Cum se desfășoară protestele în sistemul de sănătate din Covasna
Nemulțumirile sunt legate de salarizare și creșterea sarcinilor de muncă
Sindicatele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ale Caselor Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), afiliate Blocului Național Sindical (BNS), protestează din cauza nivelului salariilor, stagnant din 2018, la care se adaugă creșterea sarcinilor de muncă. Acțiunea a fost declanșată în 2 noiembrie. Aceasta afectează furnizarea de servicii medicale în intervalul orar 9:00-16:00 în fiecare zi, pe o perioadă inițială nedeterminată, dar care ar putea dura până în 30 noiembrie, conform unui comunicat oficial emis de BNS și preluat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna.
În ciuda protestului, CAS Covasna continuă să asigure servicii de urgență individuală, în timp ce restul activității desfășurate între 8:00 și 9:00, respectiv între 16:00 și 16:30, se concentrează pe preluarea cererilor și rezolvarea problemelor. Totuși, în timpul protestului, se vor gestiona situații punctuale, pe baza unei analize pe loc, la momentul respectiv.
„Protestul este organizat de sindicatele Casei Naționale și Casele Județene care sunt afiliate BNS-ului (n.r. Blocul Național Sindical). A existat un comunicat oficial al BNS-ului, dat în media joi, pe 2 noiembrie, iar protestul la nivelul Casei Covasna se desfășoară conform acelui comunicat, respectiv cu întreruperea activității cu publicul, furnizării de servicii medicale în intervalul orar 9:00-16:00 în fiecare zi, începând din data de 2 noiembrie, pe un termen nelimitat, posibil 30 noiembrie deocamdată, dar să vedem dacă va mai continua.
Asigurăm strict urgențe individuale, în rest avem activitate normală între 8:00 și 9:00, respectiv 16:00 și 16:30, perioadă în care preluăm cereri și rezolvăm probleme, iar în intervalul acesta de protest, individual, pe situații de urgență, la momentul respectiv analizată, mai rezolvăm situații punctuale”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directorul CAS Covasna, Dragoș Tatu.
Protestul a fost declanșat ca urmare a nemulțumirilor legate de stagnarea nivelului de salarizare începând din 2018, în timp ce complexitatea activităților și atribuțiilor a crescut semnificativ. Acest lucru a condus la o creștere a responsabilității angajaților și la migrația personalului din Casele Județene către alte instituții care oferă condiții mai bune de salarizare. Această situație a crescut volumul de atribuții ale compartimentelor de lucru din cadrul CAS Covasna.
„Este o nemulțumire generală legată de problema asta a salarizării, pentru că din 2018 până acum, nivelul de salarizare nu a cunoscut nicio modificare în sens pozitiv, în condițiile în care știe toată lumea cum este evoluția financiară din ultimii ani, și în raport cu alte entități publice, unde pe parcursul anilor au mai existat anumite modificări în partea de legislație a salariilor. Pe de altă parte, este o realitate, în paralel cu faptul că nivelul de salarizare a rămas același ca la 1 ianuarie 2018, activitățile au cunoscut o foarte mare diversificare, respectiv avem atribuții suplimentare apărute și rămase în vigoare atât din timpul pandemiei Covid, cât și ulterior. Complexitatea activităților și a atribuțiilor e mult crescută în ultimii ani. Automat a crescut răspunderea, pentru că lucrăm cu foarte mulți bani și răspundem de ei. În același timp, ca urmare a stagnării nivelului de salarizare s-a manifestat în țară și o migrare a personalului din Casele Județene către alte entități unde au găsit condiții mai bune de salarizare. Și asta se simte, pentru că activitățile au venit în plus, există și trebuie făcute. În acest moment, nivelul de încărcare pe compartimente este mult mai mare, prin plecarea personalului”, a adăugat Dragoș Tatu.
Deși angajații cer salarii mai mari, acestea par să fie peste media din România, după cum indică Lista Funcțiilor din cadrul CAS Covasna. Cel mai mic salariu de bază din instituție este de aproape 4.800 de lei, brut, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de aproape 570 de lei, o indemnizație de hrană de 4.160 de lei/ an (347 de lei / lună) și tichete de vacanță de 1.450 de lei/ an. Cele mai mari salarii de bază sunt cuprinse între 9.000 și 15.000 de lei brut.
Sursa colaj foto: BNS