ACTUALITATE 8 februarie 2018

VIDEO Cum sunt tratați câinii din Adăpostul de la Câmpu Frumos

de Iulia Drăghici - Taraș | 2813 vizualizări

Animalele abandonate au acum propriul cabinet medical în incinta adăpostului

Administratorul Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor fără Adăpost din Sfântu Gheorghe, Tega, a deschis recent un cabinet de medicină veterinară modern și dotat chiar în incinta Adăpostului de la Câmpu Frumos. Astfel, toți cei peste 650 de câini abandonați pe străzile din Sfântu Gheorghe care ajung anual aici primesc tratamentele necesare, sunt sterilizați și pregătiți oricând să fie primiți în familii iubitoare.

Un dulău cât un vițeluș, cu o lăbuță amputată până la jumătate și cu privirea tristă, găsește puterea să dea din coadă și să-și arate bucuria inocentă în prezența salvatorului său, medicul Dán András. Marele cățel stă cuminte în spatele gratiilor din „camera de reabilitare și recuperare”, cum au numit-o administratorii adăpostului. Aceasta este situată vizavi de sala de operații a noului cabinet medical din incinta Adăpostului de câini de la Câmpu Frumos. Câinele cel mare a trecut cu bine de operația în urma căreia i-a fost amputată lăbuța dreptă din față, iar acum se recuperează în sala sterilizată, călduță, curată, cu mâncare și apă din belșug. În curând, dulăul, la fel de cuminte ca un mielușel, dar cu privirea asemănătoarea cu aceea a unui bunic singuratic care se bucură de o vizită inopinată a nepoților, va pleca în străinătate, pentru că și-a găsit o familie care vrea să îl adopte.

Nu la fel de norocos este vecinul său de cușcă, un pui de cățel, negru ca noaptea, speriat și care abia stă în șezut. „Din păcate, nu pot să spun că are mai mult de 10% - 20% șanse să trăiască”, a spus doctorul, care a subliniat că fenomenul este des întâlnit în cazul puilor aduși de pe stradă mult prea târziu, fiind secerați de-a dreptul de viroze netratate la timp.

„Câinii care ajung la adăpost sunt plini de paraziți interni și externi. Trebuie să le facem la toți deparazitare. De obicei, puii care ajung aici de pe stradă sunt infectați de parvoviroză, o viroză care în 70 – 80% din cazuri se termină letal. (...)Majoritatea puilor care ajung infestați, din păcate mor”, ne-a declarat medicul veterinar Dán András, cel care administrează noul cabinet de la adăpostul de câini.

Investiții de 10.000 de lei în ultimul an

Afară, dincolo de geamul camerei de recuperare fac o zarvă de nedescris, simțindu-ne prezența nefamiliară, cei aproape 150 de câini, închiși în cuștile din curtea interioară a adăpostului. Aceștia și-au primit tratamentele necesare și au fost inclusiv sterilizați. Așteaptă doar să-și găsească familii iubitoare.

„Pentru noi a fost important să avem aici acest cabinet veterinar, ca să nu mai fie nevoie să transportăm câinii noștri către cabinetul din oraș. (...) Am stabilit ca program luni, miercuri și vineri de la 10:00 până la 12:00. Cabinetul are două intrări: una pentru cei care vin din  afară și alta din interior”, a declarat miercuri directorul Tega, Máthé László, care a subliniat că acest cabinet veterinar va putea fi folosit de toți cetățenii, cu orice fel de animale, nu doar cele din adăpost.

Acesta a precizat și că investițiile făcute de Tega în anul 2017 la Adăpostul de la Câmpu Frumos au ajuns la aproximativ 10.000 de lei, mare parte din această sumă fiind alocată cabinetului medical.

Alte sute de câini rămân încă pe străzi

Statisticile prezentate de directorul Tega arată că numai în anul 2017 numărul câinilor luați de pe străzile municipiului Sfântu Gheorghe și duși în adăpost s-a ridicat la 653. Dintre aceștia, 340 au fost dați spre adopție, 17 au fost revendicați și 173 au murit din cauze naturale. Miercuri, 147 de câini erau în adăpost, pregătiți să fie luați acasă.

Alte sute de câini însă, proveniți în mare parte din cartierul Őrkő, încă își duc zilele prin cartierele reședinței de județ. Reprezentanții adăpostului susțin că intervin mereu la solicitarea oamenilor și aduc în adăpost câini, în limita spațiului disponibil.  

Administratorul adăpostului, Balázsi Csaba, spune că cele mai frecvente probleme se întâmplă acolo unde câinii vagabonzi din zona blocurilor sunt hrăniți și devin teritoriali.

„La capturarea câinilor mergem de cele mai multe ori după anunț. Sunt oameni care ne solicită atunci când câinii sunt agresivi, când sunt atacați sau mușcați. Orice fel de problemă care ține de câini se raportează către noi la cele două numere publice. Al meu este 0732. 71.71.85. (...) Facem capturarea în funcție de cum se adoptă. Dacă au fost adoptați doi, trei câini, noi imediat aducem alții”, a declarat Balázsi Csaba miercuri, în cadrul conferinței de presă de prezentare a noului cabinet medical.

În ceea ce privește condițiile în care sunt ținuți câinii, Balázsi Csaba a explicat: „Primesc mâncare în fiecare zi. În cursul iernii le punem paie, apă caldă. Nu au condiții mai rele decât dacă ar sta la casă legați în lanț”.

Importanța sterilizării

Câinii care pleacă din adăpost sunt sterilizați, vaccinați și deparazitați, ceea ce înseamnă din start cheltuieli mai puține pentru proprietari, spun reprezentanții adăpostului.

„Sterilizarea este benefică în primul rând pentru că acești câini nu mai pot să facă pui, care mai apoi să ajungă pe străzi”, ne-a spus medicul Dán András.

Cu toate că sunt foarte puține, există riscuri la fiecare intervenție chirurgicală, inclusiv la sterilizare. În acest caz, potrivit medicului, hemoragiile interne sau incompatibilitatea ațelor chirurgicale cu organismul constituie anumite riscuri, însă între riscuri și beneficii, balanța înclină foarte mult în favoarea beneficiilor când vine vorba despre această operație.

A doua șansă, nu eutanasiere

Reprezentanții adăpostului de la Câmpu Frumos contrazic vehement ideea că animalele luate de pe stradă de hingheri sunt duse în adăpost pentru a fi eutanasiate și susțin că din cele peste 650 de animale aduse de pe stradă în 2017, doar 17 au fost supuse acestei proceduri letale.   

„Anul trecut au fost 17 eutanasieri. Pot să spun că în ultimul trimestru al anului trecut nu a fost niciuna. Oricărui animal care ajunge aici încercăm să îi acordăm o a doua șansă. Singura modalitate în care noi apelăm la eutanasiere este în cazul câinilor agresivi, pe care nici aici nu reușim să îi facem să devină sociabili după un anumit timp. Dacă nu devin sociabili, atunci pun în pericol și angajații, pe colegii noștri și, din păcate, nu avem încotro, trebuie să apelăm la această metodă”, a declarat administratorul adăpostului, Balázsi Csaba.

Jumătate din câinii abandonați de covăsneni sunt adoptați în străinătate

Iubitorii de animale din țările vestice nu se tem să adopte câinii abandonați de covăsneni, iar dovadă o fac statisticile adăpostului de câini din Câmpu Frumos.  

„Jumătate din numărul câinilor adoptați anul trecut au mers, prin fundații sau asociații, în străinătate, în Olanda, Anglia, Germania și în Danemarca. Acolo nu sunt câini comunitari prea mulți pentru că au pornit cu 50 de ani mai repede programul de sterilizare, altfel s-a conștientizat importanța acestei proceduri. Atunci, nefiind reproducere decât pe câini de rasă, cei care doresc altceva pot să adopte din estul Europei. S-a făcut o cultură și s-a dezvoltat. (...) Sunt vreo două, trei fundații cu care colaborăm foarte bine și lunar pot să zic că pleacă în jur de șapte, zece, 12, în funcție de solicitare”, a spus Balázsi Csaba.

Multe dintre aceste adopții se întâmplă prin intermediul asociațiilor de protecția animalelor, la Sfântu Gheorghe fiind exemplu în acest sens Asociația pentru câini fără stăpân „AMY”.

Ce trebuie să știi înainte să adopți un câine din adăpost

Există totuși și câteva reguli de care viitorii proprietari ar trebui să țină cont atunci când se decid să adopte, spun reprezentanții adăpostului.

„Adopția câinilor se face în funcție de nevoia omului. Dacă nu are condiții și nu are posibilități, nu merită să ia spre adopție un câine pe care după trei, patru luni să îl considere necorespunzător. De asemenea, câinele nu trebuie să devină o problemă de familie, când mama vrea și tata nu, spre exemplu. Astfel de chestii trebuie evitate. Sunt oameni care vin și aduc câinii înapoi spunând că nu așa au sperat, că nu așa s-au gândit că o să fie și așa mai departe”, ne-a spus Balázsi Csaba.

Acesta a subliniat că doar câinii care sunt sociabili sunt propuși spre adopție și că proprietarii ar trebui să știe că acești câini sunt plini de traume și răni sufletești.

„Dacă noi nu putem să îl mângâiem, atunci nu îl dăm spre adopție. Nu putem să ne asumăm responsabilitatea și garanția de a da către cineva în adopție un câine agresiv. (...) Acești câini au o mulțime de traume. În primul rând, poate au avut stăpâni când au fost pui și prima traumă a fost când au fost aruncați și despărțiți de aceștia. A doua traumă este capturarea și închiderea într-un loc cu mai mulți câini, în care unii se adaptează și alții nu. O altă traumă poate să fie plecarea de aici într-o zonă nouă”, a explicat Balázsi Csaba.

Dintre câinii care rămân în țară, cei mai mulți sunt adoptați de proprietarii de curți, atât din Sfântu Gheorghe, cât și din satele din jur sau în județele învecinate, a mai precizat administratorul adăpostului.

Programul de vizită pentru cei care vor să socializeze cu câini sau să adopte este de luni-vineri între orele 10:00-18:00, sâmbătă și duminică între 10:00-14:00.  

Totuși, mai e mult până când Sfântu Gheorghe se va putea lăuda cu reușita de a elimina de pe străzile municipiului prezența câinilor comunitari. Însă, trebuie foarte clar subliniat că această datorie nu cade strict în sarcina autorităților. Toți cetățenii au responsabilitate în acest sens, iar aceasta pornește în primul rând de la grija pentru propriile animale și de la stoparea indiferenței față de acest fenomen îngrijorător.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.