ACTUALITATE 5 noiembrie 2020

Dalnic, Comandău și Mereni au ieșit, oficial, din scenariul roșu

de Iulia Drăghici - Taraș | 908 vizualizări

Alte 5 localități au intrat de joi sub incidența noilor măsuri de protecție suplimentare 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a adoptat marți hotărârea care arată că localitățile Dalnic și Comandău au ieșit, oficial, de miercuri, 4 noiembrie, din scenariul roșu după ce au scăzut numărul de cazuri de COVID-19 sub 3/1000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică, dar începând cu data de 5 noiembrie, și localității Mereni. 

Având în vedere scăderea ratei incidenței cumulate a cazurilor sub 3/1000 de locuitori în ultimele 14 zile, din data de 4.11.2020, în localitățile Comandău și Dalnic se iese din scenariul roșu, aplicându-se măsurile HG nr. 856/2020 din 14 octombrie 2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, arată articolul 1 al Hotărârii nr. 63, publicată pe site-ul Prefecturii, la Situații de Urgență. 

Articolul 2 al aceluiași document informează: „Cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, își încetează aplicabilitatea prevederile Hotărârii CJSU nr. 51/ 20. 10. 2020, de aprobare a unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru reducerea riscului de răspândire a virusului SARS-COV-2 la nivelul localităților Comandău și Dalnic pentru o perioadă de 14 zile”. 

Cele două localități au intrat în scenariul roșu în 20 octombrie. 

Datele DSP Covasna din 31 octombrie arătau că în fiecare dintre cele două localități sunt câte două cazuri de COVID-19 depistate în ultimele 14 zile, iar incidența era 2,12/1000 în Dalnic și 2,09 în Comandău. 

În cazul localității Mereni, articolul 3 al Hotărârii 64 arată că „având în vedere scăderea ratei incidenței cumulate a cazurilor de COVID-19 sub 3/1000 de locuitori în ultimele 14 zile, începând cu data de 05.11.2020, în localitatea Mereni se iese din scenariul roșu, aplicându-se măsurile HG nr. 856/2020 din 14 octombrie 2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”. 

Localitatea Mereni era în scenariul roșu din 22 octombrie. În informarea DSP Covasna din 31 octombrie, aici erau înregistrate 2 cazuri și o incidență de 2,38/1000 de locuitori. 

Hotărârile adoptate marți și miercuri pot fi consultate accesând link-urile: https://cv.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/41/2020/11/HCJSU-nr.-63.pdf, respectiv https://cv.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/41/2020/11/HOT-64-CJSU.pdf

Localitățile „roșii”

În scenariul roșu sunt, oficial, localitățile Sfântu Gheorghe, Baraolt, Belani (comuna Poian), Brateș, Chichiș, Dobârlău, Valea Dobârlăului, Mărtănuș (comuna Brețcu), Sâncraiu (Ilieni), Poian, Chilieni Lunca Mărcușului, Bita, Bodoș, Calnic, llieni, Mărcușa, Pădureni. Acestea 5 din urmă sunt vizate de măsuri pentru următoarele 14 zile, începând din 5 noiembrie. 

Astfel, în aceste localități rămân valabile măsurile de protecție care prevăd obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, școlile funcționează după scenariul roșu, adică online, iar activitatea unor operatori economici se sistează sau se reduce - de exemplu, restaurantele funcționează în continuare cu restricții la interior, dar și alte măsuri.

CJSU s-a răzgândit totuși cu privire la activitatea sălilor de fitness, care nu mai figurează ca fiind interzisă.

Din scenariul roșu au mai ieșit localitățile Arcuș, Bodoc, Malnaș, Valea Mare și Angheluș, pentru că au scăzut cu incidența sub 3/1000, conform unei hotărâri din 2 noiembrie. 

Prefectura arăta miercuri, 4 noiembrie, că în 23 de localități ale județului, incidența cumulată pe ultimele 14 zile (fără focare) a depășit 3/1000 de locuitori. Acestea sunt: Sfântu Gheorghe, Arcuș, Baraolt, Belani, Bicfalău, Bita, Bodoș, Brateș, Calnic, Chichiș, Chilieni, Covasna, Dobârlău, Ilieni, Lunga, Lunca Mărcușului, Mărcușa, Pădureni, Peteni, Poian, Sâncraiu, Valea Dobârlăului și Zăbala. 

Autoritățile au la dispoziție 48 de ore de la depășirea pragului de 3/1000 să emită hotărâri pentru instituirea de măsuri suplimentare de protecție, acolo unde acestea se impun. 

De asemenea, la această dată, un nr. de 27 de localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile(fără focare), între 1,5 – 3/1000 locuitori, 25 de localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile(fără focare)sub 1,5/1000 de locuitori iar 47 de localități nu au niciun caz pozitiv”, mai arată Prefectura.  

Potrivit datelor transmise de DSP Covasna, la nivelul județului Covasna incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile este de 2,89/1000 de locuitori. 

Datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, punctează, de fiecare dată, autoritățile. 

De remarcat este și că ISU Covasna a transmis miercuri, 4 noiembrie, un nou mesaj RO-Alert, prin care atrage atenția locuitorilor reședinței de județ că nivelul de răspândire a noului coronavirus este ridicat. 

MASCA este OBLIGATORIE în toate spațiile deschise și închise. Respectați măsurile sanitare”, a transmis ISU Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.