Cu cât vând fermierii covăsneni carnea de miel?
Prețul cărnii de miel variază în acest an între 16 și 20 de lei pe kilogram în viu și între 38 și 40 de lei pentru mielul tăiat, spun fermierii covăsneni. Conform acestora, scumpirea înregistrată este cauzată de creșterea prețurilor la furaje. Chiar și așa, în multe cazuri, prețurile sunt mai accesibile la crescători, comparativ cu cele din supermarket.
Un producător din Covasna ne-a spus că anul acesta are o cerere mai mare pentru carnea în viu.
„Cerere este și am și cerere mare pentru mielul viu. Oamenii vor să îi țină de prăsilă, adică să îi țină mai departe și să îi crească, nu să îi taie. La mine personal, anul acesta a fost cerere mult mai mare față de anii precedenți. Prețul la viu este la ferma mea de aproximativ 20 de lei pe kilogram, iar la mieii tăiați kilogramul e 40 de lei. Anul trecut, am dat cu 35. Prețurile ne-au crescut la cereale, de exemplu porumbul era 80-85 de bani, iar anul ăsta e între 1 leu 20 și 1 leu 30 de bani. Se simte și o lipsă de bani la oameni. Punând cei 5 lei la kilogram, tot nu ne acoperim costurile cu furajarea, care s-au creat în plus prin scumpire. Dar și așa, trebuie să vindem. Noi în România nu avem o cultură a cărnii de miel. Poporul român mănâncă pui și porc. Mielul îl vindem doar de Paște. Prețurile la mielul viu o să scadă și atunci trebuie vânduți acum ca să ne maximizăm cumva profitul, să ne scoatem cheltuielile și să rămânem și cu câțiva bănuți ca să ne putem continua activitatea”, ne-a spus un fermier din Covasna, Călin Cosnean.
Deși sunt mari crescători, românii nu sunt și amatori de miei. Oamenii cumpără în cantități mici carne, cât să facă o friptură sau o ciorbă, mai ales în preajma Paștelui. În ultima vreme, s-a observat însă un interes mai mare pentru carnea de miel mai ales în capitală, spun fermierii.
„Prețurile la mielul viu au început cu 18-18 lei și 50 de bani, după care au început să scadă. Acum, sunt undeva la 16 lei pe kilogram în viu. La cel tăiat, în magazine sau în tarabe autorizate, prețul e undeva la 40 de lei pe kilogram. Unii cer mai mult, alții cer mai puțin. Ține de cerere și ofertă. La Paștele catolic, probabil a fost mai mare prețul. Din cauza vremii, fermierii nu au tăiat mieii că nu au avut cum să scoată oile afară pentru muls și atunci cei care au riscat, au cerut mai mult pe miel. În schimb acum, prețul va fi de 15-16 lei pe kilogram în viu și 38-40 de lei pentru mielul tăiat. La noi în zonă, nu prea se mănâncă miel, dar în București sunt foarte multe magazine care comercializează permanent. La noi, cei care țin miei sau berbecuți la îngrășat, îi țin strict pentru a face export și nu pentru a vinde pe piața internă”, ne-a spus un alt fermier din Covasna, Sorin Iordan Popica.
Carnea de miel ar trebui să fie consumată mai frecvent deoarece conține acizi grași Omega 3 care reduc riscul aparițiilor de boli cardiovasculare dacă sunt introduși în alimentația noastră, se arată pe site-ul petry.ro. Aceeași sursă arată că acest tip de carne este și o sursă esențială de zinc, care ajută la întărirea imunității și stimulează metabolismul celular. Pe lângă toate acestea, carnea de miel are un conținut bogat de vitamina B care ajută la buna funcționare a sistemului digestiv și nervos.
Dacă te decizi să consumi frecvent carne de miel, te sfătuim ca mai întâi să verifici sursa de unde provine, scriu cei de la petry.ro. Îți recomandăm să procuri carnea de la magazine ce se aprovizionează cu produse de la fermieri locali și nu cu produse importate din străinătate, mai arată aceeași sursă.
Sursă foto: playtech.ro