ACTUALITATE 30 aprilie 2021

CTS Covasna: „Noi suntem mulțumiți de orice pungă de sânge”

de Daniela Luca | 1181 vizualizări

A crescut numărul donatorilor tineri, însă care vin să doneze pentru cineva anume, spune dr. Andy Rosin

Proiectul pilot de colectare de sânge care vizează identificarea potențialilor donatori din județ și transportarea acestora cu autobuze speciale la punctul de recoltare din Sfântu Gheorghe a fost pus pe pauză din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19 din ultima vreme, ne-a spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna, dr. Andy Rosin. Nevoia de sânge este însă în continuare foarte mare. 

„S-a mai oprit puțin caravana, pentru că au început între timp școlile și microbuzele au fost ocupate cu elevi, dar și din cauza numărului mare de infectări. În curând sper să reluăm activitatea asta, pentru că oricum, s-au relaxat și regulile și sperăm că o vom putea face din nou. Oamenii sunt foarte receptivi și a dat rezultate bune proiectul. La Centrul de Transfuzii acum sunt fluctuații. Uneori dăm pe Facebook apeluri la donatori, pentru că nu vin. Alteori vin”, ne-a spus joi directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna, dr. Andy Rosin. 

În ceea ce privește tinerii donatori, aceștia nu vin în număr foarte mare, spune dr. Andy Rosin. Cu toate acestea, în ultima vreme, s-a observat că aceștia se prezintă mai des la donare mânați de dorința de a ajuta astfel o persoană apropiată. 

„Au început să vină și mai mulți tineri, dar deocamdată au început să vină mai mult pentru oportunitate, deci pentru a ajuta pentru cineva anume. Se pare că e o recrudescență a bolilor, pentru că avem cereri foarte multe de sânge și de componente sanguine și probabil că sunt mobilizați pentru că sunt tot mai mulți care vin să doneze pentru cineva anume. Noi suntem mulțumiți de orice pungă de sânge ne intră, pentru că pentru noi e foarte important”, a mai spus dr. Andy Rosin. 

Nevoia de sânge este suplinită din când în când și de campanii organizate cu scopul de a-i ajuta pe cei aflați în suferință. Cea mai recentă a fost cea a militarilor covăsneni, care au fost să doneze sânge într-o acțiune derulată în preajma Zilei Veteranilor de Război.

De Vinerea Mare și a doua zi de Paște, pe 30 aprilie și pe 3 mai, centrul va fi închis, iar de marți intră în program normal. Donatorii sunt așteptați zilnic la Centrul de Transfuzii din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, între orele 8:00 – 12:00.    

Condiții pentru a putea dona: vârsta 18-60 ani; greutate minimă 60 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni); mic dejun și lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite înainte de donare (obligatoriu!); interzis consumul de băuturi alcoolice 48 ore înainte de donare; interzis fumatul 2 ore înainte și după donare.

Sursa foto: Facebook/Centrul De Transfuzie Sanguina CTSCV

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.