ACTUALITATE 10 septembrie 2021

Cum arată activitatea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din județ, potrivit unui raport ISU

de Iulia Drăghici - Taraș | 1077 vizualizări

Aspecte negative și pozitive din activitatea SVSU 

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) din județul Covasna au intervenit anul acesta la stingerea a 28 de incendii, precum și în cinci cazuri pentru reducerea efectelor inundaților, misiuni derulate în cea mai mare parte în colaborare cu pompierii militari, arată un raport al ISU Covasna. Activitatea din 2020 arată că SVSU-urile au intervenit la 53 de incendii (șapte independent și 46 în colaborare cu ISU), dar și 21 de incendii de vegetație uscată (cinci independent și 16 în colaborare). 

Analiza activității Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) la nivelul județului Covasna, prezentată la finele lunii august în cadrul Colegiului Prefectural, arată că în anul 2020 SVSU Covasna a avut cele mai multe intervenții de stingere a incendiilor în care a acționat singur (trei), iar în colaborare cu ISU - SVSU Ozun (opt). De asemenea, SVSU Covasna a avut parte anul trecut și de cinci intervenții și în colaborare cu ISU. 

Activitate mai multă a fost și la SVSU Ghelința sau Baraolt, care au avut câte patru, respectiv trei intervenții pentru stingerea incendiilor anul trecut, în colaborare cu ISU. 

La capitolul inundații, în anul 2020 au fost cinci intervenții în colaborare cu ISU, la nivelul SVSU Întorsura Buzăului, Baraolt și Sita Buzăului. 

În primele șapte luni din 2021, SVSU-urile din Bățanii Mari și Ozun au avut cele mai multe intervenții pentru stingerea incendiilor din județ, câte patru, toate în colaborare cu ISU. Câte trei intervenții au avut și echipele SVSU din Baraolt și Zagon. 

Tot cinci intervenții pentru eliminarea efectelor inundațiilor au fost și în 2021, perioada ianuarie – iulie, la nivelul SVSU Bățanii Mari, Reci, Covasna, Turia și Chichiș. 

De la începutul anului, la nivelul județului Covasna, din cele 45 de UAT-uri au depus documentații de înființare și obținere  aviz pentru sector de competență 2 UAT-uri (UAT Baraolt, UAT Covasna) din care doar unul a obținut aviz favorabil (SVSU tip V2-Oraş Baraolt). 

De asemenea, până în momentul de faţă au fost emise 10 avize pentru şefi SVSU și a fost acordată asistență tehnică de specialitate pentru 4 UAT-uri”, mai arată analiza activității de constituire SVSU la nivelul județului Covasna, care vizează activitatea până în luna iulie 2021 inclusiv. 

Aspecte pozitive și negative 

Printre aspectele negative legate de funcționarea acestor servicii, potrivit ISU Covasna se regăsesc:  fondurile insuficiente la bugetul local, dotarea precară cu tehnică și echipamente de protecție, dar și faptul că la unele UAT-uri organigrama posturilor alocate autorităților publice nu prevede postul de șef SVSU. 

Pe de altă parte, în activitatea SVSU-urilor au fost observate și aspecte pozitive, cum ar fi că unele UAT-uri au achiziționat echipament de protecție pentru voluntari și tehnică de intervenție, au fost actualizate contractele voluntarilor, respectiv că au fost făcute demersuri pentru încadrarea cu personal angajat a serviciului voluntar. 

Conform raportului care prezintă „Situația nominală privind operativitatea serviciilor voluntare pentru situații de urgență la data de 30 iulie a.c.”, autospeciale de stingere a incendiilor sunt la Baraolt, Covasna (două), Bățani, Bodoc, Brăduț, Brețcu, Cernat, Chichiș, Comandău, Ghelința, Lemnia, Ojdula, Ozun (două), Reci, Vârghiș și Zagon (două). 

Pe de altă parte, raportul mai arată care localități au autospeciale pentru stingerea incendiilor nefuncționale. Este vorba despre Covasna (două), Aita Mare, Arcuș, Zagon și Zăbala. 

ISU Covasna a avut anul acesta și trei activități de pregătire în comun cu personalul ISU, toate în luna iulie: la Căminul Cultural Bodoc (unde au fost invitate UAT Bodoc, Micfalău, Malnaș și Bixad și au participat cu voluntari doar UAT Micfalău și Bixad), la Căminul Cultural Hăghig (unde au fost invitate UAT Hăghig, Vâlcele, Belin, Aita Mare și au participat cu voluntari doar UAT Hăghig și Belin) și la Pichetul de Pompieri Întorsura Buzăului (unde au fost invitate UAT Întorsura Buzăului, Barcani, Sita Buzăului și au participat doar voluntari de la Întorsura Buzăului), mai arată raportul. 

Sursa foto: Arhivă/ Observatorul de Covasna/ Kocsis B. Janos

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.