ACTUALITATE 4 iulie 2016

Crucea Roşie Română a aniversat 140 de ani

de Iulia Drăghici - Taraș | 478 vizualizări

Societatea Naţională de Cruce Roşie Română a împlinit luni, 4 iulie, 140 de ani de la înfiinţare. Organizaţia umanitară, cu filiale în întreaga lume, a fost înfiinţată în România în anul 1876, în timpul domniei Regelui Carol I.

Misiunea Crucii Roşii este de a asista persoanele vulnerabile în situaţii de dezastre şi de criză. „Prin programele şi activităţile sale în beneficiul societăţii, contribuie la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică”, arată site-ul oficial www.crucearosie.ro.

Pe timpul celor 140 de ani, Crucea Roşie Română s-a dezvoltat, iar în prezent are peste 47 de filiale, 1.996 subfiliale şi 1.307 comisii pe teritoriul întregii ţări.

Mesajul Principesei Moștenitoare Margareta, președintele Crucii Roșii din România

Cu ocazia aniversării de 14 decenii de activitate, Principesa Moștenitoare Margareta, președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, a transmis un mesaj prin intermediul reţelei de socializare Facebook.

„La ceas aniversar mă gândesc cu admiraţie la voluntarii Crucii Roşii Române, care de-a lungul istoriei au contribuit la sprijinirea şi salvarea semenilor aflaţi în suferinţă. Voluntarii au îngrijit soldaţi bolnavi şi răniţi, au ajutat prizonieri şi refugiaţi sau au participat activ la salvarea populaţiei în urma calamităţilor naturale sau a bolilor contagioase. Astăzi voluntarii noştri continuă cu pasiune şi devotament misiunea înaintaşilor lor, în spiritul principiilor fundamentale ale mişcării internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. Ei răspund, fără ezitare în situaţii de urgenţă, în acţiuni de salvare şi asistare a victimelor dezastrelor naturale, în promovarea educaţiei pentru sănătate sau în acordarea primului ajutor. Am speranţa că generaţiile viitoare vor duce mai departe această menire cu simţ de răspundere şi generozitate. La mulţi ani, Crucea Roşie Română!”, a spus Principesa Moștenitoare Margareta.

Crucea Roşie Covasna

Şi în judeţul Covasna Crucea Roşie este prezentă prin activităţi menite să îi sprijine pe cei aflaţi în nevoie. Filiala s-a înfiinţat în anul 1992, iar în prezent în cadrul organizaţiei judeţene activează peste 200 de voluntari şi peste 90 angajaţi. Mai mult, în anul 2015, la nivelul oraşului Sfântu Gheorghe s-au desfăşurat peste 6.230 de ore de voluntariat.

Cu ocazia aniversării, directorul filialei covăsnene a Crucii Roşii, Papp Adolf, a transmis cetăţenilor din judeţ: „Numai prin implicare, numai împreună şi numai prin acţiuni bine gândite putem schimba ceva”.

Cea mai cunoscută iniţiativă a organizaţiei judeţene este concursul de prim ajutor „Sanitarii pricepuţi”, ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 53. Printre activităţile derulate la nivelul judeţului de Crucea Roşie se mai numără: serviciile de îngrijire la domiciliu desfăşurate în Sfântu Gheorghe, Micfalău, Belin şi Întorsura Buzăului; proiectul „Masa pe roţi” – serviciu de catering la domiciliu oferit persoanelor nevoiaşe din Belin; activităţi de strângere de fonduri; activităţi de acordare a primului ajutor; proiecte de dezvoltare comunitară şi servicii sociale; distribuirea de haine pentru persoane nevoiaşe; „Educaţie pentru o viaţă sănătoasă”; în fiecare marţi între orele 9-12 cursuri de prim ajutor, cursuri de calificare pentru îngrijitori de bătrâni la domiciliu şi infirmieră – acreditate; distribuirea de pachete alimentare; tombole de Crăciun sau strângeri de fonduri pentru persoane bolnave.

În prezent, Crucea Roşie Covasna se pregăteşte să organizeze, în perioada 5-11 iulie, tabăra de vară de la Cernatul de Sus, de care vor beneficia 60 de copii nevoiaşi din tot judeţul.

Teme articol: aniversare crucea rosie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.