă de Dan Şova.

Dan Şova a mai fost suspendat din PSD înainte de alegerile prezidenţiale. La acel moment, a fost publicată o stenogramă din care reieşea că a purtat negocieri în privinţa preluării conducerii partidului în cazul în care Victor Ponta ar fi câştigat alegerile.

Turcan (PNL): Dacă îl arestau pe Şova, cădea Guvernul

Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat după votul din Senat de respingere a arestării preventive a lui Dan Şova şi încuviinţare în cazul lui Darius Vâlcov, că dacă era arestat Şova cădea Guvernul deoarece „Şova duce direct la Victor Ponta”, iar Vâlcov a fost „un sacrificiu”.

„Dacă îl arestau pe Şova, cădea Guvernul . Şova duce la Victor Ponta direct. PSD a ales victima neimportantă politic – Vâlcov ca un sacrificiu pentru Şova. Cer public demisia lui Victor Ponta, girantul lui Şova, savantul în fapt al haiduciei politice PSD”, a spus deputatul PNL.

Reacţii internaţionale după votul Senatului

Mai multe ambasade au reacţionat după ce Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Dan Şova.

Ambasada SUA a precizat că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane şi că trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii.

„Nu comentăm cu privire la cazuri individuale, dar considerăm că un principiu de bază al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane”, se arată în răspunsul misiunii diplomatice, după ce Senatul a respins ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova.

„Trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii”, mai precizează Ambasada SUA.

Ambasada Marii Britanii a precizat că monitorizează evoluţiile din domeniul justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară.

„Ambasada britanică monitorizează evoluţiile din domeniul justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Documentul remarcă, totodată, cu îngrijorare, că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunităţii unor parlamentari, pentru a permite începerea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor de arest preventiv”, precizează Ambasada britanică.

Ambasada Olandei a precizat că urmăreşte „cu îngrijorare şi cu surprindere” evoluţiile privind ridicarea imunităţii parlamentarilor, mai ales în contextul în care partidele politice şi-au luat angajamentul de a lupta împotriva corupţiei.

Atanasiu: Luni depunem la Curtea Constituţională constestaţia la votul în cazul Dan Şova

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, miercuri, că în cursul zilei de luni, liberalii vor depune la Curtea Constituţională contestaţia la votul privind cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive pentru Dan Şova, precizând că va fi contestat Regulamentul Senatului.

„Am dat juriştilor din Senat să formuleze până luni contestaţia pentru Curtea Constituţioală şi luni o să discutăm contestaţia gata formulată, şi o să o depunem”, a spus Teodor Atanasiu.

El a precizat că liberalii nu puteau contesta votul în plen, şi a adăugat că „nu se poate contesta decizia luată pe Regulament, ci Regulamentul, ca fiind neconstituţional”.

Potrivit reprezentantului PNL, Curtea va trebui să se pronunţe dacă deciziile Senatului se iau cu majoritatea parlamentarilor prezenţi sau cu majoritatea senatorilor în funcţie.

„Curtea a mai precizat, în alte cazuri, că este nevoie de totalitatea parlamentarilor, doar dacă este vorba de regulamentul unei Camere sau alte cazuri speciale. În acest caz, nu e nevoie de majoritatea tuturor senatorilor, ci a celor prezenţi”, a mai spus Atanasiu.

Prim-vicepreşedintele PNL a spus că reprezentantul PNL în comisia de numărare a voturilor a semnat procesul verbal, pentru că acel document consfinţea care e numărul de voturi pentru şi împotrivă.

Problema este cum se interpretează rezultatul acesta prin Regulament şi Constituţie”, a mai spus Atanasiu, adăugând că în cazul unei decizii favorabile a Curţii, nu se va relua votul în cazul Şova ci se va reinterpreta rezultatul votului, conform deciziei CC.

Rezultatul oficial al votului senatorilor în cazul cererii DNA vizându-l pe Dan Şova a fost de 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Potrivit anunţului oficial făcut în plen, în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.