ACTUALITATE 9 martie 2010

Criza pune pe butuci Piaţa Centrală

de Covasna Media | 830 vizualizări
Din cauza crizei există zile în care nu se vinde nimic şi zile în care valoarea vânzărilor nu trece de 15 lei 10mar2010-piataCâteva tarabe cu morcovi, roşii, castraveți, vinete, fasole, cartofi, salată ori ceapă, struguri sau mere, borş de casă, miere sau ouă - cam așa arată oferta din Piața centrală din Sfântu-Gheorghe. Lângă tarabe, vânzătorii stau înfofoliți şi cu nasurile înghețate de frig, în aşteptarea câte unui client. Din păcate, piețarii resimt din plin efectele crizei, iar cumpărătorii întârzie să apară, astfel că, la ore de vârf ale zilei, suflă vântul prin Piață, şi la propriu şi la figurat. Vânzări scăzute şi condiţii de Ev Mediu Cel mai mare of al piețarilor este că oamenii vin parcă tot mai rar pe la piață, cu atât mai puțin acum că e frig. Nici de condiții nu sunt însă mulțumiți.

Din cauza crizei există zile în care nu se vinde nimic şi zile în care valoarea vânzărilor nu trece de 15 lei

10mar2010-piataCâteva tarabe cu morcovi, roşii, castraveți, vinete, fasole, cartofi, salată ori ceapă, struguri sau mere, borş de casă, miere sau ouă - cam așa arată oferta din Piața centrală din Sfântu-Gheorghe. Lângă tarabe, vânzătorii stau înfofoliți şi cu nasurile înghețate de frig, în aşteptarea câte unui client. Din păcate, piețarii resimt din plin efectele crizei, iar cumpărătorii întârzie să apară, astfel că, la ore de vârf ale zilei, suflă vântul prin Piață, şi la propriu şi la figurat.

Vânzări scăzute şi condiţii de Ev Mediu

Cel mai mare of al piețarilor este că oamenii vin parcă tot mai rar pe la piață, cu atât mai puțin acum că e frig. Nici de condiții nu sunt însă mulțumiți.

„Vânzarea merge din an în an tot mai prost, iar în perioada asta e catastrofal, cu cât avansăm în timp, merge tot mai prost. E de vină criza financiară, lipsa locurilor de muncă, astea-i fac pe oameni să cumpere tot mai puțin, iar pe noi ne afectează foarte tare. Zilnic plătim taxa pe tarabe. Eu pentru două tarabe plătesc 24 de lei în fiecare zi”, spune domnul Constantin, care vinde legume în Piața centrală de mai bine de zece ani.

La fel ca el se plâng şi restul piețarilor; la o altă tarabă, o doamnă stă în jurul mai multor saci şi grămezi de cartofi, al căror preț e fie de 1 leu, fie de 1,5 lei kilogramul, în funcție de mărime.

Femeia spune că abia vinde câteva kilograme pe zi şi că, de fapt, efortul de a cultiva cartofi nici nu-şi mai are rostul, dacă marfa nu se dă. Un alt vânzător, Puiu Constantin, spune că din cauza crizei există zile în care nu se vinde nimic şi zile în care valoarea vânzărilor nu se ridică peste 15 lei.

Marfă 100% autohtonă

„Marfă este, dar cumpărători tot mai puțini, mai ales anul acesta. La sfârşit de săptămână merge puțin mai bine, dar acum e şi frig, ceea ce ne afectează. De ce nu vin clienții - piața nu e închisă, marfa ne îngheață, ceea ce duce la pierderi… În majoritatea oraşelor, piețele sunt acoperite, ca la supermarket, iar la noi e ca-n Evul Mediu, nu s-a investit nimic, nu există deloc condiții. Practic, numai vara se poate vinde, în rest suntem la pământ”, spune, la rândul său, Marinela Petrea, aprobată de restul vânzătorilor.

În ceea ce priveşte prețurile, oamenii spun că acestea nu sunt mai mari decât cele din supermarketuri, apreciind că marfa din piață are avantajul de a fi autohtonă. La început de primăvară - cel puțin calendaristic, legătura de ceapă se vinde cu 2,5 lei, kilogramul de mere cu 1,5 lei, cel de roşii cu 8 lei, cel de struguri cu 10 lei, iar bucata de salată verde cu 3,5 lei.

Modernizare în aşteptare

Conducerea Societății Tega SA, care administrează piețele din Sfântu Gheorghe - inclusiv Piața centrală, spune că s-a luat în calcul varianta investițiilor în modernizarea acesteia, însă deocamdată aceasta trebuie analizată mai îndeaproape.

„Nu am solicitat Consiliului Local (CL) bani de investiții pe 2010, dar pe lista administrației locale există cuprinsă finanțarea unui studiu prin care să aflăm dacă reabilitarea pieței, transformarea acesteia în spațiu închis, cu investiții în iluminat, căldură şi altele ar fi oportună.

Oamenii spun că nu sunt condiții, dar trebuie ținut cont de faptul că modernizarea, aşa cum o doresc, ar atrage automat şi taxe mai mari”, a explicat directorul Tega SA, Toth Birtan Csaba.

Potrivit acestuia, studiul finanțat de CL ar putea oferi diverse soluții, aplicate pe necesitățile imediate ale Pieței, iar una dintre acestea ar fi renovarea acoperişului în acest an.

Monica Rizea

Teme articol: criza Piata Centrala
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
reluc, 10 martie 2010
pai cum sa vina oameni la piata cand in magazine marfa este mai ieftina si mai aspactoasa. pe unde am fost nu am mai vazut piata asa scumpa. cartofii la sf. gheorghe 1,5 lei iar la bucuresti sunt 1 citeste integral
radu, 10 martie 2010
La ce preturi se practica la asa zisi producatori nu ma mir si cu produsele scoase in frig.Ganditiva la faptul ca de cele mai multe ori aveti preturi exagerat de mari si dupa aceea sa va plangeti.Nu citeste integral
zambo arpad, 10 martie 2010
nimeni nu a zis casa vinde un ou de casa cu 1.5 ron banditii sau vinete din turcia sa fie cu mult mai scump decat la super marcet cine da bonul fiscal la piata la magazine de ce trebuie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.