ACTUALITATE 8 septembrie 2021

CSM răspunde autorităților din Covasna și Zagon: se va analiza situația privind schimbarea Judecătoriilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1605 vizualizări

Demersul autorităților din orașul Covasna și comuna Zagon, de a determina Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să revină asupra deciziei de a aronda cele două localități la Judecătoria Întorsura Buzăului, după ce inițial au fost în competența Judecătoriei Târgu Secuiesc, primește primele reacții. CSM informează că un răspuns va fi transmis după ședința ce va avea loc în cursul acestei luni. 

Consiliul Superior al Magistraturii ne-a informat că petiția formulată de către cei peste 2000 de cetățeni covăsneni pentru rearondarea orașului în circumscripția Judecătoriei Tg. Secuiesc va fi analizată în luna septembrie, urmând a ne fi comunicată soluția ulterior”, a scris, pe pagina sa de Facebook, primarul orașului Covasna, Gyerő József. 

La sfârșitul lunii iunie, edilul din Covasna a anunțat că a trimis o scrisoare de protest către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar și alte instituții, ca urmare a unei hotărâri, adoptate în 10 iunie, intrată în vigoare în 28 iunie, care prevede că orașul Covasna și comuna Zagon au fost trecute în circumscripţia teritorială a Judecătoriei Întorsura Buzăului din cea a Judecătoriei Târgu Secuiesc.

Decizia a stârnit indignare, mai ales că, spunea atunci Gyerő József, autoritățile locale nu au fost consultate, nici măcar întrebate, dacă un astfel de demers ar fi oportun și va ajuta la buna desfășurare a actului justiției. 

Printre argumentele pentru care decizia stârnește nemulțumiri, notate în scrisoarea de protest, se numără faptul că nu există mijloc de transport în comun între Covasna și Întorsura Buzăului, că distanța este mai lungă, drept urmare și costurile sunt mai mari, că cetățenii care nu cunosc limba română nu pot fi ajutați, ca până acum, așa cum se întâmpla la Târgu Secuiesc și că prin această modificare se încalcă principiul „apropierii justiției de cetățean”.

Pentru a susține aceste argumente, autoritățile locale din Covasna și Zagon au strâns mii de semnături pentru susţinerea petiției adresate CSM, prin care  cer rearondarea celor două localităţi la Judecătoria Târgu Secuiesc. 

Și reprezentanții Consiliul Județean Covasna au transmis, în ședința ordinară a lunii iulie, că decizia CSM este inoportună și că vor solicita, la rândul lor, revenirea la situația inițială. 

CSM a motivat la momentul respectiv că decizia a fost luată raportat la volumul de muncă al instanţelor şi numărul dosarelor aflate în lucru, pentru că potrivit datelor statistice, Judecătoria Târgu Secuiesc are mai multe cauze decât cea din Întorsura Buzăului. 

Sursă foto: Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.