ACTUALITATE 31 martie 2015

Cum ne verificăm conturile de pensii deschise la administratorii privaţi şi la stat

de Covasna Media | 734 vizualizări

Administratorii fondurilor de pensii, atât de la stat, cât şi de la cele private, sunt obligaţi să vă arate câţi bani vi s-au adunat în cont, online sau la ghişeu.

Mai mult de şase milioane de români sunt, în prezent, participanţi la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), dar numai o treime dintre ei ştiu exact câţi bani li s-au acumulat în conturi, pentru că ori nu sunt informaţi, ori nu-i interesează. Vă arătăm câteva metode prin care vă puteţi verifica situaţia la zi a contului de pensii.

Banii pe care-i plătim drept contribuţii de asigurări sociale (CAS) se adună într-un fond de pensii, iar din acel fond o mică parte – mai exact, 5% – pleacă spre Pilonul II. Fondul cel mare, unde se colectează CAS, este administrat de Casele de Pensii, iar în Pilonul II contribuţiile sunt gestionate de unul dintre administratorii privaţi.

Aceştia sunt: Fondul ING (administrat de ING Fond de Pensii), Fondul AZT Viitorul Tău (Allianz-Ţiriac Pensii Private), Fondul Aripi (Generali Fonduri de Pensii), Fondul Alico (Metropolitan Life Pensii), Fondul BCR (BCR Pensii), Fondul Vital (Aegon Pensii) şi Fondul BRD (BRD Pensii).

La Casa de Pensii, cu buletinul

Calea clasică prin care orice român poate afla care este situaţia cotizărilor şi dacă angajatorul i-a plătit sau nu contribuţia pentru pensii este să meargă la cea mai apropiată Casă de Pensii şi să ceară, cu buletinul, o listă cu toate contribuţiile pe care le-a avut de-a lungul timpului.

Operaţiunea ar putea dura aproximativ o jumătate de oră. Acelaşi lucru se poate obţine şi printr-o cerere online la Casa de Pensii, care ne alocă un nume de utilizator cu parolă, ca să ne verificăm contul de pensie pe site-ul cnpp.ro.

Particularii au platforme speciale

După ce ai aflat care este fondul de pensii private obligatorii în care ajung contribuţiile tale, poţi verifica starea contului tău de pensie privată.

La începutul fiecărui an, fiecare administrator al unui fond de pensii obligatorii trimite participanţilor, prin poştă, situaţia contului său de pensii la sfârşitul anului precedent. În acest desfăşurător, fiecare participant la Pilonul II poate vedea care sunt contribuţiile virate până la momentul respectiv şi care este valoarea sumelor cumulate în urma investirii contribuţiilor sale de către administrator în diverse active (depozite bancare, acţiuni, obligaţiuni etc.).

Dacă nu ai primit acest desfăşurător la început de an sau vrei să verifici situaţia la zi a contului tău mai des, poţi cere ajutorul administratorului fondului tău de pensii, telefonic, în scris sau te prezinţi într-o agenţie a acestuia.

Dacă nu îţi va putea comunica datele contului tău din motive de securitate, cu siguranţă te va ajuta să-ţi verifici singur situaţia pe platformele lor online. Majoritatea fondurilor de pensii administrate privat au lansat platforme online de vizualizare a conturilor.

Aceste conturi se activează şi se folosesc precum o căsuţă de e-mail, adică primeşti un user, o parolă (şi eventual un alt element de siguranţă) cu care te poţi loga şi intra în contul tău pentru a vizualiza sumele acumulate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.