ACTUALITATE 19 noiembrie 2019

Csere Mihály: „Astronomia m-a făcut un om mai bun”

de Daniela Luca | 2956 vizualizări

Astrofotografia este o altă pasiune a bărbatului din Sfântu Gheorghe 

Astrele, stelele și planetele au fost cei mai buni prieteni ai lui Csere Mihály încă de mic copil. După ani de observații, astronomul amator, programator de profesie, și-a dat seama că ar fi o idee bună să imortalizeze cele mai spectaculoase corpuri cerești, astfel încât să le poată admira și alții. Astăzi creează fotografii spectaculoase care îți taie respirația. Totodată, ori de câte ori se ivește ocazia, el împărtășește cu toți cei interesați din cunoștințele și experiențele cosmice adunate de-a lungul multor ani de observații.

Csere Mihály este una dintre acele persoane care vorbește cu atâta drag, dedicație și entuziasm despre hobby-ul său, încât este aproape imposibil să nu îți stârnească curiozitatea. Are 39 de ani, locuiește în Sfântu Gheorghe și este dezvoltator de software. Însă subiectul care îi face ochii să lucească, iar zâmbetul să se instaleze pe chip este astronomia. 

Planetele s-au aliniat în așa fel încât această mare iubire i-a fost insuflată de profesorul de geografie încă de pe vremea când era elev. 

„În clasa a V-a domnul profesor de geografie, Rabocskai László, ne-a prezentat Sistemul Solar. M-a fascinat astronomia încă de atunci și am început să citesc, să mă informez. Atunci nu aveam internet, însă aveam rude cu foarte multe cărți, iar unele dintre ele au avut și cărți despre astronomie și cu poze care mă fascinau cel mai mult. După ce am terminat școala, când eram la universitate, a fost un eveniment astronomic și domnul Kónya Ádám a organizat observații aici în Sfântu Gheorghe. La evenimentul acela a fost cea mai mare pată solară din perioada respectivă. Atunci m-am uitat pentru prima oară printr-un telescop. Printr-o cunoștință comună, am reușit să obțin pe o perioadă de o săptămână un telescop. Atunci am simțit pentru prima dată cât de nenorociți sunt norii pentru că în primele două sau trei zile numai nori am văzut și nu am putut să facem nicio observație. Într-un final am reușit să fac câteva observații, deși nu am văzut nici nebuloase, nici roiuri stelare, numai lucruri generale. Apoi în continuare am rămas interesat de subiect. Între timp a apărut internetul și eram destul de documentat”, ne-a povestit Csere Mihály.  

În 2011 tânărul a reușit să își cumpere un echipament la mâna a doua, adică montura telescopului, telescopul și două oculare, iar de atunci spune că a privit pe cer ori de câte ori a avut șansa. A învățat cu timpul să caute și obiecte deep sky (din engl. obiecte de cer profund). În general, acestea nu sunt vizibile cu ochiul liber, însă cele mai strălucitoare dintre ele pot fi văzute cu telescopul sau chiar cu un binoclu bun. 

Primul obiect de acest fel pe care l-a văzut și cel care are de atunci un loc special în inima sa, a fost Galaxia Sombrero, un obiect mai greu de găsit, după cum a aflat mai târziu.  

Șapte ani de experiență în astrofotografie 

Astronomul amator a realizat ulterior că din cauza iluminatului public neadecvat pentru observații, în unele situații lentila aparatului foto poate fi mai bună pentru a captura anumite detalii decât ochiul uman. Totodată, în ceea ce privește bugetul pe care l-a investit de la început, acesta spune că nu a fost nevoie de o sumă uriașă de bani, însă de-a lungul anilor și-a achiziționat echipament din ce în ce mai performant. 

„Prin adunarea luminii prin fotografii pot să văd și obiecte pe care în mod normal cu ochii nu le-aș putea vedea. Prin fotografie aduni mult mai multă lumină decât este capabil ochiul uman. Prima mea poză astronomică am făcut-o în noiembrie 2012. Am avut prieteni astronomi care mă tot întrebau când o să începi să faci fotografie. Eu mă împotriveam pentru că îmi ziceam că ceea ce vezi cu ochiul e lumină adevărată. Primele mele încercări nu au avut cel mai mare succes, însă am continuat să încerc să fac combinații cu echipamentul ieftin pe care îl aveam și am reușit. De-a lungul vremii am cheltuit destul de mult pe acest hobby. Multă lume își dorește să facă astronomie, dar se sperie de prețurile la echipamente și au impresia că sunt mii de euro. Eu cred că poți să faci astronomie și cu o mie de lei la început. Dacă vrei să faci fotografii cu expunere lungă, atunci este  musai să faci investiție în echipament”, ne-a spus bărbatul, care a adăugat totodată că durează săptămâni crearea unei singure astfel de fotografii. 

„Nu avem o cultură mai serioasă de cercetare în astronomie”

Cu toate că foarte mulți băieți visau să devină astronomi sau astronauți când erau mici, lui Csere Mihály chiar i s-ar fi potrivit perfect această profesie, însă în România, spune el, sunt prea puține șanse să îți transformi această pasiune în meserie. 

„În toată țara există povești care se leagă de stele, planete, dar nu avem o cultură mai serioasă de cercetare în astronomie. Acele puține instituții de astronomie care există sunt foarte greu accesibile, mai ales dacă nu ai terminat universitatea de fizică. Mi-ar fi plăcut, sigur, dar din păcate rămân la nivelul de amator și continui să încerc să mă lupt cu vremea din Curbura Carpaților pentru că dacă vine ceața, stă aici două săptămâni. Deși în toată țara vremea e bună, la noi prindem numai înnorat, mai ales iarna. Iarna trecută am avut o perioadă de aproape două luni jumate când n-am putut să fac astronomie”, ne-a împărtășit Mihály. 

Comunitatea de astronomi amatori, în schimb, este foarte vastă și diversificată în România, spune el. 

„Am foarte mulți prieteni care fac asta, atât de la noi cât și din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș. Am ajuns să avem o legătură destul de strânsă. De multe ori mergem și facem observații împreună, facem tabere. Sunt și femei printre astronomii amatori. Chiar aici este o elevă în oraș pe care încerc să o ajut pentru că este foarte interesată. Ea ar vrea să meargă în afară la o universitate și să își construiască o carieră în acest domeniu”, a mai precizat astronomul. 

Zeci de oameni, atrași de el spre această știință 

Totodată, din 2012, bărbatul organizează Ziua Astronomiei la Observatorul Vega din Câmpul Benedek, dar și alte evenimente care atrag anual sute de persoane, cum ar fi Observarea Perseidelor. 

„Perseidele de obicei au cel mai mare succes. Și vara aceasta la evenimentul de la Observatorul Vega am avut peste 500 de oameni. A fost ceva nemaivăzut. În jurul Observatorului vedeai sute de oameni culcați pe pământ care se uitau spre cer. Am avut oameni care au participat la evenimente și au cumpărat echipamente după, mai ales pentru copii pentru că ei sunt cei mai fascinați”, ne-a mai spus covăsneanul. 

Totodată, astronomul amator are și alte planuri mărețe, pentru care încă își face curaj. Și-ar dori să organizeze pe viitor un eveniment de un weekend în care cei care își doresc să pășească pe acest drum, dar nu știu de unde să înceapă, să aibă ocazia să învețe de la cei mai buni din domeniul astronomiei. Tot în plan este și o expoziție foto cu cele mai reușit cadre create de el. 

Răbdarea, în fruntea virtuților dobândite cu ajutorul telescopului 

Un alt lucru important de pe lista celor care trebuie făcute, spune el, este atragerea celor mici spre această știință. În acest sens, Csere Mihály își propune să meargă pe viitor la școli unde să țină prezentări despre astronomie. 

„Eu cred că părinții ar trebui să le stârnească interesul celor mici pentru orice știință. Ca astronom eu sigur voi spune că astronomia este importantă, dar eu cred că toate sunt. Cu toate acestea, dacă vorbim de conservarea cerului, pentru că noi îl distrugem cu poluarea luminoasă, ar trebui să avem niște copii educați care în viitor vor schimba acest lucru. Ar trebui să învățăm să ne protejăm această moștenire”, a mai precizat bărbatul. 

Pe lângă toate bucuriile și împlinirile pe care i le-a oferit astronomia de-a lungul anilor, cea mai importantă virtute pe care a dobândit-o datorită acestei științe este răbdarea, spune el. 

„Cred că astonomia m-a făcut un om mai bun. De exemplu la nebuloase foarte slab luminoase ai nevoie de zeci de ore ca să prinzi nebuloasa respectivă. Nu poți să faci o expunere de zece minute și gata. De multe ori e nevoie de 15-20 de ore sub cer pentru un singur obiect ceresc, multiple nopți la rând. Apoi e nevoie de zile întregi pentru prelucrare. Mulți dintre cei care se interesează de astrofotografie se opresc în momentul în care își dau seama că e mult mai complex decât pare”, ne-a mai spus Csere Mihály. 

În final, el precizează că cei care își doresc să pătrundă în tainele cosmice, ar trebui în primul rând să studieze bolta cerească. Utile în acest sens vor fi aplicațiile speciale, cum ar fi Stellarium și hărțile. De asemenea, toți iubitorii de stele, planete și galaxii sunt invitați la evenimentele organizate de Observatorul Vega, pentru că de fiecare dată sunt prezente persoane dispuse să îi ajute pe începători cu orice informații. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.