ACTUALITATE 21 iulie 2022

Curs de prim ajutor pentru 11 cadre didactice din Zăbala și împrejurimi

de Diana Pantelimon | 595 vizualizări

Asociația „Salvatore“ din Sfântu Gheorghe a susținut între 18-19 iulie a.c., în satul Pava, un curs de prim ajutor la care au luat parte 11 cadre didactice din Zăbala și împrejurimi. Acestea au învățat într-un mod interactiv despre elementele de bază ale primului ajutor.

În cadrul cursului, au fost explicate proceduri precum resuscitarea, utilizarea unui defibrilator, tratamentul victimelor politraumatice și sufocarea cu un corp străin în cazul sugarilor, copiilor și adulților. Pe lângă partea teoretică, aceste cunoștințe au fost dobândite și în practică.

„În prima zi am avut basic life support (n.r. suportul vital de bază) la adult, nou născut și copil, plus defibrilare semiautomată, plus sufocare cu corp străin, iar a doua zi a fost vorba de urgențele particulare, hemoragie, arsuri, fracturi, convulsii și accidente vasculare cerebrale. Toate stagiile au fost cu manechine speciale ca să fie mai interactiv cursul de prim ajutor și au fost susținute de 2 asistenți, cadre medicale, câte 4 ore pe zi, teorie și practică. Cursurile de prim ajutor le facem lunar, pentru cei care solicită, atât persoane juridice, cât și fizice. În urma cursurilor acordăm diplome recunoscute în România“, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, președintele asociației, Buna Hunor. 

Totodată, miercuri seara, 20 iulie a.c., reprezentanții asociației au efectuat o prezentare de prim ajutor pentru aproximativ 40 de persoane vârstnice în comuna Sânzieni, organizată de Clubul Pensionarilor din Sânzieni și Organizația de Femei UDMR.

„Salvatore“ subliniază, prin aceste cursuri și activități, că viața unei persoane accidentate depinde, în mare măsură, de acordarea imediată a primului ajutor, de instruirea și priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Cursul de prim ajutor asigură cunoștințele de bază pentru salvarea unei vieți, prevenirea unor complicații ulterioare şi ameliorarea suferințelor până în momentul în care serviciul SMURD sau ambulanța pot să intervină, 

Asociația „Salvatore“ a luat ființă în 2015 și se ocupă cu instruirea, într-un sistem organizat, la locul de muncă, a personalului din cadrul societăților comerciale sau al instituțiilor, în vederea dobândirii cunoștințelor teoretice și practice privind modul de acordare de prim ajutor în situații de urgență. În cadrul acestor cursuri se folosesc materiale moderne de prezentare, respectiv laptop, videoproiector, ecran, manechine, targă, veste, mulaje răni, consumabile medicale etc. După absolvirea unui curs de prim ajutor, persoana respectivă știe să acorde prim ajutor în caz de pierderea stării de conștiență, stop cardio-respirator, hemoragii, luxații, entorse, arsuri (în caz de electrocutare sau insolație) și înec, potrivit paginii de Facebook a asociației.

Prezentările de acordarea primului ajutor, care durează până la o oră și jumătate, sunt gratuite. Cei care vor să aprofundeze subiectul pot solicita să participe la curs, care costă 220 de lei de persoană și durează 8 ore.

Mai multe informații se pot afla la numerele de telefon afișate și pe pagina oficială Facebook: +40742.125.157, +40744.624.721.

Sursa Foto: Facebook/Asociația Salvatore Egyesület

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.